Krásné zítřky

Krásné zítřky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185147/bmid_krasne-zitrky-JOA-185147.jpg 4 46 16

Dokumentárně-beletristické zpracování přibližuje osudy chudých lidí v indických slumech, kde chybí základní vybavení, jako je voda nebo elektřina. Obyvatelé se potýkají s neskutečnou bídou, snaží se vymanit z rigidního indického kastovního systému a začít lepší život. K tomu jim pomáhá sběr a třídění odpadků z blízkého luxusního komplexu. Kniha obdržela řadu ocenění, práva byla prodána do mnoha jazyků a autorka je nositelkou Pulitzerovy ceny.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Behind the Beautiful Forevers. Life, Death and Hope in a Mumbai Undercity , 2013


více info...

Přidat komentář

Lucie_1986
16.01.2020 5 z 5

Tato kniha ve mne zanechala emoce jako maloktera... trvalo mi par dnu, nez jsem se z pribehu po docteni knihy trochu vzpamatovala. V Indii jsem sama byla, a uz tenkrat ve mne osudy tamnich lidi zanechaly stopu, ale to bylo nic oproti tomuto skutecnemu pribehu...

allyce
28.06.2019

Nehodnotím, nejsem objektivní. Před několiky dny jsem dočetla Šántárám, vynikající knihu ze stejného prostředí a v jejím stínu jsou Krásné zítřky pro mě nečtivé. Nebavily mě natolik, že jsem knihu nedočetla...


pegasek
23.06.2019 5 z 5

Tuto knihu doporucuji precist kazdemu,protoze to co my povazujeme za samozrejmost sveho každodenního zivota-to jinde nemaji.

IvaKo
29.05.2019 5 z 5

Příběh o drsném životě v bombajském slumu je o to působivější, že se odehrává vlastně v současnosti a vychází z autorčiných osobních zážitků a poznatků získaných od skutečných obyvatel slumu. Život nebo spíše živoření v nepředstavitelných podmínkách má devastující vliv nejen na zdraví obyvatel, ale i na jejich povahové vlastnosti. Jejich jedinou snahou je uživit své rodiny jakýmkoliv způsobem. Deprimující je také popis společenských dopadů, zejména korupčního prostředí sahajícího až do samotného slumu a marných snah centrální vlády Indie a humanitárních společností situaci zlepšit. Indie je prostě strašně různorodá a komplikovaná země.

lidunka1
06.08.2018 4 z 5

Při četbě knih s podobnou tématikou si člověk uvědomí, jak výborně se má. Byla tam trochu nepřehlednost postav. Téma muselo dát autorce zabrat.

Bee.M
10.02.2018 5 z 5

Od této knihy jsem očekávala opravdu hodně a musím říct, že mi dala ještě mnohem víc. Téměř dokumentárním způsobem zachycený drsný život v Bombajském slumu, který měl ale příběh, dokonce né jeden, ale hned několik. Přiblížení tamních životních podmínek, náboženské situace, kastovního systému i politických problémů a jak na ně nahlížejí z různých společenských vrstev. Díky této knize si člověk uvědomí, jak bezvýznamné má vlastě priority.

MagdalénaD
08.01.2016 5 z 5

Působivá kniha o indických slumech, které se nachází v přímém sousedství stále více prosperující Bombaje. Díky pohledům různých osob (mlčenlivého chlapce, ambiciózní správkyně, její dcery, ...) jsem se dozvěděla mnoho o třídění odpadu, o úplatcích a beznadějné nefunkčnosti veřejné správy.
Jak funguje vztah město-slum? Mohou v těsném sousedství žít hinduisté společně s muslimy? Jak na ty nejchudší z nejchudších působila krize roku 2008, teroristické útoky a sucha? Co všechno může způsobit expresivní sebevražda jedné ženy? A jak to všechno se sebou souvisí? A můžeme tu situaci, tu nepřekročitelnou korupci, vůbec nějak změnit - my z Evropy, Ameriky?
Napsáno dle několikaletého pozorování v několika slumech v Indii a po studiu dokumentů.

Mufka
22.10.2015 5 z 5

Knihu jsem četla, někdy se vracela, aby mi neunikly souvislosti mezi postavami.. Musím říct, že jako ostatní tady můžu být jen ráda, že žiju, kde žiju. Zapůsobila na mě tak, že se mi o postavách z knihy dokonce několikrát zdálo a neměla jsem lehké spaní.. Po probuzení ze snu i uprostřed noci jsem delší dobu nemohla usnou a stále se mi v hlavě toulaly myšlenky kolem postav a jejich údělu... :-)

Radka_p
11.08.2015 5 z 5

Kniha zachytáva reálne životy ľudí, žijúcich v indickom slume - to je tak popisne povedané a tak pocitovo to bol pre mňa príbeh o extrémnej relativite toho čo je spravodlivosť, úplný absurdistan systému v ktorom tí najzranitelnejší sú zdrojom či už peňazí pre najbohatších no im sa neujdú ani odrobinky, cestou za politickou mocou, cestou k troche bohastva pre ľudí bez morálky. Ťažko sa mi chápal tento systém v ktorom som nevyrastala a dozvedám sa o ňom z bezpečnej vzdialenosti....ale pred autorkou klobúk dolu za tento výnimočný dlhoročný projekt ktorý premenila do knihy.

orinka3
17.01.2015 3 z 5

Kniha mě jen utvrdila v tom, že Indii nerozumím a žít bych v ní nechtěla. Pro její přelidněnost, pro její špínu. Nedivím se, že se tam rodí tolik postižených dětí, koncentrace jedů je přílišná. Děkuji za to, že žiju v Evropě.

ajaworld
15.11.2014 4 z 5

Velmi zajimavy popis zivota v Indickem slumu. Kdo byl v Indii, tomu to dokresli, co treba na miste nepichopil. Tezky, pro nas zcela nepochopitelny zivot. Svym zpusobem ale i svobodny. Urcite doporucuji k precteni.

učtese
16.10.2014 4 z 5

Podle mě je kniha zajímavá tím, že nám neukazuje lidi kteří sedí v blátě v bídě ve slumu a brečí nad svojí chudobou a neštěstím, jak by se dalo čekat, ale lidi co tvrdě pracují mají svoje sny a naděje. Lidi kteří vědí, že jedinou cestou z té bídy a mizérie je na sobě tvrdě pracovat.

danit
05.07.2014 4 z 5

Události popsané v knize se doopravdy staly a skutečná jsou i všechna jména. Ode dne, kdy autorka v listopadu 2007 vkročila do Annávádí a setkala se s jejich obyvateli, až do března 2011, kdy svou reportáž dokončila, si po celou dobu zaznamenávala zážitky místních obyvatel. Psala si poznámky, pořizovala audio- a videonahrávky a fotografovala. Autorka využila také více než tři tisíce veřejných záznamů, mnohé z nich až po letech neúnavného žádání vládních úřadů. Úřední dokumenty od institucí - zahrnujících bombajskou policii, ministerstvo zdravotnictví, vzdělávací úřady, volební úřady, oddělení městských okrsků, veřejné nemocnice, márnice a soudy - byly pro ni klíčové ve dvou směrech. S podrobnostmi potvrzovaly platnost mnoha aspektů příběhu. Odhalovaly také prostředky, jakými vládní korupce a lhostejnost vymazávají z veřejných záznamů zážitky chudých. (čerpáno z knihy)

Hřibče
23.04.2014 4 z 5

Kniha, která mnohým lidem otevře oči a díky které si spousta z nás uvědomí, že se máme ještě pořád hodně dobře. Autorka popisuje životní situace obyčejných lidí žijících v Indii bez příkras a naprosto upřímně. I když vím, že kniha popisuje skutečná místa a skutečné osudy lidí, tak i přesto mi po jejím přečtení stále dělá problém uvěřit, že v takových obtížných/otřesných podmínkách opravdu někde lidé žijí. Není to lehké čtivo, ale to není ani život hrdinů v indickém slumu, rozhodně si ale kniha váš čas zaslouží.

rose
26.03.2014 4 z 5

Pro Středoevropana hodně drsné čtení. Umíme si asi jen těžko představit, že miliony lidí v té obrovské a přelidněné Indii žijí způsobem, který popisuje tahle knížka. Je to takový propletenec problémů, který se asi ještě hodně dlouho nikomu nepodaří rozplést. A teprve po přečtení takovéto knížky si člověk uvědomí, jak v podstatě luxusní, pohodlná a bezproblémová je naše civilizovaná střední Evropa. Knížka se nečte moc lehce, je v ní spousta postav, ve kterých jsem se občas trochu ztrácela a musela jsem se vracet. Ale v tom obrovském přelidnění to tak nějak patřilo k věci.

Morsie
20.01.2014 4 z 5

Tak tohle je opravdu silný příběh a kniha je rozhodně právem tak opěvovaná. Je to - no já vlastně ani nenacházím ta správná slova...

Jednoduše potom, co si přečtete Krásné zítřky, si začnete svého života považovat - opravdu považovat. Najednou si uvědomíte, že taková běžná věc, jako je tekoucí voda, je pro mnohé jiné něco nepředstavitelného.
Krásné zítřky jsou v mnoha směrech velice emotivní a podle mě by měly být součástí školní četby... A taky součástí četby těch, co nosí zatek ve zlatě a vyhýbají se "lůze".

Ještě teď je mi trochu úzko a nevím, kdy to přejde. Možná až si na dálku adoptuju nějakého Inda...