Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva

Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495509/bmid_kralovska-guvernantka-f4a-495509.jpg 4 21 9

Píše se rok 1931 a mladičká Marion Crawfordová se vydává na zatím svou nejdelší cestu – z drsného Skotska ji vlak odveze daleko na jih, do královského sídla Royal Lodge, kde má celé léto sloužit jako guvernantka dvou mladých princezen – Lilibet a Margaret Rose Windsorových. Marion Crawfordová si brzy získá přízeň celé královské rodiny a stane se její nedílnou součástí. Se svým typicky skotským pragmatismem a smyslem pro spravedlnost je tou správnou osobou, které se mohou mladé princezny svěřovat. Místo jediného léta nakonec zůstane dlouhých osmnáct let. Společně s královskou rodinou prožívá divoké turbulence dvacátého století, přečká s nimi nečekanou abdikaci a nechtěný nástup na královský trůn, strasti druhé světové války i vzlety a pády první skutečné lásky. Když se čerstvě osmnáctiletá Lilibet zamiluje, nikdo z rodiny ani služebných nevěří, že by byl princ Filip vhodným chotěm budoucí královny Velké Británie. Tedy kromě Marion Crawfordové. Také Marion vstoupí do cesty láska a je proto rozhodnutá mladičkou Elizabeth podporovat v její snaze Filipa si vzít. Dokud totiž tento mladý pár nezíská od krále požehnání, Marion nemůže svůj post v královské rodině opustit. Následující roky jsou plné bolestného čekání a stupňujícího se napětí, když si Marion musí vybrat, na čí straně bude stát. V tu chvíli ještě netuší, že jednoho dne dojde ke zradě, která přeruší její pouto s královskou rodinou navždy... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Queen's Governess , 2021


více info...

Přidat komentář

alnahu
06.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Zajímavý příběh, který nás zavede do královského sídla Royal Lodge.Tam se vydá mladičká Marion,aby se stala guvernantkou princezen Lilibet a Margaret.Stane se nedílnou součástí královské rodiny a z dívkami prožívá všechny jejich radosti,lásky i strasti.Emotivní příběh.

LenkaKa
21.11.2023 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. Jsem velký fanoušek seriálu Koruna a všeho, co se týká královské rodiny. Je to zvláštní svět. Asi bych v něm ale žít nechtěla.


Buchtičkajani
28.05.2023 4 z 5

Kniha se moc dobře čte. Z části fikce, ale něco je pravdivé. Poznáte královskou rodinu, zase trochu jinak. Konec je smutný. Dozvíte se něco z dětství královny. Určitě doporučuji přečíst.

Szilvia1
07.03.2023 5 z 5

Příběh o guvernantky Marion,která si myslela,že bude jenom v létě pracovat u princeznách ale zustala tam dlouhé léta,je pěkně napsaný.Konec byl smutný,jak zustala sama.

soukroma
11.02.2023 2 z 5

Nelíbilo: do historie ani samotné hrdinky se autorka příliš nepoložila, tím méně přišla s něčím zajímavým ohledně historie Británie a královské rodiny. O práci guvernantky dvou vévodových, posléze královských dcer se nedozvíme nic, na několika stránkách se přeskočí z roku 1931, 1936 a 1944 (tím se odbude abdikace, korunovace a celá válka), a rázem jsme v roce 1945, a to je samotný začátek knihy (kolem strany 50)! Obsahově bída s nouzí.
Pak se ovšem ponořila do romantických linek jak Marion, tam si mohla hodně vymýšlet, tak Lilibet, o čemž už jsme dodnes byli dostatečně poučeni, jak to s Filipem všechno bylo... Marion přitom není dobře vykreslená, z putičky (o níž nevíme, co vlastně celou dobu v paláci dělala) se najednou stává vzpurnou, stále jí jímá hněv a odpor k výchově! královských dcer a zejména ke královně (tedy nám známé později královně matce).

Le Chat
30.01.2023 5 z 5

Opravdu zajímavá a čtivá kniha, která si podle mne 5 hvězdiček zaslouží. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

evaval
11.01.2023 4 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila, čte se lehce, okamžitě vás vtáhne do děje. Několikrát jsem musela čtení přerušit, dohledávala jsem si informace k jednotlivým postavám na internetu a hlavně mě zajímaly jejich fotografie, abych měla o nich lepší představu.
Hlavní hrdinkou, která nás příběhem provází je Marion Crawfordová. Přijímá místo guvernantky u prince Alberta, vévody z Yourku. Po studiích odjíždí ze svého rodného Skotska do královského venkovského sídla Royal Lodge pečovat o malé princezny. Místo zpočátku přijímá na tři měsíce - pouze na léto a moc se na práci těší. Poté se chce vrátit do Skotska ke své matce a věnovat se dalšímu studiu a pracovat jako učitelka, bere to jako své poslání. Jenomže její osud si pro ni připravil zcela jinou cestu, místo třech měsíců s královskou rodinou stráví dlouhých osmnáct let. Velmi si oblíbí malé princezny Lilibeth (budoucí anglickou královnu) a její sestru Margaret Rose Windsorovou. Provede je jejich dětstvím až do dospělosti, je nejen jejich učitelkou a vychovatelkou, ale stává se pro ně velmi blízkou osobou a rádkyní, naslouchá jim a je pro ně oporou. Děvčata si zamiluje, hlavně Lilibeth získá navždy kus jejího srdce. Cítí se za ně zodpovědná a několikrát upřednostní jejich život před svým, aby přesto nakonec dožila v ústraní, nepochopená a zavržená těmi, které milovala a dala jim kus svého života.
Přestože se jedná z části o fikci na pozadí skutečných událostí v Anglii, je třeba říct, že autorka knihy Tessa Arlen vycházela z knihy skutečné Marion Crawfordové – guvernantky princezen, která byla mnoho let součástí královského života. Kniha dává nahlédnout nejen do dětství a dospívání budoucí královny, ale vykresluje život celé anglické královské rodiny. Věřím, že spousta z nás by očekávala, že královské děti žijí v blahobytu, nadbytku a zcela odtržené od skutečného světa a reality života. Opak je však pravdou. Obě dívky byly vychovávány velmi přísně.
Nejvíce se mi líbila část, která je věnovaná seznáním Lilibeth s jejím budoucím manželem Filipem. Ten na ni hned při prvním setkání zapůsobil tak, že byla přesvědčená, že on je pro ni ten pravý. Okouzlil ji svou upřímností a získal si její srdce. Bohužel její rodiče a hlavně matka budoucí královny Alžběty II. nebyla z této náklonosti vůbec nadšená a Filip se jim příliš nezamlouval. Narodil se na Korfu v Řecku a nepředstavoval pro ně ideální partii. Podle všeobecného mínění a očekávání si měla budoucí anglická královna vzít někoho naprosto mimořádného, se silným smyslem pro tradice a maximální úctou k anglické monarchii, což Filip už svým původem nemohl splňovat. Lilibeth proto čekala dlouhá cesta, než byl sňatek schválen.
Více z toho moc hezkého čtení od nakladatelství Moba prozrazovat nebudu. Marion mi byla velmi sympatická, velkou část života věnovala výchově princezen na úkor svého života a podřídila se zcela jejich potřebám. Přesto všechno, co obětovala královské rodině za celé dlouhé roky, kdy pro ně pracovala se nakonec dočkala zavržení královny matky a dožila svůj život v ústraní.

evineckY
27.12.2022 5 z 5

Nadarmo se neříká - ''Panská láska po zajících skáče'', nebo ''Bohatý tě bude mít rád, dokud tě potřebuje'' a v této knize to platí stopro.
Guvernantka Marion věnovala nejlepší léta svého života královské rodině a
nakonec v chudých poměrech umírá ve starobinci.
Toto dílo je vyprávěno téměř podle pravdy a určitě si
přečtěte poznámku autorky na konci knihy.

akinomV
25.12.2022 4 z 5

Ke knize jsem přistupovala opatrně, úplně jsem nevěděla, co čekat. Nakonec jsem byla příjemně překvapená, jak mě kniha vtáhla do děje. Dokonce jsem si v průběhu čtení musela "gůglovat" některé osoby a hlavně fotky, jak tehdy ony osoby vypadaly.
Ačkoliv jde víceméně o fikci, je to vše na pozadí skutečných událostí a hlavně autorka vycházela z knihy skutečné Marion Crawfordové. Tak se člověk dostal na tenkou hranici mezi skutečností a fantazií a dostal takový malý náhled do dění na královském dvoře tehdejší doby. A co říct na závěr...že jsem s Marion opravdu soucítila.

Štítky knihy

Skotsko romantika historické romance anglická dramata

Autorovy knížky

2022  86%Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva