Kouzlo boha Thovta - Mýty a báje starého Egypta

Kouzlo boha Thovta - Mýty a báje starého Egypta https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359936/bmid_kouzlo-boha-thovta-myty-a-baje-star-dMq-359936.jpg 5 18 6

Kniha představuje v našem literárním kontextu nejucelenější komplex převyprávěné staroegyptské literatury, který zahrnuje prastaré mýty, báje, povídky, pohádky, cestopisy, proroctví, milostné písně, chvalozpěvy a bajky. Provede nás přes příhody faraonů Staré říše, Střední říše a Nové říše až do ptolemaiovské a římské doby a představí nám pestrý svět více než tři tisíciletí trvající říše, svět jejích bohů, legendárních panovníků, mudrců, písařů, stavitelů a kouzelníků, ale také obyčejných prostých lidí, venkovanů, námořníků, rolníků a řemeslníků. Dozvíme se, jaké měli Egypťané představy o vzniku světa, stvoření bohů a lidí a poznáme, jací byli a čemu vládli Re, Usir, Thovt, Anup, Eset, Suteh, Hor, Chnum a další mocná božstva. Jejich příběhy jsou plné intrik, bojů, ale také lásky, něhy, porozumění a moudrosti. Udiví nás podivuhodná kouzla bohů, především boha moudrosti Thovta, a také divy, které faraónům Džoserovi, Nebkovi, Snofruovi a Chufuovi, stavebníkům pyramid, a slavnému Ramessovi II. Velikému, předvedou jejich kouzelníci a mudrci. Poznáme hrdinské činy statečných faraonů Sekenenrea a Ramesse II. Velikého a zaujmou nás napínavé a tajuplné příběhy faraonů Šabaky, Taharky, Sethiho II., Ramesse III., Psammetika a dvořana Sinuheta. Moudrost zvířat prezentuje pět bajek. A je samozřejmé, že se setkáme s nejznámější faraonkou, královnou Kleopatrou.... celý text

Přidat komentář

boxas
16.01.2024 4 z 5

Kniha je bezesporu zajímavá, jen jako by se autor nemohl rozhodnout, komu je vlastně primárně určena.
Dětem? Asi ne, na to je moc suchá.
Odborníkům? To asi také ne.
Takže nejspíš lidem, kteří mají zájem o egyptskou mytologii v obecnější rovině.
Na druhou stranu se autorovi nedá vytknout poctivá snaha shromáždit v jedné knize vše, co se o egyptské mytologii dozvěděl.

Taťka Hraboš
18.09.2023 4 z 5

Z mých zkušeností plyne, že zvlášť u dětí je důležitá již samotná podoba, název a způsob, jak je kniha prezentována. Mí dva kluci zásadně nikdy nechtěli číst pohádky, mytologie je ovšem zajímá velice; přitom rozdíl mezi mýtem, bájí, pověstí, bajkou a pohádkou je pro běžného čtenáře, tím spíše dětského, prakticky bezvýznamný. Tahle knížka je takový mišmaš všeho, včetně historického exkurzu do doby královny Kleopatry. Je to knížka docela čtivá, originalita a poutavost příběhů je rozmanitá, ale v průměru poměrně vysoká, zanedbatelná není ani informační hodnota knihy - přece jen i v těchto vyprávěních se dost odráží tehdejší egyptská realita. Za přečtení kniha určitě stojí a litovat četbou stráveného času by nemusel ani dospělý čtenář.


Leona333
19.05.2023 5 z 5

,,Tak trochu jiný historický cestopis, který nás sebou vezme na známá, nebo i méně známá, bájná místa Egypta."
V lecčem mi knížka pootevřela nová okna skrze vzdělání, v lecčem pobavila... Na sto procent mě utvrdila v tom, že egyptská kultura, má nám lidem již od pradávna, co nabídnout.

Danka22
16.05.2022 4 z 5

Dobře napsané nebo přeložené pověsti, totiž dokážou člověka poučit i rozesmát. Zvolila jsem si knihu od Jiřího Tomka Kouzlo boha Thovta a nenacházím slov, která by vyjádřila mé nadšení. Kniha začíná legendou o vzniku světa a končí krásnou ale intrikující Kleopatrou. Vyplujte po řece Nilu a poznejte příběh o Pravdě a Lži, zjistíte čeho všeho je schopna bratrská nevraživost, a jaké ponaučení faraon Hor díky takové rozepři získá. Až se hladina bude třpytit zlatem a vy připlujete ke břehu ovládaném Asyřany, pak poznáte jak myši zachránily Egypt, a tím si vysloužily veliký obdiv egyptského lidu.
Kniha je napsaná čtivou a poutavou formou. Je plná ilustrací, která vytvořil Jan August, o to je i zábavnější a barvitější. Výhodou je, že ji mohou číst i dospělí čtenáři, takže se za ni v metru nestyďte. Naopak. S nadcházejícím létem jsou pověsti tím nejdokonalejším, co jste si mohli vybrat.

666Jitka
26.03.2022 4 z 5

Ráda čtu jakékoliv příběhy ze starého Egypta, ať už mýty, báje, pohádky, detektivky, jiné smyšlené příběhy, anebo literaturu faktu. Starý Egypt mě ohromil už na základní škole a stal se mou velkou láskou, co se historie týče. Tento můj vztah k němu trvá dodnes. Kniha Jiřího Tomka mě velice potěšila, s chutí jsem si jí přečetla a jsem ráda, že rozšířila mou knihovnu o další kousek věnovaný této úžasné tajemné zemi.

Adze
09.08.2021 4 z 5

O egyptských pověstech jsem až do této doby tolik nevěděl, avšak tato kniha mi výrazně rozšířila obzory. Jsem rád, že Jiří Tomek v knize nezapomenul opomenout stvoření světa podle Egypťanů a také, hlavně pro laika, neznámé pověsti (např. O dvou bratrech). Knihu doporučuji i díky seznamu všech egyptských božstev, který se nachází na konci knihy.

Štítky knihy

mýty a legendy mytologie starověký Egypt

Autorovy další knížky

Jiří Tomek
česká, 1944
2005  83%Bohové a faraoni
1989  92%Příběhy faraónů
2014  65%Královna Zenobie
2018  90%Kouzlo boha Thovta - Mýty a báje starého Egypta
2004  78%Faraoni a kouzelníci

Kniha Kouzlo boha Thovta - Mýty a báje starého Egypta je v

Právě čtených3x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce25x
Chystám se číst42x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x