Krakonošova zahrada

Krakonošova zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96621/krakonosova-zahrada-96621.jpg 3 55 3

Krakonošova zahrada spadá do rané tvorby bratří Čapků. Obsahem jsou především povídky, úvahy, aforismy, teorie a filozofie. Autoři čerpají z krásného prostředí svého mládí – okolí Úpy. Tam však autoři poznali továrny s dělnickou třídou, špinavé dělnické čtvrtě, neřest a bídu. Tyto dvě tváře světa ovlivnily jejich budoucí tvorbu. Krakonošova zahrada je dílo, které se snaží o zdravý pohled na nepřirozenost člověka i věcí.... celý text

Přidat komentář

tittanie
28.03.2022

Musím říct, že Čapky mám velice ráda, ale tady vlastně nevím, co říct. Asi mám pocit, že jsem nechopila, co se autor snaží říct, ale asi je to mým očekáváním. Čekala jsem knihu podobnou Zahradníkovému roku. Ale tady mi to přišlo, jako by knihu psala roztrhaná duše.

ZuzanaK.
04.03.2022 3 z 5

Slabší i silnější úvahy, místy zábavné, místy poučné, místy mne myšlenka naprosto minula. Za mne mezi nejlepší patří Jednotka.


MilanCFC
13.12.2019 4 z 5

Taková sbírka kratších či delších povídek, úvah či aforismů. U těch se čtenář i pobaví, viz citátek níže. Jinak však jde trochu znát, že jde o povídky, které jsou teprve v plenkách. Sbírka byla vydána v roce 1918, ale některé texty byly napsány ještě dříve, to se oba bratři teprve vypisovali, ačkoliv taková povídka Antika a křesťanství, to je naprosté dělo :-) Jazyku to ovšem nijak neubírá.

"Nepoddá-li se žena, vítězí; poddá-li se, diktuje podmínky vítěze; v obojím případě získává."