Břetislav a Jitka - Klášterní intriky

Břetislav a Jitka - Klášterní intriky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423983/bmid_bretislav-a-jitka-klasterni-intriky-ojw-423983.jpg 4 55 55

Útěk nekonečným lesem před hrůzu nahánějícím chlapíkem, ze kterého lezou červi, končí podvrtnutým kotníkem. Jako ve špatném filmu ovšem Báru v pravou chvíli zachrání rytíř a pomůže jí najít útočiště v klášteře. Ke svému zděšení však Bára zjišťuje, že jedna z urozených dívek, které tu jsou na vychování, má být unesena. Tomu je třeba za každou cenu zabránit! Bára postupně odhaluje neuvěřitelná tajemství z minulosti stařičké abatyše… Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.... celý text

Přidat komentář

Kikulka97
15.09.2023 5 z 5

Tohle bylo perfektní! Hodně jsem si to užila, nejzáživnější české dějiny!

Avinea
24.08.2023 4 z 5

Knihu jsem si přečetla ze zájmu, jaké příběhy o historii čte současná generace dětí. Autorka používá bohatý jazyk a postavy jsou vylíčeny věrohodně. Historické reálie jsou podány srozumitelně cílové skupině čtenářů (život v klášteře, sňatky podle urozenosti apod.), zápletka zajímavá. Líbí se mi, že společnicí Báry je tajuplná kočka. Co se mi moc nelíbilo je závěrečné Bářino shrnutí událostí v deníku - ano, tak nějak by to asi děvče jako ona napsalo, ale v jejím podání je to asi ještě zmatenější než třeba v té vlastivědě ;-) Líbilo se mi naopak (vyfabulované, ale klidně to tak být mohlo, kdo ví) přátelství Podivena a ženy svatého Václava. O historii se zajímám, nicméně jsem nevěděla, že by Oldřich měl kromě Boleslava a Jaromíra ještě bratra Václava... Zatím se mi o jeho existenci nepodařilo najít informaci někde jinde.


Štěpinambura
18.04.2023 5 z 5

Nádherně ilustrovaná a úžasně napsaná "Bárovka" opět nezklamala. Výborně popisované situace a napínavý příběh.

martin č.
01.03.2022 5 z 5

"Bárovky" sice není nutné číst popořadě, ale pro tenhle díl rozhodně doporučuji mít předem přečteného Svatého Václava a Vikingy. A možná i vznik republiky 1918. Dost to pomůže při orientaci v ději i dějinách.
Jinak je to zase poučné čtení o středověké tentokrát klášterní každodennosti. A taky názorný výklad o středověké šlechtě, resp. vládnoucích rodech 11. století. A Bára je tu docela vtipná.

Veveruška898
12.08.2021 5 z 5

Dokonalost sama

Elizza
01.12.2020 3 z 5

Tenhle díl byl slabší. Že je to všechno psané podle téhož mustru je jasné asi každému, kdo umí číst. Ono co čekat, úkol je jasný, trochu ty malé negramoty vzdělat v oblasti historie, k čemuž forma dostačuje. Scénář je stejný. Návštěva školy/hádka s rodiči- vytažení atlasu- kulturní šok- trocha klidného života - objevení problému - řešení problému - návrat - zápis do deníčku.
Potíž je v tom, že někdy "trocha klidného života" zaplácne polovinu knihy a samotná zápletka se musí vtěsnat do dvou kapitol.
Navíc čím dál častěji (to je ve všech knihách) mám chuť Báře jednu vlepit. Jasně, je to dvanáctiletá holka, ale i na ten věk se mi zdá až moc připitomělá. Vím, že v minulosti nestárne, ale na to, že už prožila v minulosti nejmíň tři roky je prostě moc dětská. Nějaký duševní vývoj by nebyl?
Nejsem si jistá odkdy, ale Bářiny zápisky do deníku už ani nečtu. I když se v celé knize daří maskovat, že má holka v hlavě vymeteno, konec ji vždy prozradí.

Pokorna_Praha
10.09.2020 5 z 5

Opět sto procent. Tyhle knihy se čtou a nedá se přestat. A popsání těch červů u poustevníka bylo tak barvité, že mi to dokonce nadzvedlo i žaludek :-)

Halt468
08.02.2020 5 z 5

Dokonalé.

knihomolka78
18.01.2020 3 z 5

Opět pěkně zpracované jedno historické téma pro děti. Ale s přibývajícím počtem knih mám pocit, že poslední díly už bohužel nejsou tak zajímavé jako první desítka. Chtělo by to nějak zpestřit, začíná to být trochu nuda.