Krása mezi námi

Krása mezi námi https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492103/bmid_krasa-mezi-nami-hiv-492103.jpg 4 45 15

Krása mezi námi série

1. díl

ŽIVOT UMÍ BÝT KRUTÝ. V Idahu je zima. Obloha je temná. Chlad prostupuje až na kost. JACK TO VĚDĚL. Jacku Dahlovi už nic nezbývá. Kromě jeho mladšího bratra Mattyho, pro kterého by položil život. Jejich matka je mrtvá a peníze jim rychle docházejí. Jack musí učinit rozhodnutí – přijít o bratra, nebo najít ukradenou hotovost, která dostala jeho tátu do vězení. STEJNĚ JAKO JÁ. Ava Bardemová vede osamělý život, život plný ticha. Její nemilosrdný otec už sedmnáct let ovládá její osud. Naučil ji nikoho nemilovat. CÍTILA JSEM MOTÝLKY V BŘIŠE, KDYŽ JSME SE S JACKEM POTKALI? CÍTILA JSEM PŘICHÁZEJÍCÍ TORNÁDO? Ale teď chce Ava porušit pravidla, aby do svého srdce vpustila Jacka. Zjistí, že Jack i její otec hledají ty stejné peníze, a najednou musí čelit vlastnímu těžkému rozhodnutí – zůstat mlčet, nebo promluvit a pomoct bratrům přežít. KDYŽ SE OHLÉDNU ZPÁTKY, MYSLÍM SI, ŽE ANO.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , King Cool
Originální název:

What Beauty There Is , 2021


více info...

Přidat komentář

Tess_BooksNerd
05.03.2024 3 z 5

Zajímavý příběh. A velice dobře napsaný. Spisovatelka čtenáře udržuje v napětí po celou dobu. Střídání pohledu různých osob je skvělé, udržuje to čtenáře v obrazu zákoutí děje. Knihu jsem si koupila hlavně proto, že se mi líbila obálka. Upřímně jsem čekala úplně jiný příběh, více romantický. I tak jsem od knihy nemohla odtrhnout oči. Romantická linka tam byla okrajově.
Příběh Jacka a Mattyho mě naprosto uchvátil. Knihu mohu doporučit. Celý děj je do detailu promyšlený, postavy nejsou nijak naivní.

Jack je sedmnáctiletý kluk, který má mladšího bratra. Jejich otec je ve vězení, matka závislá na opiátech. Ta nakonec spáchá sebevraždu a oběsí se v ložnici. Aby Jack udržel sebe i Mattyho naživu, rozhodne se najít kufřík s penězi, které ukradl jeho otec a někam schoval. Tady se Jack začne dostávat mezi okruh lidí, kterým by se měl rozhodně vyhnout. Když za nimi přijde policista Doyle, utíkají z domu.
Ava je dcerou Bardema. Celý život ji učil, aby ji nikdy na ničem nezáleželo. Když si nic nepustí do srdce, nic ji nemůže ublížit. Ava a Jack se poprvé vidí ve škole, kdy ji Jack pomůže a zároveň najde její ztracenou knihu. V motelu nechá Mattyho samotného a jde za Redem, který by měl vědět, kde peníze jsou. A tak se ocitne v lese, kde ho přepadnou muži a mají v plánu ho zabít. Matty nezavolá paní ze sociálky, ale Avu. A tak se jejich cesty spojí. Všichni tři se vydávají na cestu plnou nebezpečí. Jack stále pátrá po penězích, Ava se je snaží držet naživu a malý Matty je správný statečný klučina. Příběh spěje do zdárného konce, kde buď všichni přežijí, nebo se celý svět propadne do nekonečné temnoty.

Ten konec mě trochu mate. Nikde není vysvětleno, zda to byla jen Jackova vzpomínka, sen nebo realita a ti dva se znovu našli. To mi ale nedává trochu smysl, nebo jen spisovatelka zapomněla dodat pár vět pro vysvětlení.

Illik
24.02.2023 3 z 5

Depresivní čtení. Po celou dobu jsem měla pocit úzkosti a zoufalství, a kladla jsem si otázku, proč je svět tak nespravedlivý.
Příběh je silný, postavy sympatické. Při čtení jsem se úplně přenesla do prostředí studené a kruté zimy.
Jediné co mi trošičku nesedělo bylo, kolik zranění je Jack schopen snést. Ale asi to tak je, že když jde o život ( a nejen svůj vlastní), tak člověk snese mnoho.

Hodnotím jako lepší YA literaturu a doporučuji!


Kackac77
26.11.2022 4 z 5

Dobře se to četlo, rychle to ubývalo a bylo to i napínavé. příběh dvou bratrů, Jacka a Mattyho, kteří zůstanou sami. Máma se jim zabije a otec je ve vězení. A začíná hon za penězi jejich táty, které pochází z krádeže, aby měli kluci z čeho žít...

lucisa.n
14.11.2022 3 z 5

Jack to nemá v životě jednoduché. Otec je ve vězení a najednou přijde i o matku. A tak se sám o sebe a o svého bratra Mattyho musí postarat úplně sám. Peníze a zásoby jídla ale velmi rychle docházejí a uprostřed zimy je velmi složité něco obstarat.. Ve škole se Jack seznámí s Avou. A byť se s ním na začátku bavit nechce, nakonec si k sobě cestu najdou a pomáhají si.. Jejich osudy spolu souvisí víc, než by si mysleli. Otcové Avy i kluků byli parťáci při loupeži. Jenže ve vězení je pouze jeden z nich a ukradené peníze jsou neznámo kde.. A samozřejmě by se teď hodily úplně všem.

Uff, tak tahle kniha je depresivní od začátku až do samého konce.. Možná jsem depresivnější knihu ani nečetla. V podstatě souhlasím s holkami, které četly štafetu přede mnou. Na YA knihu je příběh velmi velmi temný. Avšak i čtivě napsaný, čte se sám. Co se mi úplně nelíbilo, tak to je vlastní zápletka s penězi. Tam mi to přišlo hrozně jednoduché, čekala jsem spíš další problém. A pak taky spousta nezodpovězených otázek. Ale vypadá to, že by to měla být série. Tak snad se otázky objasní v dalším díle :)
Doporučila bych vám knihu? Já ani nevím.. Na jednu stranu je fakt jedinečná svou depresí. Na druhou stranu, chce něco takového někdo číst? Nevím, asi ne :D Takže si vyberte sami :D

annettka1098
06.10.2022 4 z 5

Z rodinného zázemí Jacka a jeho mladšího bratra Mattyho mi bylo od začátku strašně úzko. Jejich osud i temná atmosféra prostředí, ve které vyrůstají mi hodně připomínalo knihu KDE ZPÍVAJÍ RACI. Pokud vám z dětství malé Kya bylo do breku, věřte, že Jack a Matty na tom nejsou o nic líp.

Jestli na mě něco v knize působilo jako z žánru YA, byla to nesmyslná paličatost Jacka, který šel do všeho bez rozmyslu a jeho nesmrtelnost. Co ten kluk všechno přežil, to by mu mohl závidět samotný James Bond. Nutno však říct, že mi to vůbec nevadilo, já jsem tomu klukovi stejně strašně fandila, aby všechny parchanty dostal a vyvázl živý.
Bohužel mi dojem z knihy trošku pokazil konec, který mi přišel klišoidní a nedotažený.

Moniska2410
24.09.2022 3 z 5

Krásný,ale zároveň smutný příběh.
Hlavní postavy Jacka, Mattyho a Avu si zamilujete a ukážou vám, jak v jednu chvíli může být život krásný a v druhý se otočí o 360 stupňů a vše je špatně.

Já bych to nedala do sekce YA, možná díky věku hrdinů to tam spadlo.

Ketfl
06.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Přiznám se, že mě kniha navnadila svojí obálkou, která na mě působí spíš trochu jako do fantasy stylu. Ale fantasy příběh opravdu nečekejte. Kniha je dost srdceryvná, čtenář opravdu nestačí žasnout, co hlavní hrdinové musí prožívat. Až si říkám, jak jsem šťastná za svoji rodinu. Kniha se mi dobře četla, ale stejně s ní nejsem nějak úplně ztotožněná. Možná mi tam chybělo více popisu i stran toho, jak se hlavní postavy cítí. Třeba ta jejich zamilovanost, tu jsem z toho absolutně necítila, ač to teda nebylo hlavní téma knihy. Kapitoly byly dost krátké, úderné, možná i jak to bylo psané ve 3. osobě, nevím no. A asi jsem tady jediná mimo, ale já se přiznám, že jsem ten konec prostě nepochopila. Z toho textu jsem pochopila, že hlavní hrdinka zemřela a najednou tam zase byla? Takže jsem konec četla na třikrát a stejně mi to nějak nedávalo smysl. Bylo to zajímavé, četlo se to dobře, ale vracet se k této knize nebudu.

valika0302
18.08.2022 4 z 5

Išla som do tejto knihy, pretože už anotácia ma na prvý pohľad zaujala a hovorím si, niečo podobné som ešte nikdy nečítala tak idem do toho!
Ani z ďaleka som nedostala to čo som čakala, kniha bola tak silná, donútila ma plakať a dokonca mi zlomila srdce. Donúti človeka zamyslieť sa a byť vďačný za svojich rodičov, ktorí nás milujú celým srdcom a spravia pre nás všetko, pretože mať takých rodičov nie je samozrejmosť a nie každému sú takí rodičia dopriatí. Kniha obsahuje veľa bolesti ale aj sily, ktorú hlavný hrdina má, bojuje nie len za seba ale aj za svojho mladšieho brata.
Jacková mama spácha samovraždu (obesí sa vo svojej izbe) a Jack je ten, ktorý ju nielen nájde, ale aj pochová a pritom musí ešte hrať pred bratom, že je všetko v poriadku, aj keď on sám je ešte dieťa a potrebuje nielen spracovať čo sa stalo ale aj smútiť za matkou. Otec je vo väzení za krádež a spolupáchateľ pri krádeži Bardem, ktorý vyviazol bez väzenia hľadá ukrytý kufrík s peniazmi.
Jack a jeho brat sú nútení odísť z domu, pretože je na neho uvalená exekúcia, čo Jacka donúti navštíviť otca a spýtať sa ho kde je kufrík. Ten mu ale nič neprezradí, ešte ho aj zmláti. Jack sa návštevou otca dostane pod radar Bardema, ktorý si myslí, že Jack vie kde je kufrík a tak sa stane terčom. Jackovi sa skríži cesta s Avou, ktorá je dcérou Bardema. Ava si uvedomí, že obaja hľadajú ten istý kufrík a stojí pred ťažkým rozhodnutím, komu pomôže. Matty (Jackov brat) si s Avou vytvorí puto, pretože sa stará nie len o neho ale pomáha aj Jackovi.
Všetky 3 hlavné postavy sú nezabudnuteľné, silné osobnosti. Častokrát počas čítania som si poplakala, pretože takí mladí ľudia (v podstate ešte deti) by nemali mať taký ťažký osud. Napriek tomu kniha zobrazuje aj vznik a vývoj vzťahu Jacka a Avy, ktorý dosiahnú svoj happy ending.
Knihu veľmi odporúčam, nesie v sebe silné posolstvo. Jediné čo sa mne trošku nepáčilo je to, že kniha je písaná v 3. osobe singuláru a to trošku čitateľovi vytvára slepú uličku, pretože nevie všetky hlavné myšlienky hrdinov. To je ale len môj osobný názor, niekomu to vôbec nemusí prekážať.
HODNOTENIE: 4/5*

Viky007
15.08.2022 4 z 5

Já čekala romantiku a on se z toho vyklubal celkem napínavý thriller. Za mě docela nadprůměrný příběh, i když sedmnáctiletý kluk sám proti celému světu... no nevím. Místy jsem tomu úplně nevěřila, ale když člověk přimhouří jedno oko (nebo i dvě, že jo), tak se to dá. Celkově se to ale četlo skvěle. Zpočátku jsem si myslela, že to psal chlap. Cítila jsem z toho jistou surovost. Krátké kapitoly, strohé věty, tíživá atmosféra,... trochu mi to připomínalo Cestu od McCarthyho. Romantická linka je dost nevýrazná, autorka se zaměřuje spíš na jiné věci, za což jí dávám velké plus. Takže jo, za přečtení to určitě stálo.

"Co nás stvořilo? Jak jsme vznikli? Odkud se vzaly naše vrstvy, naše křivky a záhyby? Naše něžná a divoká zákoutí? To světlo a ta hluboká posvátná temnota. Údolí a útesy našich duší. Hlasitost a ticho. Pro co bijí naše srdce? Nad tímhle přemýšlím." (str. 101)

"Život je jako bludiště. Nemyslíš? Každá chvíle je zatáčka. Vzorec už je daný. Je to lidská cesta životem. Úhly a křivky. Slepé uličky. Jsi v jejich spleti od narození. Můžeš se v nich ztratit. Nebo ne? Konec, začátek, prostředek. Může ti to zamotat hlavu." (str. 275)

tyna_01
08.08.2022 4 z 5

Krásný příběh, který člověka pohltí,.. Já jsem tam našla vše, co od příběhu očekávám. Rozjezd rychlý, dějová linka se odehrává v přítomnosti i minulosti a neskutečně mne to bavilo, nutilo mne číst a číst Příběh je psaný 3.osobou a setkáváme se jak s pohledem Jacka, tak Avy. V příběhu vidíme neskutečné sourozenecké pouto, kdy mne až dojala oddanost Mattyho k bratrovi a posléze taky k Avě. Nechybí zde zápletka, která je důležitou součástí tohoto příběhu, kdy je hon za penězi velice nebezpečný a odhalí skutečnosti, které hlavní hrdiny buďto posílí v boji s osudem a nebo sejmou. Ke které variantě došlo zjistíte tehdy, když si příběh přečtete :)

Andrejka91
03.08.2022 4 z 5

Číst tuto knihu v létě bylo mrazivé, nejen že se celý děj odehrává v zimě na sněhu, ale i z příběhu mrazí od začátku do konce.
S hlavními postavami se život vůbec nemazlil a musí doslova přežívat bez základních životních potřeb a odkázáni sami na sebe a to se ještě musí skrývat, protože jim jde o život.
Místy je to čtení jen pro silné povahy. Napětí nechybělo po celou dobu a knihu nešlo odložit,
Nečekejte příběh se šťastným koncem o lásce. Tohle je smutný příběh a třech dětech a celou dobu jen přemýšlíte, jak krutý osud někdo má a že se vlastně máte dobře.

ElessaRiverbow
30.07.2022 4 z 5

Čekala nějaký jednoduchý příběh s hromadou romantiky, ani netuším proč, ale dostala jsem něco mnohem lepšího - temný příběh plný emocí a dějem, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Postavy Jacka a Avy jsem si hned zamilovala a ten jejich vztah byl úžasný. A pak tam byl Matty, který mi ale vůbec nesedl. Nepřišlo mi, že je to sedmi/osmiletý kluk, spíš se choval jako malé dítě. A pak je to možná taky kvůli té scéně, jak otevřel dveře psovi, i když věděl, že po nich jdou zlí lidé. Posledních několik kapitol jsem jsem se nemohla od knihy odtrhnout, a i když jsem dlouho odolávala, poslední kapitola mě dostala a já brečela jako želva ještě dlouho po dočtení.

bradovav
18.07.2022 2 z 5

Obálka: 5*
Pod obálkou: -
Hlavní postavy: 4*
Děj: 2*

Za možnost přečíst si tuto knihu ještě před vydáním jako ambasadorka děkuji @kate_valter a @knihydobrovsky.

Kniha mě zaujala zejména svou obálkou. Krásné detaily, tmavě modré pozadí. O knize se povídalo na bookstormingu od KD a mě přišel námět moc lákavý, neokoukaný, neotřelý. Jeho táta je ve vězení, její táta je vrah. Jejich životy se spojí neskutečným příběhem.

Příběhem plným střelby, útěku, zoufalství a beznaděje. Kniha servíruje drsný příběh hlavního hrdiny, který stojí před jedním nelehkým úkolem a životní situací už od první kapitoly. Už od prvních písmenek je příběh smutný a opravdu krutý, z mého pohledu bych příběh nezasadila do YA. Maximálně tak věkem hlavních postav.

Kniha naopak nenabízí rodičovskou lásku, bezpečí v podobě dospělých. Uvědomíte si, že ne každý má rodinné zázemí a podmínky pro start do života, jaké by měl mít. Mnohdy musí člověk dospět rychleji a postarat se i o své blízké.

Nejde o žádné lehké čtení, humornou záležitost či oddechovku pro uvolnění. Děj bohužel utíká pomalu, místy člověk přečte několikrát stránek bez žádné přidané hodnoty. Místy mě kniha dokonce nudila a nutila sem se číst dál. Posledních 30 stran mě vtáhlo do děje, což je z mého pohledu ale prostě pozdě a nečíst s dalšími ambasadorami, možná bych se konce nedočetla.

Kniha dnes oficiálně vychází. Pokud máte rádi pochmurnější knihy, které vás nutí se zamyslet, určitě je to pro vás ta správná volba.

Celkové hodnocení: 3* z 5*

Na co ze svého dětství rádi vzpomínáte? Co byste přáli zažít všem dětem a teenagerům?

punkgirl97
17.07.2022 3 z 5

Příběh je velmi mrazivý a místy jsem měla opravdu na krajíčku, jak těžké to mají hlavní postavy.

Jaká dokáže být závislost na čemkoliv, jak člověku dokáže ukrást duši a již jej nepustit..

Příběh je vyprávěn z více pohledů. Jack relativně začíná na začátku, ačkoliv se tam prolíná minulost a mnohdy mě mátlo, kdo zrovna vypráví. Ava vypráví nejprve od konce, nicméně i zde je minulost. Později už děj ubíhá jak má posloupně. Místy mi to přišlo chaotické, ale vždy jsem se nakonec zorientovala.

Musím říct, že příběh byl hodně utahaný, nic moc se tam nedělo, přesto že jeho podtón byl mrazivý, místy jsem se nudila, protože tam zkrátka nebylo nic moc zajímavého pro mě.

Věřím tomu, že si po své emocionální stránce své čtenáře najde. Přísně vzato taky jsem to prožívala, ale zároveň mi tam chyběla i ta akce, vzhledem tomu, že to má být i thriller a navíc YA. Nevím až na věk hrdinů mi to jako YA moc nepřišlo.

neubam02
08.07.2022 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Příběh, který je napínavý od první do poslední stránky. Miluju knihy, které vás dostanou hned od samého začátku.
Hlavní postavy Jack, Matty a Ava… Rozhodně si je zamilujete a nebudete stačit zírat, stejně jako já, nad jejich statečností.
Kniha zároveň ukazuje, jak v jednu chvíli může být život krásný a v druhou se otočí a vše je špatně.
Jsem si jistá, že knihu Krása mezi námi jsem nečetla naposledy.
Doporučuji všem, kteří rádi čtou příběhy, které vás chytí za srdce a na hodně dlouho po dočtení zaměstnají vaši mysl…
„Co si uložíte do srdce, to vám přinese bolest. Ale ta bolest bude stát za to. Zažehne vás a spálí na uhel. Srazí vás na kolena. Rozláme vás na kusy. A změní vás.“

Štítky knihy

americká literatura bratři Idaho

Autorovy knížky

Cory Anderson
americká
2022  73%Krása mezi námi

Kniha Krása mezi námi je v

Právě čtených2x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce117x
Chystám se číst101x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x