Zelený rytíř

Zelený rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490778/bmid_zeleny-rytir-L0A-490778.jpg 4 31 31

Král, jenž byl a bude série

< 3. díl >

Hranice mezi Zásvětím a naším světem se povážlivě ztenčuje, a tak budou muset Bridgette s Duncanem najít ty, jež Nimue využila ke vzkříšení Artuše: nacionalisty a bájného rytíře Lancelota. Merlin mezitím v klidu rozestavuje figurky ke svému závěrečnému tahu, při němž hodlá zajistit návrat krále Artuše a uvrhnout svět smrtelníků do chaosu...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Parliament of Magpies , 2021


více info...

Přidat komentář

Atlantis
03.04.2023 4 z 5

Zelený rytíř je momentálně nejhůře hodnoceným dílem celé série a já se přitom bavil nejvíce. Klady platí stále - povedená kresba, naprosto fenomenální coloring. Ale taky se konečně trošku uklidníme, nadechneme a fungujeme jako normální příběh. Pořád platí, že neorientovat se v anglosaských pověstech, tak plavu jak bójka, ale tentokrát my i ta babka přišla snesitelná.

Terva
28.12.2022 5 z 5

„Duncane? Máme problém!“
„Babča nám zase málem
překazila rande.
Tahle její vlastnost
vejde do legend.“

„V poslední době se na mě každá „legenda“ vrhá s vyceněnými zuby.“

Po finálním masakru v druhém díle jsem byl totálně natěšen na další příběhy babči Bridgettové a jejího „vnuka“ Duncana. Byl jsem hlavně zvědav, jaké mytologické (po)tvory vpustí tvůrci do příběhu tentokrát. Už jen pohled na titulní kresbu mě, a snad každému, lehce zamrazí v zátylku. Že by bájný drak? Rozhodně vypadá dost naštvaně. A babča nemá motorovou pilu! Ale nejdříve prožijeme brutálně krvavý „ptačí“ začátek. Fakt síla. „Zbývá hoře.“ No a pak už je to jedno velké dobrodružství se spoustou překvapení.

Malá ochutnávka:
S jednou zpívej, (Jedna značí hoře)
s dvěma ani muk, (dvě ti nesou veselí)
tři jsou holka, (tři tě zvou na pohřeb)
čtyři zase kluk, (čtyři děcko nadělí)
pět značí stříbro, (pět je slibem ráje)
šest ti zlato dá. (šest, když peklu nadbíháš)
„Tak nevím, zlato nebo peklo?“
PEKLO!!!

A opět jsem se velice bavil. Černý humor, ironie, sarkasmus, krev, souboje – to vše v jednom. Brečel jsem smíchy při narážce na slečnu Marplovou, ale víc neprozradím, jen že je v tom trhavina. Povedené dialogy, mnohá překvapení a k tomu přičtěte nádhernou kresbu. Tvůrci Kieron Gillen (scénář) a Dan Mora (kresba) se s tím vymazlili. Například poslední list první kapitoly, to je úchvatně nakreslené. Plus nějaká ta hláška o Zeleném rytíři a už se to mele, i když je Silvestr vole.

Citát: Můžeme tu uklidit. Těly bez hlavy jsou mnohem lehčí. Tak že to nebude tak hrozné.

Ke konci tohoto příběhu to byl krásný zmatek. Všichni se sejdou na strašidelném hradě a začnou se mlátit. Jen ten drak měl nějak málo prostoru, i když i on se připojí do masakru. Vybral jsem docela dost citátů a vložil je do profilu Kierona Gillena. A na konci knihy je opět nádherná Galerie obálek. Užívejte. Mohl bych nad tím polemizovat do nekonečna, ale nechám to na vás. Vřele doporučuji.

Citát: To je drak! Opravdický drak. Miluju draky. Ach, ten ubožáček je zraněný.


Lenka.Vílka
28.10.2022 5 z 5

("Vy jste hotová slecna Marplová." ... "No, dovol?! Ta se přece vůbec nevyzná v trhavinách!")

Zelený rytíř je zmatek. Ale neskutečně nádherný. Nejenom, že děj dál pokračuje, kupí se nové legendy a nové informace ohledně pozadí jednání všech postav.

Takže jo, Zelený rytíř je hutný díl. Taky je v něm strašně moc informací. Četla jsem ho zatím ze všech dílů nejdéle. Ale na konci jsem zjistila, že to bylo vlastně fajn. A taky, že pořádně nevím, co sem napsat, abych nespoilerovala. Takže napíšu jenom: konec je z akčního béčka áčkových rozměrů a já to žrala!!!

MartyManCZ
24.10.2022 3 z 5

První dva díly jsem četl po sobě a byla to parádní jízda. Nevím tedy zda-li to bylo nýnější odmlkou, ale od ostatních mi přišel trochu slabší a možná takový přechodný k tomu dalšímu, kde děj bude gradovat. Ovšem série jako komplex je lahůdka na vtipné a akční odreagování u komiksu :)

GoodGames
21.07.2022 4 z 5

Zatiaľ síce najslabší diel série, no aj napriek tomu stále perfektná akčná fantasy zábava s hororovými prvkami. Síce je prvá polka knihy trochu nudná a príliš sa v nej vysvetľuje príbeh a motivácie, našťastie sa v nej na chvíľu objaví zábavný Zelený rytier a v druhej polke knihy je to už znovu dynamické ako to mám rád. U mňa sa jedná o jednu z najlepších sérií, aké u nás vychádzajú. Kresba a farby sú ako vždy úžasné.

RaptoR
23.06.2022 5 z 5

Zelený rytíř nabízí to nejlepší z obou světů. Krom neustálé snahy být jeden krok před nepřítelem, snažit se odhalit jeho plány a zabránit tak celosvětové katastrofě zde na nás čeká pár nemilých překvapení.
Více v recenzích.

DennisMoore
07.06.2022 5 z 5

Chaos. Velký. Ale zároveň zábava. Obrovská. Se znalostí nejznámější verze artušovské legendy si už čtenář nevystačí, pro docenění všech scenáristických vypečeností by bylo potřeba znát i několik dalších verzí. Neznám je, nicméně jsem rád, že Kieron Gillen na mě a mně podobné myslel, a tak vysvětluje, co vysvětlit může, a co nevysvětlí, to nechává být a zaniknout ve víru všeho toho, co se v Zeleném rytíři děje. A že se toho neděje málo! Skvěle podaná akce, humor, nádherná kresba... Všechno je na svém místě. Tak dobrou chuť.____P.S. Jedna vada na kráse/na kresbě - zbraně tu vystřelují kulky i s nábojnicemi :)