Krtník

Krtník https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295445/bmid_krtnik-kjH-295445.jpg 4 35 6

Krtníci se nerodí, ale objevují. Neumírají, ale mizí. Krtník žije v horách, kde zpívá liškám a vodopádu a povídá si s kameny. Žije tady a teď, nic mu neschází. Než potká Medvěda z města, který mu svými barvitými historkami o velkém světě zamotá hlavu. Vozí mu knížky, povídají si spolu a spřátelí se. A pak si Medvěd klidně zmizí! Krtníkovi poprvé v životě něco chybí. A tehdy do hor přichází Zaškvara — prapodivná, ošklivá bytost se dvěma tlamami. Naslibuje smutnému Krtníkovi, že ho vezme do města za Medvědem. Když bude něco zajímavého umět. Pořádně. Nejlépe ze všech! Ve snaze stát se někým jiným (aby ho Medvěd měl rád), dělá Krtník všechno, co si Zaškvara zamane, a postupně ztrácí sám sebe… Autorská kniha výtvarnice Terezy Ščerbové je pro dospívající, které jednou čeká svět dospělých, i pro dospělé, kteří si chtějí nebo potřebují vzpomenout.... celý text

Přidat komentář

evickakyticka
17.08.2019 4 z 5

Nejsem si tak úplně jistá, jestli je to knížka pro děti. Spíš mi to přijde víc pro dospělé. Přečetla jsem ji naráz a líbila se mi. I ty ilustrace jsou zajímavé, takové trochu smutné, až depresivní. Příběh a jeho postavy originální, celkově k zamyšlení.

hayalet
28.03.2019 4 z 5

Knížka vhodná nejen pro děti. Krtník je lehce ovlivnitelný a snadno toho využije Zaškvara. Ale naštěstí nikdy není pozdě něco změnit - včetně sebe. Příběh o svědomí, identitě a snaze zavděčit se. Rozumím Krtníkově touze vymanit se ze všedního koloběhu a poznat něco více, ale je důležité uvědomit si své vlastní já. A Zaškvara je pěkná potvora =).


bagel
31.10.2017 4 z 5

Příběh s pěknou myšlenkou, jen je trochu moc návodné poučení z něho plynoucí.

smrtonos4157
18.09.2017 3 z 5

Pěkné ilustrace jinak dle mého nadhodnocovaného dílka . Didaktický úmysl mi vyloženě kazí používaný " současný " způsob vyjadřování po vstupu Zaškvary. Je to průhledné , kam kniha směřuje . Dočetl sem ji se sebezapřením .

bibi.r
25.06.2017 5 z 5

Opravdu skvělá. Hluboké myšlenky sdělené jednoduchým a velmi poutavým způsobem. Jsem nadšená. :)

simlenka
26.01.2017 5 z 5

Pohádka pro děti, ale spíše pro dospělé. Od první věty velmi čtivé a tak pravdivé vyprávění... Hodně jsem se tam našla, teď je ale na čase znovuobjevit svého krtníka, protože "najednou je krtník pryč. A s ním mizí i všechno, co nás dělá lidmi. Pryč je radost, zůstala jen práce. Naštěstí se krtníci umějí znovu objevit, jen to nebude tak snadné... "

Autorovy další knížky

Tereza Ščerbová
česká, 1982
2016  82%Krtník
2016  69%Medvěd a liška

Kniha Krtník je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce9x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x