Štvanice na ďábla

Štvanice na ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65477/mid_stvanice-na-dabla-ZG2-65477.jpg 4 64 10

Kroniky Hagena von Stein série

< 2. díl >

Druhá kniha série Kroniky Hagena von Stein. Německo v době třicetileté války. Země se propadá do krutých bojů. Hlad a nemoci si žádají své oběti - a ani urození a majetní nejsou ušetřeni. Černá smrt nedělá rozdíly. Tuto pohnutou dobu využívají tajné spolky složené z vlkodlaků, čarodějnic a blecrů, aby připravily epochální změny. A je to především Hagen von Stein, kdo chce proměnit ve skutečnost své temné plány. Neboť bývalý boží bojovník byl odsouzen k nesmrtelnému životu coby sluha wariwulfů a nemá v úmyslu strávit celou věčnost v zotročení. Německo v roce 2007. Moderní inkvizitor Georg von Vitzthum, který se zmocnil kronik Hagena von Stein, se vydává na lov zlověstných bytostí. Lidstvo o skrytých souvislostech nic netuší. Ale Georg se chystá odhalit největší spiknutí všech dob...... celý text

Literatura faktu Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Teufelshatz , 2008


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
18.04.2023 1 z 5

(SPOILER) Nuda.

Tenhle díl je učebnicovým příkladem prostředního dílu trilogie. Co každého spisovatele fantasy pořád žene za tím, aby svůj příběh rozparceloval na tři části ? Když ten prostřední je skoro vždycky nuda, což je i tenhle příběh.

Shrnu vše, co se zde stalo - Hagen von Stein pátrá po relikvii, aby mohl provést rituál, díky němuž se opět stane Wariwulfem. Parkrát se to nepodaří, nakonec zřejmě ano. Hagen se stává zlým, ale z logických důvodů. Není to nijak poutavě podáno, ale aspoň takováhle nejednoznačnost tady je.

Trochu víc zde zabrousíme i do současnosti a Georgovy linky. Ten se chce přes sluhu Carteaumoise dostat k samotnému Hagenovi a pátá, o co mu s onou relikvií vlastně jde.

No, a to je asi tak všechno. Po prvním díle dost prázdnota. Natažená nuda a v podstatě zabitý čas. Před třetím dílem si dám oraz, tohle natahované nic mě fakt vyčerpalo. Štvanice na ďábla tak dokonale zapadá do řady stovek a stovek narychlo spláclých, na objednávku uspěchaně sesmolených novelek bídné kvality, nevyužitého potenciálu a bez nápadů odfláknutého psaní, kterých najdeme spousty třeba ve světě Dragonlance, nebo Forgotten Realms či dalších "frančíz", kde je potřeba "rychle to napsat a vydat, ať se to přiživí na úspěchu oroginálu a něco to vydělá".

Luigi1
18.10.2021 5 z 5

Hagen von Steim provedl převrat aby mohl uskutečnit své temné plány.Už nechtěl být sluhou a chtěl se stát opět bojovník.


Ticiana
16.08.2021 3 z 5

Tenhle dil jakoby trochu drhl. Za mne ty pojmenovani upiru a vlkodlaku a carodejnic jsou hodne matouci,, ale patri to ke knize. Hodne zmen, samotny Hagen se zmeni, a je to k horsimu. Tak jako v prvnim dile, i v druhem je na konci souboj mezi postavami. Jsem zvedava, jak to nakonec skonci.

Zelený_Drak
17.05.2017 2 z 5

Souhlasím s komentáři od honajze a PeťkyW. Zprvu mě bavila aspoň Hagenova linka (jeho přerod v záporáka mi nevadil), von Vitzhumova vůbec. Kolem poloviny knihy se to na chvíli prohodilo a pak už mě nebavila ani jedna linka. Štvanice na ďábla trpí tradičním nedostatkem druhých dílů trilogií. Postrádá samostatnou zápletku a pointu. Ukazuje čtenáři některé důležité okamžiky přerodu hlavního hrdiny v "krále blecrů", odhaluje "plán", ale přitom je vlastně skoro o ničem a mohla by mít méně stránek.

Při vysvětlení fenoménu "vlkodlaci jen muži, čarodějky jen ženy" jsem si vzpomněla na seriál The Bitten (knihy jsem nečetla). Von Vitzhumova linka mi v jednu chvíli zase připomněla Orákulum z Iron Fey. Dnes je prostě těžké dát do fantasy i relativně málo používaný prvek, aniž by to něco připomínalo.

Zajímalo by mě, jaká je v Německu etiketa, protože podle české je von Vitzuhm (a s ním i autor, protože to nevypadá, že by šlo o hrdinovu mýlku) drzý chlap: "Lea mohla mít kolem pětadvaceti. Díky tomu bylo na něm, aby jí nabídl tykání." Neexistuje. S výjimkou pracoviště, školy a možná ještě tak tchána a hlavy státu, nabízí tykání vždy žena muži. Věk v tom v dospělosti nehraje absolutně žádnou roli. Jedině tak ještě nabídnout tykání jednostranné (tj. "Můžete mi tykat."). Autor rozpitvává každý krok na prašné cestě, ale napsat dobře nabídku tykání neumí (nebo to překladatel neumí přeložit). Mně to přišlo, že si nabídli oslovování jmény při vykání, načež si nelogicky začali tykat.

Doufám, že dlouhý rozbor vzájemného oslovování dvou postav, které mě nezaujaly, dostatečně ilustruje, jak mě tahle kniha oslovila.

PeťkaW.
28.03.2017 3 z 5

Znáte ty knihy, které čtete, čtete, čtete je rádi a najednou zjistíte, že už je čtete rádi o něco méně, až se pak musíte do čtení skoro nutit? Tak přesně tenhle problém mám s druhým dílem o Hagenovi von Stein. Postavu Hagena jsem si v prvním díle docela oblíbila, a proto mi jeho násilná přeměna z kladného v záporného hrdinu moc nesedí, i když občas jeho dobré vlastnosti v ději problesknou. Celý díl jsem bojovala s tím, že jsem skousávala fakt, že je Hagen vlastně záporák ( i když ne tak úplně). Díky tomu se stalo, že mě v druhé polovině knihy začala bavit víc dějová linka von Vitzhuma ze současnosti, což v 99% jiných případů bývá přesně naopak a já bych nejradši přítomnost úplně vypustila a četla jenom úseky z minulosti. Těžko říct, kde udělali soudruzi při psaní chybu... uvidíme, co s mými rozporuplnými pocity udělá závěrečný díl.

lucie.8
09.08.2015 4 z 5

Trochu slabší než první díl, ale potěšil mě rozjezd děje v přítomnosti. Dozvěděli jsme více o Georgovi a jeho práci. V minulosti jsme skočili z dob husitských válek do třicetileté války. Stejně jako se změnila doba, změnil se i Hagen o 180 stupňů. Rozhodně zajímavý obrat!

jesuswlasac
18.10.2013 5 z 5

Nemožno snáď ani vyzdvyhnúť ani jednu knihu z celej trilógie ale tejto by som dal o pol hviezdičky viac pretože sa odohráva v mojom obľúbenom období. Rovnako ako aj pri prvej častí platí staré známe : neviem či mám Hagena milovať alebo nenávidieť :-)

honajz
26.08.2012 2 z 5

Opět skáčeme mezi dějem v minulosti a dějem v současnosti, popisy jsou opět působivé, a opět to hapruje dějově. Tam, kde by normálnímu autorovi stačily dvě stránky, tady trvá stránek dvacet, a třeba jen jízda na vrakoviště trvala v knize tak dlouho, že mít kniha dálkové ovládání, tisknu tlačítko pro rychlé přetáčení. celkově opět roztříštěné, bez jednotící linky, bez vztahu k postavám, stát se může prakticky cokoliv, vždy se dá někde objevit nějaký zrovna potřebný amulet. Přitom ten nápad (opajcnutý tedy z filmu Van Helsing s Hugh Jackmanem, co si budem povídat) není marný, i ten atypický pohled na husity, který je ale ostatně hodně objektivní, jenže co je to platné, když kniha nedokáže zaujmout ani postavami, ani jednolitým a jasným dějem.

Denaille
26.12.2011 4 z 5

Druhý díl mě nebavil tak jako první, ale trochu jsem to čekala. Většinou se stává, že v trilogiích bývají ty středové knihy spíše jakýmsi průměrem celé trilogie a nesou takovou vysvětlovací funkci. Více se toho dozvídáme o Georgovi a nastává tady stěžejní zlom děje, kdy se Hagenova povaha stává tou zlou, což už ale víme od začátku. Člověk se u toho nenudí, protože i přesto, že se dozvíme další část Hagenova života, pořád toho nevíme dost...

MOJMIR
10.11.2011 5 z 5

Velice ctiva trilogie na kterou jsem zprvu hledel skepticky(je o vlkodlacich a carodejnicich).Ale byl jsem nadsen..a nakonec jsem litoval,ze jsem ji precetl tak rychle a ze pribeh Hagena von Stein konci!...vrele doporucuji!

Štítky knihy

čarodějnice vlkodlaci německá literatura historická fantasy bojovníci

Autorovy další knížky

André Wiesler
německá, 1974 - 2017
2010  79%Pán čarodějnic
2011  84%Vlčí kletba
2011  80%Štvanice na ďábla

Kniha Štvanice na ďábla je v

Právě čtených2x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce79x
Chystám se číst27x
Chci si koupit7x