Kronika sci-fi

Kronika sci-fi https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262668/bmid_kronika-sci-fi-262668.jpg 5 46 9

Víte, který slavný spisovatel sci-fi se může chlubit tím, že jeho jméno nese jistý druh dinosaura? O kterém světoznámém příběhu o setkání lidstva s mimozemšťany se dá říct, že jeho nejvěrnější adaptací je progresivní rockové album? A v čem se liší pohledy na budoucnost u H. G. Wellse, Aldouse Huxleyho, Raye Bradburyho a řady dalších? Na tyto i další otázky poskytne odpověď Kronika sci-fi, přehledný, chronologicky zpracovaný průvodce tímto zdaleka nejen pokleslým žánrem.... celý text

Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Sci-Fi Chronicles , 2014


více info...

Přidat komentář

Ivan F
01.08.2021 5 z 5

Zhrnul by som to pár slovami: je to kniha, ku ktorej sa budem neustále vracať, pretože je pre mňa zdrojom mnohých informácií. Informácií, ktoré ma donútili pozerať sa inou optikou na mnohé knihy a spisovateľov, ako aj filmy/seriály a ich tvorcov. A tak ako som kedysi nastúpil do nekonečného kolotoča sci-fi, aby ma každá ďalšia jazda (rozumej kniha, film, príbeh) priviezla do inej galaxie alebo vesmíru, na iné planéty a do ich hlbín, aby som skákal v čase dopredu ako aj dozadu, tak ma táto encyklopédia bude sprevádzať pri objavovaní ďalších nekonečných možností, ktoré má len tento žáner - predstavivosti sa medze nekladú.

P.S. verím, že niekedy v budúcnosti bude nové vydanie, ktoré opraví drobné nedostatky a doplní údaje od pôvodného vydania až po súčasnosť. V každom prípade to bola skvelá kúpa a dobre investované peniaze.

PastorMal13
08.03.2021 5 z 5

No, než se dostanu ke konci, tak ještě nějaký ten pátek potrvá, avšak nebál bych se říci, že se jedná o sci-fi bibli. Snad všichni známí i méně známí autoři, kteří něco znamenají, jsou zde uvedeni. Kniha mi hodně rozšířila obzory.


rakvicka
30.07.2020 5 z 5

Nádherná kniha pro všechny fanoušky

Greenfingers
06.11.2019 5 z 5

Stručně a jasně: téměř vše, co byste chtěli vědět o žánru sci-fi, najdete v této super encyklopedii. Pro fandy tohoto žánru: pokud ji ještě nevlastníte, rozhodně si ji kupte!

Corso
01.09.2018 5 z 5

Potrva asi polroka kym to prejdem, popri inych knihach. Musite mat ak sa vobec zaujimate o fantastiku. Ci uz literaturu, komiks, serialy, filmy, trosku obcas o hry. Vcelku vystizne zhrnute kapitoly o spisovateloch, dielach, francizach, svetoch, serialoch, filmoch, temach. Stovky nametov na zhananie knih, stahovanie filmov a serialov :). Hodnotim vysoko vysoko. Jedina vytka, skor technickeho razu, typografickeho... drobne ilustracie, myslim ze sa to dalo vyriesit inak ako ikonkami 1,5cm x 2,5cm. Su v podstate len symbolicke. Pritom to mohol byt graficky orgazmus na kriedovom papieri! A text... je drobny, super tenke pismo! Vidim este dobre, ale ten kriedovy papier si musim davat do svetla a obracat do spravneho uhla aby som precital!!! A robte to s dvojkilovou bichlou :)

Djkoma
22.01.2017 5 z 5

Působivá kronika, obsahující vše důležité o sci-fi. Povinnost pro fanoušky, velice atraktivní pro každého dalšího. Kniha v sobě spojuje všechny různá média, snaží se brát na zřetel nejen mainstreamové autory a "universa", ale také méně známé tvůrce a zapomenuté světy, které mají přesah do současnosti (Priest,Elis). Veké plus je za snahu o chronologii, vizuální pojetí časových linek a celkově vizuální pojetí knihy, které je přehledné a velice dobře napomáhá. Osobně velice vítám, když se daný článek spíše zběžně dotkne přímého obsahu díla/autora a především se věnuje jeho dopadům, vnímáním v kontextu doby nebo následujících děl, někdy se dotýká přímo filozofických principů, které se v dílech opakují. Za mě bych se těmto prvkům klidně věnoval více a zevrubněji, ale rozumím problému s čtivostí pro normálního čtenáře (přesto bych takovou knihu o scifi uvítal).
Pokud mají existovat nějaké výtky, tak to pro mě je různorodost (obsahová i kvalitativní) příspěvků k daným tvůrcům/dílům. Kniha je sepsána 27 lidmi a editor Guy Haley toho na čtení měl mnoho. Texty se někdy až přímočaře snaží opakovat děj díla (což je někdy až příliš plné spoilerů), někteří autoři naopak nedokáží dodat textům "přínos". Přesto to nevadí, protože na většinou 1 stránce textu stejně nepojmete všechno a je důležité vybrané přiblížit a detailnější informace si čtenář najde. Další věc je pro mě chybovost údajů. Někdy nekoresponduje hodnota např. tržeb v článku s tržbami na stránce (což někdy může plynout z principu tržby v době uvedení vs přičtení inflace, ale někdy jde o násobná čísla). Tato chybovost se týká i obsahu, na každých cca 5 stranách jsem 2-3x chyby našel. Pro většinu čtenářů to bude nezpozorovatelné, ale někdy to zamrzí. Z mého pohledu mohla být o něco lepší práce editora, který by mezi sebou články více vybalancoval. To, že kronika je vlastně ve chvíli svého vydání neaktuální asi nemusím mluvit, naštěstí to zásadní (vše ve scifi před 20 lety a dříve) už se příliš nezmění, jen třeba ty články o Hvězdných válkách nebo Avatarovi prostě zestárnou.
Ať vidím jakékoliv drobnosti, Kronika scifi je vedle knih "Všechno je jinak" a "Encyklopedie literatury science fiction" další zásadní počin, který je pro fanoušky povinnost vlastnit.

Hadati
14.03.2016 5 z 5

Zmapování světa sci-fi od románu Frankenstein až po film Avatar, kdy kritériem výběru je zejména celosvětová proslulost. To je také asi hlavní nevýhoda této kroniky, že upřednostňuje anglofonní dílo. Na druhou stranu, kolik čtenářů by zajímalo, jaké sci-fi vyšlo třeba v Maďarsku nebo Brazílii (Češi tam mají alespoň jedno významné dílo – R. U. R. od Karla Čapka). Kronika tak začíná na konci 19. století sci-fi romány, kdy ve 20. století k tomu připojuje sci-fi časopisy, filmy, seriály a komiksy, a s blížícím se 21. stoletím pak i počítačové hry.
U každého takového díla je pak možné se dočíst jeho krátkou historii, různé zajímavosti, jaké filmy (nebo seriály) byly na dané dílo natočeny, jaké měly úspěchy u kritiky nebo obecenstva, proč (ne)byl konkrétní film nebo seriál natočen, proč nebyl dotočen nebo ukončen, právní, finanční nebo autorské potíže s dílem a mnoho dalšího. To vše je kvalitně graficky zpracováno a doplněno mnoha obálkami, plakáty a fotografiemi. U známějších vymyšlených světů (např. Star Wars, Doctor Who, Duna) je nejen popis díla, ale i jeho světa a jeho časová osa. V knihovně náruživých scifistů si zkrátka tato kronika bez problému najde volné místo.

Standa Šebek
12.03.2016 4 z 5

Žádný fanoušek scifi nikdy nemůže litovat toho, že má tento skvost v knihovně. Není to jen jen tak splácaný popis známých věděckofantastických děl, ale opravdu promyšlená a ucelená kronika žánru se spoustou obrazového materiálu, do které se opravdu dá začíst. Každý si v ní něco najde. Mně třeba udělala radost vyčerpávající kategorizace snad všech myslitelných subžánrů scifi.

Stačí se jen chvilku začíst a brzy letíte na Databázi knih, abyste si přidali do seznamu "Chystám se číst" nově objevené scifi kousky. A jak se říká - na každé knize je nejdůležitější to, k jaké další vás dovede.

mochr
12.02.2016 5 z 5

Rozečteno
Dokonale zpracovaná kronika od počátku scifi po současnost. Samotna kniha vypadá jako něco víc, listy jsou na kvalitním tvrdém papíře, spoustu obrázků, časových os, zajímavostí. Dozvíte kdo od koho opisoval:), Co byl trhák, které dílo absolutně propadlo.
Od každého autora zobrazuje jeho díla. Významná díla mají svoji vlastní "kapitolu" kde jsou zobrazeny související díla - knihy, filmy, seriály, PC hry.

Pro fanoušky scifi rozhodně kniha, která by neměla chybět v jejich knihovnách (6/5)

Štítky knihy

literární historie, dějiny literatury sci-fi filmy

Autorovy knížky

Guy Haley
anglická, 1973
2015  93%Kronika sci-fi