Královna rozbouřených moří

Královna rozbouřených moří https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435098/mid_kralovna-rozbourenych-mori-X8i-435098.jpg 4 1 1

Ellen společně se svými kamarády prožívá během léta u jezera různá dobrodružství. Plaví se na plachetnicích, táboří a rovněž obtěžují jednoho mladého studenta magisterského studia Paula, který sem přijel pracovat na své rigorózní práci. Paul se snaží dětí si nevšímat, když ale poškodí jeho hausbót, je čas na pomstu. Jeho pomstou je svedení nezletilé Ellen, jež následně otěhotní a přivede na svět holčičku Bridget. Paul o ničem neví. Ellen se totiž nikdy plně nepředstavil a pátrání po jeho identitě je o to náročnější. Jak se Ellen zachová, když obdrží Paulovu adresu? A dokáže se Paul vrátit a čelit tomu, co provedl?... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
27.11.2022 4 z 5

Román Královna rozbouřených moří se skládá ze tří částí. První z nich "Královnou na moři a na břehu" je zkráceným dějem dětské verze této knihy, 1. dílu "Mayové a Sirény". Popisuje, jak se seznámily dvě party dětí a teenagerů, kteří si chtěly hrát na hrdiny z Ransomových knih na Vlaštovky a Amazonky.
Děj se odehrádá v Severní Anglii v jezerním kraji Lake District na břehu jezera Windermere. Děti mají své plachetnice, podnikají výlety a výpravy do okolí, bydlí na ostrově, který je soukromým vlastnictvím rodiny Jankinsových, rodičů Ellen a Dorotky, které si říkaly Sirény. Obtěžují mladého muže,vysokoškolského studenta, který se usadil na hausbótu starého vysloužilého námořníka, pana Bradforda, aby zde získal materiál pro svoji rigorózní práci. Ellen to se svou odvahou a arogancí naprosto přežene a nakonec na to doplatí. Jejich přátelé, sourozenci Lawrencovi (Mayové), odjíždějí koncem prázdnin domů.
Druhá část knihy už není pro děti. Název "Královna v zajetí" vypráví o tom, jak musela Ellen přijmout "sladkou pomstu" od Paula, který od nich celé čtyři týdny trpěl pronásledování a nakonec mu připravili porážku v bitvě na hausbótu. Paul také odjíždí a Ellen po pár týdnech zjišťuje, že je těhotná. Nedokončí první ročník dvouleté Akademie, po níž by dostala Certificate A-Levels, tedy maturitu. Porodí holčičku Bridget. Paul o ničem neví, ona odmítla dát mu vědět, co jí natropil, přestože její otec vypátral jeho totožnost.
Třetí část "Jeho královna" završí děj Paulovým návratem, neboť špatné svědomí ho dohnalo zpět na sever po ukončení vysokoškolského studia. Poznává, co natropil, smiřuje se s Ellen a plánují úžasné prázdniny. Koncem července přijíždějí Mayové, děj se opět mísí s dětskou verzí druhého dílu "Mayové a Sirény". Ellen se nemůže s nimi na ostrově utábořit, ale s Paulem a někdy i s malou Bridget se zúčastňují jejich prázdninových dobrodružství.
Knihy "Královna rozbouřených moří" a dvoudílná verze dětské knihy "Mayové a Sirény", jsou autorčinou prvotinou vydanou v roce 2017 a 2018. Snažila se napsat knihu, která by oslovila předevčím čtenářky a dospívající děti, zvláště dívky. Podle mne se jí to povedlo, neboť zvláště "Královna" byla v knihovnách Zlínského kraje, později i ve velkých knihovnách ČR, často čtená.

Autorovy další knížky

Jana Císařová
česká, 1952
2019  53%Osudová setkání
2018  80%Vila Adriana: sladkobolný příběh nenaplněné lásky
2022  75%Někdo mne sleduje
2019  60%Rodina
2018  80%Královna rozbouřených moří