Krvavé Vánoce

Krvavé Vánoce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486725/bmid_krvave-vanoce-vby-486725.png 4 4 3

Těšíte se na Vánoce? Autoři fantastiky je vidí pestře, akčně a neotřele. Andělské zvonění, purpuru a svíčičky nahradily útoky mimozemšťanů, konkurenční boj santů, důmyslně vražedné technologie a ďábelské piklé. Povídkové dárky s příchutí horroru a detektivky završí poslední novela Jaroslava Mosteckého.

Přidat komentář

-miker-
23.01.2023 3 z 5

za mna velmi nevyrovnana zbierka poviedok. Skoda, ze O.Neff nerozvinul svoj uleteny pribeh do dlhsej poviedky ;)

mot33
08.01.2023 4 z 5

Některé povídky ano a to většina,ale jedna se mi moc nelíbí.


Maud22
01.01.2023 5 z 5

Vánoce, to je nejlepší čas na sborník povídek věnovaných vánočnímu času. Jsou však pojaty, jak již sám název napovídá, poněkud netradičně. Zasvěcený úvod Františky Vrbenské nám představuje mnohé bytosti spjaté s Vánocemi.

V povídce Ondřeje Neffa Tichá noc, svatá noc je v ohrožení života sám Ježíšek, což samo o sobě není překvapující, ale ve hře tentokrát není Herodes, leč konkurence. Miroslav Hokeš ve Fiat Lux: Belchertownské svíce rozvíjí detektivní pátrání šmrcnuté sci-fi i mystikou. Vlado Ríša přidal fantasy povídku Boží Vánoce s hrdinou, z něhož se vyklube zajímavější jedinec, než se na první pohled zdá. Nejhezčí dárek Anny Šochové je poněkud mrazivá představa pokroku v zachování života. Co všechno se může stát, když spletete rituál a v červnu vyvoláte vládce zimy, vypráví povídka Pohřební stráž: Vánoční palimpsest od Radoslava Kalaše. Lucie Lukačovičová vzbuzuje zvědavost už samotným názvem svého příspěvku, a to Tichá noc, zrůdná noc. Je to napínavý detektivní příběh soukromého očka s neobvyklými schopnostmi.

Celou sbírku zakončuje výživná povídka Jaroslava Mosteckého, který již není mezi námi, Morčátko pro Ježíška. Země v mračnu již několik let postrádá viditelnost hvězd a když se náhle jedna o vánočním čase objeví, lidí se zmocňuje neodbytná touha jít za ní jako ze hvězdou betlémskou, jež zvěstovala narození spasitele. Ale co když tenkrát bylo všechno jinak? Jo Herodes, to byl král!

Celkový dojem z knihy sestavené Vladem Ríšou je víc než dobrý. Povídky nepostrádají vtip, gradované napětí a dějové zvraty. Moc dobře se to četlo!