Královna ze Sáby

Královna ze Sáby https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181159/kralovna-ze-saby-181159.jpg 3 19 7

Byla krásná. Podmaňovala si okolí svým duchem. Byla válečnice, ale devět století před naším letopočtem přinesla mír do království Sába, země zlata a kadidla. Když se doslechla o moudrosti krále Šalomouna, vyzvala ho ke hře na hádanky. Byla poražena a oddala se mu po tři nádherné, nezapomenutelné noci. Tři noci, které daly vzniknout synu Menelikovi, jenž byl prvním z dlouhé linie afrických králů, a také slavné Písni písní.... celý text

Přidat komentář

veronika3072
24.11.2018 5 z 5

skvěla kniha která se čte sama. velmi naučná a hezky psaná.

Gweny
28.09.2018 5 z 5

Nádherný příběh z blízkého východu z dob, o kterých známe jen pohádky a pověsti. Šalomounovu moudrost i vypočítavost znám z učiva dějepisu ze základní školy, ovšem moudrost Makeby, královny Sáby pro mne byla velkou neznámou. Knížku jsem přečetla během dvou dnů, kdy jsem byla nemocná a opouštěla jsem ji jen na nutné chvíle. Přečetla jsem ji jedním dechem od začátku až do konce.

"Bohové nikdy nedali lidem nic, co by jim zase nemohli vzít, nebo to zničit. Tak to v lidském životě chodí: teplo se střídá s chladem, tma s oslňujícím světlem. A slzy se rodí ve smíchu. Moudrost spočívá v tom, že člověk nikdy nezapomene, čemu ho naučila bolest." (str. 16)

Ač je jich pomálu, v knize se skrývají i takové nádherné pasáže o autorově pohledu na život. A nutno dodat, že mě vedly k zamyšlení nad svým vlastním životem.


soukroma
20.08.2016 4 z 5

Přistupovala jsem ke čtení bez valného očekávání, dokonce s pochybnostmi, ale kniha se mi nakonec celkem zalíbila. Je to taková dobrodružná historická fikce s trochou romantiky, není zřejmé (a vlastně pro danou chvíli ani důležité), jaká zrnka historické pravdy a skutečnosti se v příběhu ukrývají (ostatně kdo může vědět přesně, jak to tehdy bylo). V knize jsou přebásněny některé verše z Přísloví, Kazatele a Písně písní a uvedena hrstka hádanek, kterými Makeba zkoušela Šalomouna. Pohled na Šalomouna, který není hlavní postavou a objevuje se vlastně až v závěru knihy, není zrovna lichotivý - starý, lstivý král, který ztrácí obdiv svého lidu a podporu Jehovy pro své činy. Ale i královna ze Sáby má svá slabá místa, takže si nemají co vyčítat...

Monikafafe
28.03.2016 3 z 5

Podle mě by mohla být ze začátku více dynamičtější.

angelice
04.12.2015 4 z 5

Odpočinkový román, který není tak úplně odpočinkový vás vtáhne velmi rychle do děje. Oba hlavní hrdinové, dají-li se tak nazvat, jsou velice inteligentní a charakteristikou i popisem zapadají do autorem načrtnuté epochy opravdu věrně. Mám ráda, když je kniha něčím specifická a autor ji takovou udělal. Někomu možná bude vadit absence srdceryvných výlevů, osobně mi to však připadá spíše jako plus. Prostě by se sem nehodily.

jindrusa
02.11.2014 1 z 5

Zklamání, kniha mne skoro nebavila, dobré téma, ale nudně napsané!!!

luckach
02.02.2014 4 z 5

Marek Halter opět s velkým mistrovstvím spojil biblická fakta s fikcí. Jeho knížky mě baví a mám-li si vybrat mezi nim a žánrově podobnou Riversovou, tak Halter je jasná volba. Těším se, snad brzo, na jeho další román ;-)

Štítky knihy

příběhy Bible královny biblické postavy biblické země historické romány

Autorovy další knížky

Marek Halter
francouzská, 1936
2012  77%Pražský kabalista
2013  69%Královna ze Sáby
2006  73%Sipora
2004  80%Sára - Biblické ženy
2005  0%Záhady Jeruzalema

Kniha Královna ze Sáby je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x