Královi rytíři

Královi rytíři https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444517/bmid_kralovi-rytiri-LtG-444517.jpg 4 33 33

Román z počátku čtrnáctého století se odehrává za vlády krále Václava II. Popisuje jeho cestu, která pozvedla České království a udělala z něj politickou velmoc. Václav získává polskou korunu a brzy nato i uherskou. Zároveň však chápe, že střet s Římskou říší je nevyhnutelný. Ve hře je i stará zášť k habsburské dynastii, která kdysi zničila jeho otce Přemysla Otakara. Když konečně ke střetu dojde a království je napadeno ze tří stran současně, vlivem politických her ztrácí veškeré spojence. Přesto se mu podaří útok odrazit…... celý text

Přidat komentář

Honzin
29.12.2023 4 z 5

Zajímavé podání období Václava II. a Elišky Rejšky.
Dobrá kniha - doporučuji.

PavelChytrý
05.11.2023 5 z 5

První kniha od pana Dostála a hned mě dostala.
Skvěle napsaný zajímavý pohled na počátek kariéry Jindřicha z Lipé.
Dobře vložena kriminální zápletka.


matej0399
31.08.2023 5 z 5

Moc příjemné překvapení! Předtím jsem nic od autora nečetl, ale toto dílo mě dostalo. Skvělé vyprávění, díky kterému se kniha velmi dobře četla.

orinka3
09.03.2023 5 z 5

Na tohoto autora se budu muset zaměřit. Jeho vypravěčský styl mě zaujal stejně jako obsah jeho knihy. Období panování Václava II., dětství Elišky Rejčky. Je to dobře napsaný a čtivý román z našich dějin, plný životných postav i situací. Proto dávám 5 hvězdiček, padl mi do noty.

coquus
29.01.2023

Jedná se o knihu z méně známého, přesto však zajímavého období naší dějin. Přestože se v zde střídají pasáže poklidné s těmi, kde děj jenom letí, celkově na mě kniha působila jako příjemně vyprávěný příběh, který se takto klidně mohl odehrát.

HanaVa98
06.01.2023 5 z 5

Knihy pana Dostála jsou u mě číslo jedna. I tato je dokonalá svým příběhem plným napětí i romantiky. Moc se mi líbilo vyobrazení hlavních hrdinů Jindřicha z Lipé a Jana z Vartenberka.

knihovnička007
31.07.2022 5 z 5

Skvělá, moc se mi líbila, jen ty chyby... :( to je velká škoda :(
Jinak moc fajn čtení. Více v recenzích nebo na FB stránce Tučňákův knižní svět.

hanzmb
17.03.2022 5 z 5

Těšil jsem se na další Případ, ale tato historická fikce mě mile překvapila. Na Václava II. pořád přetrvává ten náhled z doby našich babiček či spíš už prababiček jako na chudinku vězně na Bezdězu. Přitom především po ekonomické stránce jeden z nejschopnějších vladařů. Kdyby přežil dalších 10 let, možná by byl za otce vlasti považován Přemyslovec. Mohlo by to být zajímavé téma pro Drnka, kdyby se vykašlal už na Rakušáky :-) a věnoval se Čechům. Případně i Kotouč, ale pro toho asi málo technické období. O autorovi se pořád nic nedozvíte. A já v těch jeho knihách pořád cítím ženskou ruku. Minimálně na pozici úzké spolupracovnice.

čef
26.12.2021 4 z 5

Historická fikce z české historie, jak už je píší mnozí další naši spisovatelé. Tentokráte jde o dobu vlády Václava II. a hrdiny jsou především Jindřich z Lipé a Jan z Vartenberka. Až na drobnou zdlouhavost se to dá dobře číst, zápletka s ženitbou krále s Eliškou Rejčkou a vpád císaře do Čech je dostatečně nosná.

babystar
26.10.2021 4 z 5

Historický příběh z posledních let vlády Václava II. Škoda, že zemřel tak mladý. Naše historie mohla vypadat jinak (ale to bychom zase neměli Karla IV.). První část knihy o vysvobození Elišky Rejčky z Braniborska pěkně "odsejpá". Druhá část o válce s Habsburky už je nudnější. Nechybí ani romantické linky - vztah Elišky k Jindřichovi z Lipé a Václava II. k Anežce. Dost mne zarazil věk některých hrdinů. V r. 1300, kdy se odehrává první část knihy, bylo Rejčce opravdu 12 let, ale Jindřich měl už nejméně 25 a už byl asi pět let ženatý se Scholastikou, s níž měl postupně 7 dětí. A ještě s uzarděním musím přiznat, že letos o dovolené jsem byla docela překvapená, když jsem zjistila, že Jindřichův přídomek z Lipé znamená tvrz v České Lípě. Člověk se stále učí...

Kerberos
17.10.2021 4 z 5

Čtivě napsaný historický román ,autor si některé věci přizpůsobil. Jindřich z Lipé nebyl až tak mladý ,v době bitvy u Kutné Hory mu bylo 34 let a byl ženatý.

Standa24
01.08.2021 4 z 5

Kniha má spád a čte se velmi snadno a rychle. Autor vypráví fiktivní příběh dvou hlavních hrdinů (a skutečných historických postav) Jindřicha z Lipé a Jana z Vartenberka, který se odehrává v období konce vlády krále Václava II. Příběh je inspirován skutečnými historickými reáliemi, ale jazyk knihy moderní a některé výrazy až trochu rušivé vzhledem k historickému kontextu. A občas se objeví i nějaká pravopisná chyba ... Ale jako oddechové prázdninové čtení mohu knihu doporučit.

a.k
27.06.2021 5 z 5

Historický román ze 14. století za vlády krále Václava II., ve které najdete historické události jako např. žitavský incident s Branibory, vpád vojsk Albrechta Habsburského a následnou bitvu v Čechách nebo obléhání Kutné Hory. Důležitými postavami tady jsou rytíři Jan z Vartenberka a Jindřich z Lipé.
Svižně napsaný příběh bez sáhodlouhého popisu historických reálií, který se velmi pěkně čte a má šmrnc.

Morana107
19.06.2021 3 z 5

Nesuď knihu podle obalu. Kdybych se tím řídila...
Ano, obálka nádherná, obsah už je horší. Pravopisné chyby, neustále se opakující slova, málo bohatá slovní zásoba autora. I příběh bohužel pokulhával za slibným tématem, ze kterého by šlo vyždímat mnohem víc.
Celá kniha je rozdělená do několika strohých dějových proudů, z nichž mě zaujal jen příběh Jindřicha z Lipé a stále jsem čekala, že autor naznačí Jindřichovu budoucí romanci s Eliškou Rejčkou, ale kromě toho, že po ní pán z Lipé obdivně těká očima a v souboji brání její čest, se mezi nimi nestane nic.
Boj o Kutnou Horu mi přišel trochu uspěchaný a místy zmatečný, ale svůj účel to splnilo.
Z knihy bych ale úplně vyškrtla detektivní zápletku s hledáním najmutého vraha. To patří do úplně jiného žánru literatury a při čtení těchto pasáží jsem trochu usínala.
Kniha v sobě ale i přes své chyby nese nádech národní pýchy a uvědomění, za to jí uděluji dvě hvězdy a připojuji další za tu krásnou obálku.

cmelda26
11.05.2021 4 z 5

Slibně se odvíjející detektivní zápletka z doby Václava II,ale konec mě zklamal.

Galadwen
11.04.2021 4 z 5

Vzdor tomu, ze knihu nepokládám za historický román - jde spíše o dobrodružný příběh o historických postavách psaný moderním jazykem - pro mě celkem příjemné překvapení. V podstatě jde o dvě dlouhé povídky (o přivezení princezny Elišky Rejčky do Čech a o obléhání Kutné Hory o několik let později) volně propojené prostřední krátkou povídkou (kde jde o zabití Hermanna Barbyho). Všechno jsou to události založené na historii, leč pojednané volně jako akční dobrodružství pro mládež. To mi ale nevadilo. Dynamika mezi mladým Jindřichem z Lipé a Janem z Vartemberka jako přáteli funguje velmi dobře, akční scény ujdou. Ostatní postavy mě bavily. Otázkou je, zda čtenáře neznámého historického kontextu nezmate jejich množství, podrobností o politických souvislostech příběhu v textu moc není.
Protože je psáno primárně jako dobrodružství, ani mě nedráždí moderní slovník (ten je spíš kladem, snaha po užívání archaické řeči často v současných knihách působí křečovitě a nepřirozeně) nebo drobné nelady s dějinami každodennosti nebo obecnými. Pravopisné chyby ovšem závadou jsou! Autore a korektore, stráže jsou rodu ženského a v přísudku tedy má být tvrdé y, i když jsou to chlapi, a město se dobývá, ne dobívá, a to jsou jenom ty nejvíc do očí bijící jevy.
Celkově doporučuji na odreagování i pro zlepšení nálady po jiném chmurnějším a vážnějším čtení. Není to žádné veledílo, ale milá oddechovka ano.

renefer
24.02.2021 5 z 5

Tak to bylo milé překvapení. Zamilovala jsem se do Jana z Vartenberka a obdivovala Jindřicha z Lipé. Zase trochu jiný pohled na dobu vlády Václava II.

Bolomsson
15.02.2021 5 z 5

Příjemná historická oddechovka. Jen je opravdu veliká škoda, že autor vzal tento příběh z doby vlády Václava II. takovým hopem a více se v určitých bodech nerozepsal. Rozhodne si kniha říkala o daleko obsáhlejší příběh, ale co jsem vypozoroval, tak ani jiné tituly autora si nezakládají na zevrubném a delším popisu příběhu. Zřejmě mají sloužit jako kratší oddechové čtení, tak budiž mu odpuštěno;-).
Stěžejní postavy knihy mi byly sympatické. Ať už šlo o ranné vyobrazení budoucích mocných pánů naší země (Jindřicha z Lipé a Jana z Vartenberka), tak i vedlejší minipříběh a osudy biřice Jiříka Kulhavce s jeho nenásilnou detektivní zápletkou děj pěkně doplnily.

nero 13
02.02.2021 4 z 5

Královi rytíři jsou docela dobře a čtivě napsaný ani ne tak historický román jako spíše trochu obsáhlejší povídka z doby vlády Václava II. Konkrétně jde o dvě události, za prvé o převoz princezny Richenzy Polské u nás známé jako Eliška Rejčka z Branibor a za druhé o obléhání Kutné Hory armádou Římského krále Albrechta Habsburského, mezi těmito událostmi byla časová prodleva 4 let, nabitá událostmi které autor mohl využít buď k rozsáhlejšímu románu nebo klidně k více dílné sérii, takhle ta časová mezera vyzněla aspoň pro mne trochu divně.