Kremeľský mág

Kremeľský mág https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521180/bmid_kremelsky-mag-17q-521180.jpg 4 11 7

Román Guiliama Da Empoli Kremeľský mág získal Grand Prix du roman de l'Académie Française 2022. Prezývali ho Kremeľský mág... Tento príbeh nás ponorí do srdca ruskej moci, kde Vadim, ktorý sa stal hlavnou chrbticou režimu, premení celú krajinu na politické divadlo, kde nie je iná realita ako splnenie cárskych túžob. Tento stratený básnik medzi vlkmi, vtiahnutý do čoraz temnejších tajomstiev systému, urobí čokoľvek, aby sa z neho dostal.... celý text

Přidat komentář

Áňa 998
04.03.2024 4 z 5

Pustit se do této knihy pro mě byl takový pokus. Jedná se o politický román, a ty já nevyhledávám. Zároveň, politika. Pro mě věc, která jde mimo mě. Takže pokus, zda se mi kniha bude líbit. Nakonec rozhodl název Mág z Kremlu, který mě dost zaujal.
.
Ze začátku jsem si musela zvyknout na autorův styl psaní. Ne že by pro mě nebyl tak čtivý, ale autor mě nakonec utáhl na zajímavosti samotného příběhu. Taky jsem si úplně nedokázala moc představit, co čekat.
.
Přesuneme se do Ruska, kde se seznamujeme s tajemným Vadimem Baranovem. Byl divadelním režisérem, producentem reality shows, ale hlavně, pravou rukou cara. Zajímavý výčet pozic, a neméně zajímavé postavy.
.
Autor svým čtenářům poskytuje vhled do současného Ruska, jeho života a politiky. Vše prostřednictvím Vadima Baranova, který autorovi vypráví svůj životní příběh. Tak je vlastně psaná celá kniha, jako poslech životního příběhu.
.
Knížka Mág z Kremlu je útlá, ale je využita každá strana. Objevíte tu i události z nedávné historie. Najdou se tu ale i zajímavé myšlenky a místy snad až filozofické myšlenkové pochody.
.
V současné situaci se mi kniha nečetla lehce, musela jsem si ji dávkovat, občas se do čtení přinutit. Ani recenze se mi nepíše lehce. Ale myslím si, že je důležité o Rusku něco přečíst, zjistit nějaké informace. V celé politické situaci nejsem žádný expert, byla místa, která pro mě byla náročnější.
.
Pro mě náročná četba, ale rozhodně jejího čtení nelituji!

lucisa.n
08.01.2024 2 z 5

Vadim Baranov byl divadelním režisérem, producentem reality shows, ale také pravou rukou Vladimira Putina, tzv. Mágem z Kremlu. Když je ze služeb Cara odejit, kolují o něm různé historky, zejména ty, po kterých veřejnost dychtí, ale nemusejí se zakládat na pravdě. Jednoho dne ale svůj příběh a pohled na věc sdělí Vadim sám, vypravěči této knihy.

Sice je to románová fikce, přesto ale obsahuje reálná jména a historické události, které se staly. S touto knihou jsem dost vystoupila ze své komfortní zóny, ale podobná tajemství a možné konspirační teorie mě zajímaly vždy (hlásím se jako nadšenec do leteckých katastrof a jiných). Takže jsem si řekla, proč ne.
Musím říct, že už od začátku bylo pro mě těžké se začíst, udržet myšlenky pouze u knihy. Autorův styl psaní mi bohužel úplně nesedl. I přes maximální soustředění jsem se ztrácela. Přišlo mi, jakoby kapitoly kolikrát na sebe ani nenavazovaly, spousta mužských ruských jmen se mi neustále pletla.. Chápu smysl tohoto románu, dokonce si myslím, že ho spousta lidí ocení - politologové, historici, někdo, kdo má alespoň trochu ponětí o ruské novodobé historii. Já toho zase tolik nevěděla. Jména samozřejmě znám, ale bližší souvislosti už tolik ne a proto jsem se asi taky ztrácela. Není to jednoduché čtení pro každého. Pozitivem jsou ale určitě krátké kapitoly a příjemný rozsah knihy - 190 stran, což je naprosto dostačující. To hlavní uvědomění si ale člověk z knihy odnese - Putin již od počátku moc dobře věděl, co dělá. A o to děsivější to všechno je.. Z knihy bych vypíchla jednu zajímavou myšlenku:
“Moc nemusí nutně člověka zkazit, může ho i učinit lepším, pokud ji ovšem sám dokáže držet pod kontrolou.


Rosse
02.01.2024 3 z 5

Mág z Kremlu je knihou, která čtenáři přiblíží pohled na Rusko a provede nás zrozením samotného Cara nebo-li Putina. Politická fikce, založená na skutečných událostech.

Kniha nám nabízí trochu jiný pohled na Rusko než jej vnímá v tuhle chvíli skoro celý svět. Kniha je plná sarkastického humoru, ale i tak to za mě bylo hodně velké politické hraní se slovy.

Každý si může knihu přebrat po svém a vzít si z ní to, co uzná za vhodné.

Pozitivní je, že se čtenář nenásilnou formou dozvídá něco málo o historii Ruska. A i o tom je potřeba se neustále vzdělávat.

Na čtení byla kniha docela náročná, jelikož mám na Rusko svůj vlastní názor.
Nicméně jsem ráda, že jsem se do knihy pustila, protože jsem tak mohla nahlédnout do myšlenek jiných a podívat se na určité události z jiného úhlu pohledu.

Uvítala bych i více momentů z Vadimova osobního života, kterého tam bylo pomálu. Celkový příběh by pak dostal úplně jiný rozměr a možná by zaujal širší škálu čtenářů.

Délka knihy byla dle mého názoru optimální. Kdyby byl příběh vyprávěn trochu jiným stylem, věřím, že bych zvládla i delší vyprávění, nicméně v tomto podání jsem byla ráda za necelých 190 stránek.

I když to není čtení pro každého, souhlasím s většinovým názorem, že rozhodně stojí za pozornost. :-)

Sigurd_Lesandi
02.12.2023 4 z 5

Mág z Kremlu byl naprosto strhujícím románem. Na začátku jsem se trošku zlekl stylem autorova psaní, ale nebojte, příběh rychle dostane jasný směr a od té chvíle se kniha četla jedna báseň.
Autor vám předá jedinečný pohled do tvrdého života a politiky v Rusku. Mnohá fakta z tohohle prostředí už znám, ale bylo dobré vidět je v rámci vyprávění skutečně fungovat. Dodá to celé problematice jedinečnou úplnost.
Sám Vadim tu vypráví autorovi knihy svůj životní příběh a musím říct, že jeho slovník byl velmi osvěžující. Nemusíte se bát nějakých extrémně vulgárních výrazů, ale občas mě jeho vyjadřování opravdu pobavilo, což bylo v jinak těžším příběhu příjemné.
Jediný důvod, proč nemá kniha moje plné hodnocení je mírná absence obyčejného života. Líbilo by se mi, kdyby šel autor ve vyprávění trošku víc do hloubky, co se týče Vadimova fungování mimo jeho práci. Ano, občas nějaký náhled dostaneme, ale byly jen drobné. Je jasné, že se kniha bude věnovat hlavně politice, ale myslím, že by popis běžného života příběh ještě líp dokreslil.
Celkově se ale jedná o opravdu podařenou knihu. Pokud vás zajímá fungování ruské politiky a něco z okolí tzv. “cara“. Tak nemůžete sáhnout po lepší knize. Rozhodně doporučuju.

eva3992
26.11.2023 4 z 5

Vadim Baranov – Mág z Kremlu. Původně producent reality show, nakonec šedá eminence Vladimira Putina. Kniha o ruské moci, o Putinových přání, ale i o tom, kdy je nejlepší z politiky zmizet.
Kniha o současném Rusku a kniha o tom, jaké to je mít moc.

Toto byla zvláštní kniha, dlouho jsem nevěděla, co si o ní mám myslet. Hlavní postava Vadima Baranova je totiž napsána podle skutečné postavy Vladislava Surkova, který byl jedním ze zakladatelů strany Jednotné Rusko, která v roce 2001 pomohla Putinovi k moci.

Tím jsem celou dobu přemýšlela nad tím, zda čtu skutečný nebo smyšlený příběh. Rozhodně tu jsou skutečné momenty z nedávné historie, které vás donutí si vyhledávat další informace a fotografie. Je určitě lepší, pokud máte znalosti o Rusku, v ději se tak nebudete ztrácet, ale naopak si všechny historky přiřadíte na správné místo.

Je tu spousta zajímavých a pravdivých myšlenek, často tu najdete až filozofické rozjímání. Jsou tu skvěle používané metafory a celkově je to dobře napsáno. Co mám v příbězích ráda, je tu zmíněno i spousta knih a dalších autorů. Při čtení se rozhodně zamyslíte nad tím, co si vlastně autor vymyslel, a jak je možné, že u některých momentů toho věděl tolik.

Rozhodně zajímavá kniha, taková ruská historie ve zkratce a bude na každém čtenáři, co si z toho odnese.

Jane2016
25.11.2023 4 z 5

Mág z Kremlu, úzká knížečka o problematice současného Ruska. Zaujala mě nejen krásná obálka, ale i anotace, tudíž jsem se rozhodla do knihy pustit hned, co na ní budu mít chvilku čas!

Příběh je hluboký a velmi propracovaný. Určitě musím vyzdvihnout krásný jazyk. Už dlouho se mi nestalo, že bych se při čtení pozastavila nad tak krásným slovosledem. Celý děj je dobře uchopený a knížka se čte velmi dobře. Vzhledem k tomu, že má tak málo stránek, bude vhodná i pro čtenáře, kteří nečtou pravidelně.

Bohužel, v této problematice nejsem až tak zběhlá čili jsem se občas ztrácela. Ale to vůbec není chyba knihy, ale moje.

Shiloh_
14.11.2023 5 z 5

Hutné, občas bolestné, ale velmi hluboké čtení. Říkám si, nakolik Surkov (Vadim) zasahoval. Pochybuji, že ho autor nekontaktoval, když o něm psal román defacto v ich-formě... I na druhé straně nové železné opony jsou lidské bytosti. Není od věci je poznat a pochopit. To neznamená schválit.

Štítky knihy

politické romány francouzské romány

Autorovy knížky

Giuliano da Empoli
italská, 1973
2023  82%Mág z Kremlu

Kniha Kremeľský mág je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x