Čepel tajemství

Čepel tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518296/bmid_cepel-tajemstvi-0ZK-518296.jpg 4 41 16

Osmnáctiletá Ziva se odjakživa vyhýbá lidem. Lék na svoje úzkosti hledá v kovárně, kde díky svému nadání pro magii vytváří jedinečné zbraně s ohromující silou. Jednoho dne dostane zakázku na výrobu meče, který dokáže ukrást tajemství svých obětí. Když se ale Ziva dozví, že zbraň má sloužit k rozpoutání zničující války, vezme meč a spolu se svou sestrou uprchne. Cestou se k nim připojí nebezpečně pohledný žoldnéř Kellyn. Podaří se jim meč zničit dřív, než se celé království propadne do smrtícího chaosu?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CPress
Originální název:

Blade of Secrets , 2021


více info...

Přidat komentář

knihomolkajanca
02.02.2024 4 z 5

Typických odvážných, statečných a nebojácných postav je žánr fantasy doslova přesycen. Ale co když se někdo hrdinou nechce stát? Co když ani nechce vyjít z vlastního domu a bavit se s lidmi, natož aby vyrazil na pouť a čelil nebezpečím? Může se někdo takový stát hrdinou příběhu, a nebo třeba zachránit svět?

Přesně takovou osobou je i osmnáctiletá kovářka Ziva - trpí nejistotou, záchvaty úzkosti i návaly paniky. Osud však zařídil, že zrovna ona má jako jedna z mála na světě magické nadání, díky němuž dokáže ve výhni tvořit zbraně s ohromujícími vlastnostmi. Při jedné své zakázce vyrobí meč, který dokáže nejen dostat na kolena hordu nepřátel, ale také krást lidem ta nejskrytěší tajemství. Když Ziva zjišťuje, že zbraň má sloužit k rozpoutání války, rozhodne se s mečem i svou sestrou uprchnout. Vše se ale trochu zamotává, když se k nim připojí žoldnéř, z něhož se Zivě rozbuší srdce pokaždé, co na něj pohlédne, a učenec, který se neustále zajímá o její magii

Ziva je opravdu netradiční postavou a nápad postavit do ústředí někoho, kdo o to ani za mák nestojí, stejně tak jako tématiku úzkosti a fobie, je v rámci žánru příjemným osvěžením. Nicméně Zivina odtažitost místy silně působila i na mě a cestu jsem si k ní hledala jen těžko. Naštěstí na scénu vstupují další postavy - Kellyn aka pohledný žoldnéř, Petrik alias lehce nepoužitelný učenec a Temra v roli divoké nebojácné mladší sestry. Tahle parta dohromady fungovala a fungovala dobře.

Jakmile se kola osudu se roztočila, byl z toho příjemný, zábavný a oddechový příběh s dobrým tempem. Dějová linka je jednoduchá, žádné složitosti nečekejte, nicméně autorka se docela opřela do postav, které působí plasticky a vyvíjí se. Ač se naše skupina hrdinu nejednou dostává do středu lidnatých měst, po celou dobu si linka zachovala lehký komorní nádech, který příběhu sedí. Nakonec se z toho tedy vyklubalo moc příjemné a oddechové čtení.

Hodnocení: 70%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

parvitas
21.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Priemerná jednohubka. Ak hľadáte knihu s hrdinkou, čo trpí sociálnou úzkostnou poruchou (sociofóbiou) - nech sa páči, je tu Ziva, magická kováčka. Okrem toho, že vie tvarovať železo a nabiť vykovaný predmet kúzelnou mocou, s ľudmi sa nerada rozpráva. Jej sestra je však o to výrečnejšia a pomáha jej so socializáciou, ale istým spôsobom je Ziva na nej až nezdravo závislá. A keď sa konečne zaľúbi, dotyčný jej plachosť berie ako niečo, čo je preňho istou výzvou? Takáto dravosť je pre mňa skôr odpudzujúca, ale dobre, papier znesie veľa, ich vzťah istým spôsobom napreduje a aj sa prehlbuje.
Celé dobrodružstvo spočíva v jednom priamočiarom úteku pred zlou postavou, ktorá chce ovládnuť svet prostredníctvom Zivinho nadania. Chcela som sa dozvedieť viac o mágií a osobách, ktoré ju ovládajú, o genocíde, čo postihla ich predkov a tak podobne. No postava učenca, ktorý tieto veci zisťuje, väčšinu deja len prevláča knihy, zapisuje, suší navlhnuté strany a znovu prepisuje... Btw, všimol si niekto jeho šepkanie (zaklínadiel)? Je možné, že v pokračovaní to bude to isté, len v bledomodrom, keďže vzťahy štyroch postáv sú prepletené a znovu sú na ceste...


M.C.SMITH
07.12.2023 3 z 5

Kniha mne nenadchla a ani neurazila. Líbila se mi magie. Ta byla velmi dobře vymyšlena. Kniha se četla rychle a bylo to příjemné, mne však moc neoslovila a myslím, že je to kvůli Zivě.
Jinak se mi kniha docela líbila.

Etule
28.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Jo, tak tohle mi sedlo! Hlavní hrdinka se mi zamlouvala, líbilo se mi, že to nebyla taková ta badass holka, která všem okamžitě nakope p*dele. Děj ubíhal celkem svižně, nikde to nedrhlo. Se Zivou jsem se v určitých okamžicích dokázala ztotožnit. Zasmála jsem se, postavy se mi líbily svou rozdílnosti a přesto se vzájemně doplňovaly. Jen mi chvilku neseděla sestra Zivy (teď si nemůžu vzpomenout na jméno, ostuda) svým chováním, přišlo mi že potřebuje mít neustále pozornost nějakého chlapa. Ale nakonec se to nějak srovnalo. Jen tedy konec mě trošku zklamal v tom směru, že se tam konečně tak nějak začal rozvíjet vztah Zivy a Kellyna a autorka to zdramatizovala, možná trošku zbytečně. Chápu proč to tam bylo, ale myslím, že by to šlo i bez toho. Ostatní události se stejně mohli stát a oni mohli k sobě dál klidně hledat cestu. Teď to bude asi o dost komplikovanější. Ale na další díl se určitě těším a jsem zvědavá, jak se to bude odehrávat dál.

Ketrin02
05.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Jsem přesně ten typ člověka co má rád badass hrdinky a proto jsem se této knihy docela bála. Ale ve chvíli, kdy vytáhla magická kovářka Ziva 2 kovářská kladiva na celou armádu, získala si moje srdce. Knihu jsem si velice užila a nemohu se dočkat druhého dílu.

Brongi
15.09.2023 5 z 5

Pokud vás omzely stereotypní badass hrdinky ve fantasy knížkách, zbystřete, prosím! Ziva, mladá kovářka, totiž taková rozhodně není. Trpí sociálními úzkostmi a mívá panické záchvaty, které se někomu mohou zdát možná přehnané, ale můžu vám s jistotou říct, že přesně takové jsou i ve skutečnosti. Všechny postavy dostaly v průběhu příběhu dostatek prostoru, abyste si je zamilovali. No a děj? Jeden zvrat za druhým, vážně, několikrát jsem dokázala jen překvapeně zírat. Utíká velice rychle, obzvlášť tedy druhá polovina a konec (přes začátek jsem se trochu prokousávala). Jediné, co mi v knize chybělo, je mapa, ta by se opravdu hodila :( Myslím ale, že pokud po ní sáhnete, nezklame vás! A já jdu mezitím vyhlížet druhý díl :D
Za přečtení knihy vděčím @humbook_blogeri!
Ig: @knizni.hrdinky

Foxie89
15.09.2023 4 z 5

Od autorky jsem již četla pár knih v angličtině (třeba Shadow between us doporučuju moc!) a byla jsem hodně zvědavá, jak se mi bude její styl líbit v překladu. Hrozně se mi líbí pojetí magie, které je neokoukané a nevšední. Hlavní hrdinka mi osobnostně úplně nesedla, hodně z ní čišela naivita a mladistvá nezkušenost, zato její sestra byla moje krevní skupina a ta mě dost bavila. Mužské postavy byly skvělé a celkově se hlavní skupina hrdinů tak hezky doplňovala, že mi i Ziva v průběhu přirostla k srdci. Začátek byl trochu horší, trvalo než jsem se začetla, ale postupně se moje hodnocení zvedalo až jsem na konci zavřela knihu s moc dobrým pocitem. Přečtení doporučuju!
Za poskytnutí děkujeme @humbook_blogeri. IG: papirovky

LuciaSangster
13.09.2023 4 z 5

O knize se mluví všude a mě osobně zajímalo, jak to tedy je. Je to boží či odpad?

Musím uznat, že hrdinka Ziva je originální od ostatních hrdinek. Proč? Není dokonalá! Má své chyby, a to jsou úzkosti, které ji ničí. Je to po dlouhé době zase něco výjimečného.

Začátek knihy mě zklamal v tom smyslu, že to bylo jako kdyby se to dělo na střední škole. Takže drama alá americké romantické filmy. Pak další věc byla, jak vzniknul meč. Nebojte nebudu nic říkat. Jen mi to přišlo jako blbost. Čekala jsem něco víc.

Jinak když vezmeme celou zápletku, tak je zajímavá. Kniha se četla rychle, a dokonce jsem se i zažrala do děje. Je to něco zase jiného, ale pár věcí se dá čekat. Takže romantickou linku rychle odhalíte.

Pozitivum je, že celým příběhem proplouvá magie ve zbraních. Takže boje v sobě mají své kouzlo, protože nejsou nudné. Každý čtenář si najde něco svého.

Hlavní čtyři postavy se od sebe skvěle liší, takže je jednodušší si je zapamatovat. Hlavně se po čas děje rozvíjí. Takže jsem si je oblíbila a musím uznat, že jsou prostě boží.

Petrick je postava, která mě překvapila ze všeho nejvíce. U něho jsem absolutně neočekávala nějaký zvrat. Takže plusové body.

Konec mě trochu mrzel, že to začínalo jako epický zápas, ale změnilo se to v něco, slabého.

Můj závěr? Kniha za zkoušku stojí. Má své pro i proti, ale své kouzlo má. Určitě plánuju si přečíst druhý díl až bude, protože mě zajímá, kam nás příběh zavede.
Děkuji za knihu @humbook a @humbook_blogeri #spolupráce.

Terez.a
13.09.2023 4 z 5

Čepel tajemství vypráví o nadané plaché dívce milující kovářské řemeslo, která se rozhodne zabojovat a zachránit lidstvo před možnou zkázou, a tím ohrozí sebe i své blízké. Jedná se o akční fantasy s originálním námětem, ve kterém nechybí magie, souboje či touha.

Příběh toho skrývá opravdu hodně. Autorka se zabývala duševními stavy hrdinky, zapojila do děje magii, nevyhnula se náboženským fanatikům, přidala napínavé souboje, nebezpečnou dobrodružnou cestu před nepřáteli a neopomněla ani na trochu té romantiky a první přitažlivosti, která bobtná v touhu.

Dílo mě velmi mile překvapilo svojí čtivostí a hlavně alespoň pro mě jedinečností, já jsem doposud nečetla nic o kovářství a i téma duševních úzkostí a paniky bylo velmi zajímavé. I samotná magie zapojená do Čepele tajemství byla neobvyklá a konkrétně hrdince propůjčovala moc očarovat zbraně různými vzácnými schopnostmi. Oblíbila jsem si i hlavní hrdiny, měli své chyby, ale bojovali s nimi. Vyprávění mě zaujalo natolik, že mě teď vážně mrzí, že musím čekat na pokračování.

Local_Bunny
12.09.2023 4 z 5

Čepel tajemství je naprosto unikátní díky své hlavní hrdinky Zivy. Ta je sice skvělá kovářka, která navíc ovládá magii, ovšem trpí sociální úzkostí, což její práci dělá o to těžší. Naštěstí má svojí sestru Temru, která ji právě v tomto pomáhá a stará se o zakázky. Fakt, že zde nemáme mocnou hrdinku, ale naopak někoho, kdo se lidem vyhýbá a neustále mu hlavou běží úzkostné myšlenky, dělá knihu o to lepší. Samotné stavy zde navíc byly popsány velmi dobře a já jsem ráda, že se podobné problémy začínají promítat i do dalších žánrů.
Jelikož Ziva vyrobila na zakázku velmi zbraň, která přesahuje její schopnosti a padla by do nesprávných rukou, musí spolu se svojí sestrou uprchnout. Tohle není spoiler, je to i v anotaci, ale upřímně by pro čtenáře bylo lepší, kdyby tato část zůstala tajemstvím Postavy zde máme celkem čtyři a já si opět zamilovala všechny. Postupně se jejich vztah mění, stává se vřelejší a poznáváme více jejich životy. Dynamika funguje skvěle a hlavně jsou zde vtipné slovní přestřelky, které tíživou atmosféru útěku krásně odlehčují. Kniha se příjemně čte, autorka má fajn styl psaní a nechybí ani správná dávka akce. Možná si řeknete, že vás moc nemá co překvapit, jelikož děj je relativně přímočarý, ale o zvraty rozhodně nebude nouze. Naše hrdiny potká během cesty pořádná nálož neštěstí, která jejich putování pěkně zkomplikuje. Postavy nejsou nepřemožitelné, postupně na svých schopnostech pracují a někam se posouvají. Hodně se zde pracuje i s jejich vnitřními potřebami a s tím, co by od života chtěli, popřípadě, co se od nich očekává, ale oni touto cestou jít nechtějí. Navíc je zde totálně roztomilá romantická linka, která je nenásilně slow burn a to já prostě můžu!
Co se týče samotného závěru knihy, za mě osobně by bylo lepší, kdyby skončila asi o tři kapitoly dříve. Nechala by po sobě obrovský pocit napětí, který sice přijde i tak, ale takhle by ve čtenáři mohl zanechat více otázek k pokračování. Kniha má mít ještě druhý díl, na který jsem moc zvědavá a těším se, co pro nás autorka dále nachystá.
-
za knihu děkuji Albatros Media

Kate3003
11.09.2023 3 z 5

Tahle kniha mě zaujala obálkou a hlavně svou anotacíí, která působila opravdu zajímavé a slibovala opravdu slibný příběh. Jenže příběh, který je v knize popsán se od anotace bohužel tak trochu liší a po prvotním nadšení jsem dostala bohužel maličko studenou sprchu. Asi u této knihy tedy půjdu trošku proti proudu.
První třetina knihy mi dala opravdu zabrat a já se do knihy vůbec nemohla začíst. V podstatě nic zajímavého se tu nedělo a já měla pocit, že čtu spíš středoškolské drama než knihu o nadané kovářce, která vyrábí magické zbraně. Jakože vím, že je kniha YA, ale tohle mi sem moc nesedělo.
Hlavní hrdinka Ziva trpí úzkostí, což si myslím autorka pojala velmi povedeně a navíc je příjemná změna po všech těch dokonalých hrdinkách, kterými se YA knihy většinou vyznačují. I magické schopnosti, které hrdinka má jsou velmi zajímavé vymyšlené a je škoda, že autorka vznik meče, který je hlavním tématem příběhu pojala tak nešťastně. Dle mého názoru byli okolnosti okolo vzniku meče opravdu zvláštně pojaté a vůbec mi to do příběhu nezapadalo.
Zbytek knihy už se mi četl mnohem lépe a děj pro mě plynul mnohem příjemněji i přes všechen chaos a dějové odbočky. Občas jsem měla pocit, že autorka toho chtěla použít hrozně moc a nemohla se rozhodnout co napsat a co ne a proto nakonec využila vše. A proto pak z některých nástrah vybruslili hrdinové až moc snadno. Hlavní hrdinka i ostatní postavy byli poměrně sympatické a po prvotním šoku jsem si je oblíbila. Námět jako takový byl opravdu zajímavý, ale díky mnoha odbočkám nebyl plně využitý. Některé části byli předvídatelné, ale našlo se i několik překvapivých momentů.
Celkové hodnocení pro mě bylo dost obtížné, protože kniha má několik pro, ale i pár proti. Nemohu tedy říct, že by se mi kniha vůbec nelíbila a rozhodně nabízí zajímavé téma, ale nadšená jsem z ní nakonec nebyla. Přesto, jelikož konec je dosti otevřený si nejspíše ze zvědavosti další díl přečtu, protože bych ráda věděla jak to všechno dopadně. A také jestli kovářka překoná svou úzkost a romantická linka dospěje k nějkému zajímavému závěru.
Za poskytnutí knihy na recenzi velmi děkuji @albatrosmedia

Knihomol_ka
09.09.2023 4 z 5

O knize jsem slyšela prvně a neměla jsem tudíž od ní žádná očekávání. Je to opravdu krásně pojatá fantasy kniha, kdy hlavní hrdinka trpí panickými záchvaty a nemá ráda lidi. Velmi jsem se se Zivou ztotožňovala v tomto případě.

Příběh se četl jedna báseň a velmi jsem si ho užívala. Ziva byla prostě svá a líbilo se mi jak nám ji autorka představila. Dále mě na příběhu velmi potěšilo to, že hlavní postava je kovářka, co se jen tak nevidí. V tomto případě mi nemohla být hlavní hrdinka už více sympatická. Prostě a jednoduše Ziva je má spřízněná duše. V příběhu se dále vyskytuje její sestra Temra, která je pravým opakem své sestry a je to pořádný kvítko. Temra tomuto příběhu dodávala své kouzlo. Jejich sesterská láska je tu opravdu krásně a reálně vyobrazená.

V knize se vyskytují ještě další postavy, které si určitě také oblíbíte. Co se týče děje, tak byl asi trochu slabší a zaměřoval se více na postavy a jejich osobnost, ale to mi vlastně ani nevadilo. Humor je tady na jedničku a já se tu pořád smála a culila.

Jiskření mezi Zivou a Kellynem bylo přímo sladké a kouzelné. Jinak konec příběhu jsem asi čekala trošku jiný, ale pořád tu bylo hodně věcí, které jsem nepředvídala a překvapily mě.

Pokud máte rádi fantasy a dobrý humor, tak věřte mi, že kniha Vás bude opravdu bavit. Už jen díky skvělé partě lidí.

ester4597
05.09.2023 3 z 5

Při čtení anotace jsem si říkala, že tohle musím zkusit a diky @albatrosmedia mi byla poskytnuta kniha v rámci #spoluprace. Děkuji

Fakt jsem byla mile překvapena dějem. Kniha se četla svižně a stránky mi ubíhaly před očima.

Do poloviny knihy jsem si to vážně užívala potom už ta nadšenost krapet opadla.

Autorčino podání, že Ziva žádnou lásku nepotřebuje mi trošku vadilo, dokonce to na mě působilo, že k mužům má odpor, ale jakmile se ji zjevil nejhezčí chlap přede dveřma rázem si ničím nebyla jistá.
Jako jasně tohle by udělal každý, jen mi to tady bilo do očí, že Ziva byla přesvědčena, že nikoho nepotřebuje a jakmile se objevil nejhezčí chlap rázem hned změnila názor
To je jedniné co mi v knize uplně nepasovalo.

Postavy tu byly skvěle charakterizovány a popsané, takže jsem si je dokázala dokonale představit.
Taky tu byl skvělý zvrat, kdy jsme se poradně dozvěděli kdo je Petrik, ale to vám říkat nebudu.

Knihu hodnotím pozitivně a ráda vám ji doporučuji.

knizkocici
03.09.2023 4 z 5

Děkuji @humbook a @humbook_blogeri za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spolupráce.

Originálně pojatá fantasy, která mě bavila od začátku až do konce a přečetla se jedním dechem. Jako největší klad knihy musím vyzdvihnout, že je v ní docela velké písmo a na stránce méně textu, takže se opravdu četla svižně. Pro mě, jakožto znenadání vytíženého člověka, který čte jednu knihu dva týdny, byla příjemná změna mít jednu zase za tři dny přečtenou.

S hlavní hrdinkou Zivou jsem se skoro v každé chvíli ztotožňovala, autorka její panické myšlenky zachytila velmi věrně. Také jsem se nad tím ale bavila, protože co jiného mi zbývalo Zvlášť ze začátku jsem se pochechtávala, ale i během celého děje. Co vyloženě potěšilo mě, ale možná se nebude líbit jiným, je, že v knize není žádné obrovské drama, nejsou nastavené žádné vysoké sázky, postavám sice jde o život, hrozí jim nebezpečí a tak utíkají do neznámého, ale není to podáno násilně. Skoro bych tedy příběh doporučila i mladším čtenářům nebo někomu, kdo velká dramata nemůže vystát (já, prosím). Z toho, jak se děj vyvíjel, jsem nadšená. A i si troufnu říct, že mě překvapil konec. Možná byl trochu antiklimaktický, ale vlastně, vezmeme-li, že celou dobu nedostáváme žádné obrovské šoky ani neprožíváme úplně šílené emoce dá se vůbec říct, že zklamal? Podle mě nikoli.

Postavy mi už teď přirostly k srdci, i když kromě Zivy jsem se nedokázala ztotožnit s nikým z nich, na druhou stranu to ani nepovažuji za důležité. Ale neumím si představit, že by se někomu z nich něco stalo. No, jsem velmi zvědavá, co se odehraje v druhém díle, vezmeme-li v potaz, jak skončil ten první.

annora_cte
29.08.2023 4 z 5

Nenávidím tenhle pocit, jako kdyby mi vlastní kůže byla malá. Jako kdyby úzkost zabrala tolik místa, že už se tam s ní nevejdu."

Originální námět o osmnáctileté kovářce jménem Ziva, která veškerý čas raději tráví sama ve své dílně nebo s mladší sestrou Temrou.
Hlavní hrdinka trpí sociální úzkostí, což mě chytlo za srdce, jelikož obdobné stavy mě sem tak taky přepadnou. Její myšlenky, co se tohoto problému týče, pro mě byly tak známé, až mě mrzelo, že Ziva není skutečná a nemůžu s ní o tom hovořit.
Temra je opakem starší sestry. Má ráda společnost a nebojí se mluvit. Sestry by ale pro sebe udělaly první poslední.
K samotné knize: Je velmi čtivá. Přestože o výrobě zbraní nevím vůbec nic, bavil mě ten popis procesu výroby. A nejen to. Celkově je kniha skvěle napsaná a nebyl moment, který by mě nudil.
Samozřejmě nechyběl ani humor. U slovního pošťuchování mezi dalšími postavami Kellynem a Petrikem jsem se upřímně zasmála. To byla dvojka k pohledání.
Při finálním střetu jsem zadržovala dech a nemohla se odtrhnout. Říkala jsem si, že je to jak epická bitva z filmu. Neskutečný!
Závěr mě ale naštval. Takový konec jsem vůbec nechtěla, protože teď budu muset čekat, co se proboha bude dít dál a jak to dopadne!

Mockrát děkuji @humbook a @humbook_blogeri za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace.

Libris_Na_Ex
16.09.2022 3 z 5

3,5/5
Upřímně jsem zklamaná. Čekala jsem, že tohle bude jedna z nejlepších knih letošního roku. Těšila jsem se na hlavní hrdinku trpícími úzkostmi (to jsem i dostala) a skvělý fantasy příběh s propracovanou magií, protože v The Shadows between us od stejné autorky jsem si přesně tohle strašně užila. A asi kdybych tyhle očekávání neměla, užila bych si mnohem víc. Prostě průměrná oddechová fantasy. Jenže já čekala něco víc. Většinu zápletek a zvratů jsem odhadla a ty co mě překvapily, mě nijak neoslnily. Magie je sice originální, ale taková neslaná-nemastná a hodně jednoduchá.
Pozitivum rozhodně byly již zmíněné úzkosti. Sama na ně trpím, takže můžu říct, že je autorka uměla skvěle popsat a Ziva pro mě byla hned zajímavější. Jinak mi ale přišla často dost naivní, což se ale dá asi pochopit.
Dalším velkým highlightem byl Kellyn. To byl tak boží kluk! Žádný klišoidní bad boy, ale trpělivý a hodný. Víc takových!
Ve výsledku to úplný propadák nebyl, jen jsem bohužel čekala něco víc. Pokud ale hledáte nenáročnou fantasy oddechvku, tak tohle je super volba. Další knihy od autorky si určitě přečtu.