Krvavé stíny

Krvavé stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499803/bmid_krvave-stiny-VDW-499803.jpg 4 108 46

Francouzský noir od autora bestselleru Útočiště Začínající novinářka Camilla nasedne do auta k tajemné Élise, která jí mailem nabídla materiál pro senzační článek: informace vysvětlující nedávnou tragédii ve vesnici Smrthora. Vyrážejí přímo na místo a na cestu Camilla dostane k přečtení dvě stě stran popisu událostí… Listopad 2021. Julien Perrault byl právě jmenován policejním náčelníkem ve Smrthoře, odlehlé vesnici, do níž vede jen jediná cesta. Julien se domnívá, že se ocitne v pustině na konci světa. Namísto toho přijede do obce s bezvadně uklizenými ulicemi, policejní stanicí a moderně vybavenou nemocnicí. Na klid a pořádek dohlíží všudypřítomné kamery. Ukáže se, že Smrthoru před více než dvaceti lety zakoupil pan de Thionville, byznysmen toužící vytvořit idylické a bezpečné prostředí, v němž by mohl vychovávat své dcery. I přesto došlo před deseti lety k tragédii – uprostřed noci někdo unesl de Thionvillovu nejmladší dceru a shodil ji z vrcholku Hory mrtvých, shlížející na vesnici. Pan de Thionville má podezření, kdo to byl, a proto pozval Juliena, aby vedle svých běžných povinností případ v tajnosti vyřešil. Jenže krátce po Julienově nástupu záhadně a krvavě umírá jeden obyvatel vesnice za druhým. A na tomto tajemném místě, opředeném spoustou děsivých pověr a legend o čarodějnicích, které zde byly ve středověku vražděny svržením z Hory mrtvých, duše dávných i nových zemřelých dýchají Julienovi a ostatním doslova za krk, jejich hlasy jim zní v uších a zdají se být skutečnější než skutečnost... Najde novinářka Camilla přímo ve Smrthoře syrovou pravdu?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Les sœurs de Montmorts , 2021


více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
05.04.2024 4 z 5

Julien je nový velitel policie v malé vesnici, která je soukromým vlastnictvím bohatého starce. A začnou se dít velmi podivné věci....

V knize se prolínají různé pohledy a linky. Všechny ty podivnosti vás úplně vtáhnou do děje.

Na posledních asi 50 stranách jsem se rozčilovala a čekala, co bude dál Konec byl víc než překvapivý a zatím nevím, co si o něm myslím.

IVANA143
23.03.2024 5 z 5

Ja som veľmi spokojná. Je to originálny nápad, štýl písania a rozprávania mi sedí, takže sa mi príbeh čítal ľahko a bavil ma. A aj keď dej ubieha rýchlo, tak si stihnete vytvoriť k postavám sympatie, čo je podľa mňa u knihy dosť doležité. Je pravda, že pri rozuzlení som si vravela, či to už nie je náhodou veľmi prekombinované. Jeden zvrat vystrieda druhý, prvé vysvetlenie ešte nie je konečné, ale následne je vysvetlené ešte druhým vysvetlením. :D Avšak na konci dňa, mi to príde sympatické. Je vidieť, že autor sa zamýšľa, kombinuje, vysvetľuje, snaží sa, aby tá kniha mala vrstvy, ktoré sa postupne odhaľujú. Pri tom množstve kníh, ktoré je dnes na trhu, to nie je úplne častý jav, že sa autor fakt snaží vymyslieť niečo originálne a následne sa to aj snaží čitateľovi vysvetliť.


Margerite
09.03.2024 3 z 5

Tak nakonec velké zklamání. První 3/4 bych dala 4*, ale pak to jde všechno do kytek. Vysvětlení celého příběhu bylo až moc neuvěřitelné. Škoda, asi bych dala přednost opravdovým čarodějnicím. Poslední čtvrtina za mě 2*, takže celkově nakonec 3*.

Olous1
27.01.2024 5 z 5

Ano,tak toto dílo se mi opravdu líbilo. Zajímavé téma a konec vás opravdu překvapí. Mohu jen a jen doporučit, nebudete zklamaní. Kniha je trochu opředená čarodějnicemi. Za mě 100%.

MíšaS.
20.12.2023 3 z 5

Ze všech tří knih je za mě tahle nejlepší. Trochu zklamání jsem zažila na konci, ale rozuzlení to vylepšilo. Ale ani tak to není nic z čeho bych se prosadila na zadek.

schillerter
02.11.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od autora. První bylo Útočiště - tím si mě autor získal. U obou knih mi chvíli trvalo, než jsem se začetla, až jsem se bála, že kniha nebude odsýpat, když mi na dvousté stránce došlo, že se nemohu odtrhnout. Líbí se mi ten přesah o lidském mozku a zvrat ke konci knihy (stejně tak jako v Útočišti). Nicméně po dočtení druhé knihy se mě zhostil pocit, že už další od něj asi číst nepotřebuji. No a už držím třetí v ruce. Je v tom určitá závislost a zvědavost zároveň :)

Shaxx
01.10.2023 4 z 5

Lepší než Obr z mlhy a o srovnatelné s Útočištěm (i když to asi pro mě zůstává pořád nejlepší knihou od něj). Přiznám se, že jsem měla trochu problém se začíst, ale Loubry čtenáře hezky provádí jevištěm, které zanechá hromadu otázek a domněnek, aby na konci předvedl neskutečné divadlo a ukáže se, že maňásci, s kterými hraje, mají hromadu vrstev jak cibule. Postupně to sloupává až na odhalí jádro, které může zdát až přitažené za vlasy, ale stejně čtenáři nezbyde nic jiného, než to prostě přijmout. Prostě umí.

Roubas
12.08.2023 2 z 5

(SPOILER) To je tak když čekáte sevřené městečko, mýty o čarodějnicích, tajemnou a temnou atmosféru a podezřelá úmrtí, ale cestou se stane chyba, a to jak ve formě, která za mě mohla z některých momentů vytěžit mnohem víc strachu a napětí, tak z výsledku, po kterém zůstal jen povzdech. Dosavadní tvorbou autora jsem nepolíbený (což tak asi i zůstane), takže jsem ten podvod na čtenáře upřímně nečekal a akorát mě naštval. Nemám rád, když se knížka nějak tváří a na konci chce šokovat tím, že se věci otočí o X stupňů. O tom, jak moc je to vyústění banální, neoriginální a laciné, by se dalo polemizovat dál.
Zklamání.

SimonaP
29.07.2023 3 z 5

Čtivé, zajímavý zvrat.

evilunicorn
18.04.2023 4 z 5

Docela příjemná záležitost na jedno pochmurné odpoledne. Tenhle crossover docela fungoval, bylo to svižné,s nápadem,se špetkou násilí a zajímavým zvratem. Jo, bavil jsem se.

playada
15.04.2023 5 z 5

Rozhodně zajímavé. Zajímám se o vše, co souvisí s lidským mozkem. Je to fascinující.

Marekh
01.03.2023 5 z 5

Celkové hodnocení: 90 %

Od autora jsem v minulosti četl knihu ÚTOČIŠTĚ. Z této knihy jsem měl rozporuplné pocity, zejména se samotného závěru. Říkal jsem si, že už další autorovy knihy nebudu číst. Nicméně jsem vyzkoušel další knihu – KRVAVÉ STÍNY a měl jsem pocit, že se mi kniha líbí o něco více než Útočiště.

Jedná se o psychologický thriller s prvky hororu a detektivky. Kniha má 5 částí. Kapitoly jsou krátké, takže kniha se čte jedním dechem. Autor umí psát překvapivé závěry, které dokážou vyrazit dech. Líbily se mi také části pojmenované SYBILINA KRONIKA SMRTHORY.

Hlavní postavou je JULIEN, který je jmenovaný policejním náčelníkem v jedné vesnici, vlastněné jedním boháčem. Po nástupu Juliena dochází ke krvavým úmrtím. V knize vystupuje také mladá novinářka CAMILLA.

knihomolkajanca
13.02.2023 4 z 5

Jérôme Loubry patří mezi ty autory thrillerů, které jejich pověst předchází. Ve svém nejnovějším díle Krvavé stíny vás zavede do maličké a odlehlé vesnice s příznačným názvem Smrthora, jehož původ sahá až do daleké minulosti.

Loubry vám hned z počátku proplétá dvě hlavní dějové linky. V jedné z nich sledujete novopečenou novinářku Camille, která míří do Smrthory a doufá, že v cíli najde námět na pořádný trhák. V té další zase kroky čerstvě jmenovaného náčelníka policie Juliena, jež má svůj tajný úkol.

Věřte, že po celou dobu bude Loubry zkoušet, jak moc dobře dáváte pozor. Vyniká svým uměním velice dobře dávkovat informace. Nabídne vám je po malých drobečcích, díky nimž si po celou dobu zaručeně dokáže udržet vaši pozornost. Už od počátku nebudete mít ze Smrthory vůbec dobrý pocit, i když si zároveň budete říkat, že se toho přeci až tolik neděje. Vesnice má značně krvavou minulost spojenou s vyvražďováním čarodějnic, které ve středověku místní shazovali z nedaleké skály. Může snad za všechny ty podivné události, nad kterými zůstává rozum stát, magie?
Loubry vás bude ždímat, napínat, nutit přemýšlet i pochybovat. I přesto vám ale zanechá dobře ukrytá vodítka, díky nimž se vše nakonec vysvětlí, a věřte, odpověď dostanete na všechny otazníky ve vaší hlavě. Do jednoho.

Autorovi se rozhodně nedá upřít konzistence. Román nemá hluchá místa, je napínavý přesně na těch správných místech a dočkáte se i několika zvratů. Některé byly nečekané méně, jiné více, to už záleží jen na vás, jak moc budete pozorní. V poslední třetině věci rychle nabírají spád a při odhalení do sebe vše zapadne jako jedno velké puzzle. Za sebe možná dokonce doporučím nad knihou až tolik nepřemýšlet, protože se pak připravíte o ten dokonalý wow efekt v závěru, který Loubry jistě zamýšlel. Za mě ale i tak více než povedená záležitost a další díla autora si moc ráda přečtu.

Hodnocení: 80%

Za knihu k recenzi moc děkuji Gradě a nakladatelství Metafora.

jahlina
12.02.2023

Příběh je plný znepokojivé mysteriózní atmosféry vybudované na legendách o čarodějnicích, dočkáte se nevysvětlitelných úmrtí a rozuzlení je takovým přemetem, že ho prostě nemůžete dopředu odhadnout.

Knížka je ohromně čtivě napsaná. Během čtení jsem neustále balancovala mezi přesvědčením, že je ve Smrthoře něco nadpřirozeného a tím, že vše bude mít reálné vysvětlení. Autor si se čtenářem skvěle pohrává. Rozhodně jsem neočekávala to, co přišlo na závěr. Ale nevím, jestli jásat z takového překvapení nebo se chytnout za hlavu a nevěřícně s ní kroutit. Celkově jsem si čtení užila a určitě si budu chtít přečíst i to Útočiště.

Anniee
07.02.2023 4 z 5

Nejsem tak nadšená jako u Útočiště, ani tak zklamaná jako u Obra z mlhy. Je to něco mezi tím. Autor vás klasicky celou knihu tahá za nos a na konci provalí pravdu, která je extrémně neuvěřitelná, ale když si promítnete děj, tak vlastně dává smysl. Určitě si přečtu i další knihy, co od Loubryho vyjdou.
A mimochodem, nechápu proč je název tak jiný od toho francouzského, který sedí knize o dost víc.

Pavlina50
07.02.2023 5 z 5

Vlastně jsem to - vzhledem k tomu, že jsem už četla Útočiště – mohla čekat. Ale přesto….
Když se spojí originální a nevšední nápad s čtivým literárním stylem, vznikne něco, jako například tato kniha, kde to na začátku vypadalo jen na dobrou detektivku s výbornou atmosférou, kdy jsem si pořád jen říkala, co za tím může vězet a když na konci došlo k rozuzlení, opět jsem nevěřila vlastním očím. A vůbec mi nevadilo, že mě autor celu dobu vodil za nos - mám ráda takové knihy.
Byla to správně naložená směs napětí, strachu a zvědavosti završená výraznou pointou, která úplně změní pohled na celý příběh. Přesně takhle si představuju, když se o něčem řekne, že je to mysteriózní….
V obou případech – v Útočišti i v Krvavých stínech - jsem se sice na konci v té realitě trochu ztrácela, ale přesto mě to celé prostě fascinovalo. Doufám, že Loubry bude dostatečně plodný autor.

Bee240
17.01.2023 5 z 5

Vítejte v malé, zapadlé vesničce s příhodným názvem Smrthora. Tento kouzelný název si vysloužila děsivou minulostí a událostmi které se zde odehráli za dob čarodějnic.
I když to může vypadat jako záhadné a tajuplné místo...opak je pravdou.
Smrthora je spíše nudnou vesnicí ve které se vůbec nic neděje.

Setkáme se zde s několika obyvateli. Všichni jsou v rámci možností normální občané této malé vesnice. Například nový velitel policie Julien se jeví jako muž na svém místě. Nebo starý a velmi zámožný starosta (mimochodem vlastník celé vesnice) ten je trochu tajemný, ale o své obyvatelé se stará více než dobře.

Aspoň to je to co nám autor naservíruje na začátku.
Malou klidnou vesnici s fajn obyvateli.
Když dostatečně poznáme každého z nich a vybudujeme s k nim vztah...začínají se dít zvláštní věci a mrtvoly by tam mohl velitel policie přehazovat vidlema.
Najednou to není poklidná vesnice uprostřed lesů nad kterou bdí hora mrtvých, ale místo plné tajemných hlasů, neexistujících dětí a hlavně místo plné smrti.
Protože se sněhem do Smrthory přichází zlo a smrt. To ví přece každý.....

Nemohla jsem uvěřit kam se příběh otočil a posunul. Bylo to úžasné a dechberoucí a ráda bych aby kniha nikdy neskončila.
Ale to jak skončila to bylo něco. Opravdu naprosto dokonalý konec a vysvětlení všeho bylo k*revsky skvělé.

Pan Loubry to opět dokázal a napsal velmi originální příběh plný zvratů a nečekaných momentů. Prostředí bylo dokonalé a tak uvěřitelné.

Všem kteří nečetli tuto knihu mohu doporučit všemi deseti.

Izu
12.01.2023 3 z 5

Asi takhle, nemám ráda příběhy, které vás na konci oklamou. První polovina s vykreslením vesnice perfektní, pak se to zvrhlo. Další knihy už prosím ne.

martina.tim
06.01.2023 5 z 5

Má první přečtená kniha tohoto autora a musím říct, že naprostá pecka. Nedokázala jsem přestat číst.

Atlantis
02.01.2023 5 z 5

Krvavé stíny nejsou žánr, který by se mi často dostával do rukou. Mix noiru, detektivky, hororu a thrilleru mi ale dost.sedl do chuti. Hutná atmosféra, kdy do poslední chvíle opravdu netušíte, která bije, namixovaná s dost drsnými psycho scénami. A výsledek? Díky bohu žádné kecy typu: "Některé věci prostě nevysvětlíš."