Kovbojové a vetřelci

Kovbojové a vetřelci https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84761/mid_kovbojove-a-vetrelci-84761.gif 3 38 38

Osamělý pistolník a psanec v čele nesourodé skupiny lidí, nepřátel na život a na smrt, bojuje s mimozemskými vetřelci nejen o svůj život, ale o přežití celého lidstva. Divoký západ 1873. V poušti nedaleko městečka Absolution se probere neznámý pistolník, který ztratil paměť, nevzpomíná si ani na své jméno. Jedinou stopou do jeho minulosti je podivný kovový náramek, který nosí na zápěstí. V Absolutionu, jemuž tvrdou rukou neformálně vládne dobytkář a bývalý důstojník Dolarhyde, ho však někteří lidé zjevně znají a touží po jeho hlavě. Na tento zastrčený kout se však řítí pohroma, jakou městečko ještě nikdy nezažilo. Zaútočí na něj neznámí démoni. Vetřelci z nebes začnou nemilosrdně likvidovat místní obyvatele, některé pak unášejí na své lodě, kde je čeká neméně hrozný osud. Lidé nemají žádnou možnost se jim bránit a jejich jedinou šanci na přežití paradoxně představuje onen pistolník, který si postupně vzpomíná na vlastní minulost a záhy pozná, že vlastní účinnou zbraň proti démonům. Ve spojení s tajemnou okouzlující Ellou a bývalými nepřáteli – obyvateli Absolutionu, Dolarhydem, psanci a dokonce i Apači – se pouští do boje, který může rozhodnout o osudu lidstva. Originální akční thriller z Divokého západu v sobě spojuje dva neobvyklé žánry – klasický western a sci-fi thriller. Stejnomenný film režiséra Jona Fevreaua v hlavní roli s Danielem Craigem, Harrisonem Fordem a Olivií Wildovou právě vstupuje do kin.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Cowboys and Aliens , 2011


více info...

Přidat komentář

Smity
10.04.2022 3 z 5

Trochu víc romantiky, než by se podle názvu knihy očekávalo.

DaNDee
29.03.2022 2 z 5

Můj první zážitek se scénářem, kdy jsem viděl nejdříve film, podle kterého jsem si přečetl knihu. A musím, říct, že se mi to nelíbilo. Myslím ta kniha. Určitě je to všeho všudy zkresleně, ale podle mě se to nedalo dobře číst.


Merlinit
08.07.2020 3 z 5

Podivné spojení dost nesourodých žánrů. Nobelova cena za literaturu to nebude, nicméně přečíst se to dalo.

Tyquick2
18.08.2018 2 z 5

Prvně co se mi více líbil film než kniha.

Allebith
20.03.2018 3 z 5

Pěkná a poměrně čtivá kniha, ikdyž nejde o žádný zázrak. :)

trudoš
26.07.2017 2 z 5

Kovbojové a vetřelci mají dvě slabá místa - zápletku a postavy. Zápletce chybí nadsázka, která se bere příliš vážně, což u příběhu, jenž kombinuje klasický western s motivem emzáků unášejících lidi, prostě moc nefunguje. A především je toho strašná škoda. Podobné je to pak i u postav. Tam, kde film výrazně táhnou herecké výkony oblíbených ikon, zde každá z hlavních figur působí jednoduše schematicky, jen aby zapadla do základní vize Divokého západu. Odečtěte si navíc vizuální efekty, které při pohyblivých obrázcích mohou výslednou podobu alespoň posunout do zajímavé podívané. Tohle u románu dost dobře nejde a Joan D. Vingeová se to ani nesnaží nějak zachránit.
Díky tomu všemu se z titulu stal průměrný, předvídatelný příběh, který ničím zásadním nepřekvapí, nezaujme, neokouzlí. Podobným problémem trpí i film, jenže ten shlédnete za necelé dvě hodiny a můžete jít vesele dělat něco jiného. Třeba sex. U knihy jsem toho času strávil o dost víc a bohužel nemůžu říci, že by to za to stálo.

Jury
23.10.2015 3 z 5

Film i kniha se mi libili...mam rad sci-fi a do toho to bylo na divokem zapade...skvela oddechovka...

laklom53
21.10.2014 3 z 5

nic moc,film je o moc lepší

Attia
15.10.2014 4 z 5

Tahle knížka mě jistě bavila, dobře se četla. I když tam bylo hodně popisu, ani mi to celkem nevadilo (vždyť ve filmu vám stačí jeden pohled na scénu, zato v knize to chce aspoň odstavec popisu). Moc se mi líbily myšlenkové pochody hlavních hrdinů, film má úžasný nápad, který je i celkově dobře zpracovaný. Sci -fi a western. Jde to vůbec dohromady? Tady vidíte, že jde. Přesto si myslím, že kniha je lepší, ačkoliv se nedá říct, že by byla vyloženě akční, ale spíš si plynula klidným tempem. Na mě ale zapůsobila, navíc to mělo i nějakou hlubší myšlenku. Mám pocit, že se tam třeba a první dvě stě stranách až moc nedělo, přesto se mi četlo dobře. Doporučuji si přečíst

ferda
21.07.2014 3 z 5

Jelikož jsem viděl nejdřív film, tak jsem si knížku vzal je ze zvědavosti. Kdyby to bylo naopak, tak by se mi to líbilo, ale tak už nic moc.

Autorovy další knížky

1999  85%Sněhová královna
2011  61%Kovbojové a vetřelci
2000  88%Letní královna 1
2014  83%47 Róninů
2001  88%Letní královna 2