Kruhljanský most, Jeho prapor

Kruhljanský most, Jeho prapor https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76390/kruhljansky-most-jeh-76390.jpg 4 5 4

Komorní příběhy s vélečnou tématikou.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Krugljanskij most, Jego bataljon , 1977


více info...

Přidat komentář

Kabuky
24.06.2022 5 z 5

Velmi dobrá a čtivá knížka.

OdvaznyMladyMuz
14.07.2020 4 z 5

Vasil Bykav je bývalý podporučík sovětské armády a z jeho vyprávění je to znát. V této knize nám předkládá dvě novely z bojů proti německé armádě. V Kruhljanském mostu, kratší z obou novel, se podíváme na jednu z akcí běloruských partyzánů uprostřed okupovaného území. Za to v Jeho praporu nás Bykav přenese na samotnou frontovou linii. Prožijeme strasti, obavy a překážky, které trápí velitele pluku Vološina. Nic mu nedaruje přímý nadřízený a německá obrana už vůbec. Kolikrát je až absurdní, co všechno musí řešit během jedné přípravy na útok i samotného útoku. Skvělý náhled do duší sovětských vojsk, bez ideologických příkras. Obyčejní vojáci i jejich nadřízení jsou prostě pořád jen lidé a lidskost je zjevně velkým tématem v díle Vasila Bykava. Minimálně novela Jeho prapor stojí za přečtení, je totiž skvělá.


jadran
26.10.2016 5 z 5

Kniha, která vyšla na konci vlády "jedné" strany a zcela mi vyrazila dech. Zcela realistické ukázky toho, jak to bylo "doopravdy" v té Velké vlastenecké válce se mi do paměti vryly stejně nesmazatelně jako rozvleklé, tendenční a ideologizované megaknihy od rádoby velkých spisovatelů. A útlá knížka je všechny usvědčuje z lživosti, tendenčnosti a třeba i konformnosti. Zatímco Krugljanský most nás seznámí jak to bylo s partyzány a zejména s jejich oddaností socialismu a soudruhovi Stalinovi, tak Jeho prapor předvádí skutečný obraz Rudé armády za války. Nejhlouběji mně zaujala scéna, kdy k praporu přijdou nováčci a hlavní hrdina jim zavelí, aby vystoupili ti, co mluví rusky - ze sta jsou to (pokud si to dobře pamatuji) čtyři lidé, čtyři vojáci......stojí za přečtení, stojí za přemýšlení a je jenom škoda, že je to jediná kniha nesporně zajímavého a (nerad to používám, ale tady to tak je) statečného běloruského autora, kterou jsem sehnal v češtině. Jinak Vasyl Bykav (jak se správně jmenoval) svým osudem připomíná Ivana Solženicyna, jak účastí ve válce, pozdější kariérou, tak skutečným disentem v Lukašenkově "říši".

Bear Reader
17.11.2013 3 z 5

Poněkud rozvleklé vyprávění. Jednání hrdinů není moc ze života. Zejména druhý příběh moc neodpovídá přístupu sovětských válečných velitelů. Život vojáka pro ně nic neznamenal. Knížka je to útlá, leč mohla být útlejší.

Autorovy další knížky

Vasil Bykav
běloruská, 1924 - 2003
1989  80%Lom
1987  88%Kruhljanský most, Jeho prapor
1967  67%Mrtvé to nebolí
1964  0%Třetí raketa
1970  80%Zteč

Kniha Kruhljanský most, Jeho prapor je v

Přečtených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x