Rukopis z Březinky

Rukopis z Březinky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493526/bmid_rukopis-z-brezinky-E1b-493526.jpg 5 45 14

Kouzelník z Osvětimi série

< 2. díl

V románu Rukopis z Březinky, bezprostředně navazujícím na bestseller Kouzelník z Osvětimi, nás autor zavádí do srdce pekla zvaného Osvětim-Březinka, kde dramatický příběh známého pražského židovského kouzelníka Herberta Levina, jeho ženy Gerdy a syna Petra i portugalského vojáka Francisca Latina pokračuje a vrcholí. Právě v táboře smrti se osudy všech protagonistů protnou. Zatímco se všichni snaží přežít a vymýšlejí plán, jak uniknout jisté smrti, v táboře se chystá povstání vězňů, které zásadním způsobem ovlivní běh událostí Román Rukopis z Březinky vznikl podle skutečného příběhu a skýtá věrný, realistický obraz doby a prostředí, do nichž je jeho děj zasazen. Autor se při psaní opíral o historicky doložitelná fakta a reálné osobnosti, vylíčené události a postavy mají tudíž svůj předobraz ve skutečnosti – ať už jde o židovského iluzionistu Herberta Levina, známého pod uměleckým jménem „Velký Nivelli“, který ve třicátých letech emigroval do Československa a roku 1941 byl s rodinou deportován do Terezína a později do Osvětimi, nebo o příslušníky SS, kteří v Osvětimi působili, počínaje velitelem tábora Rudolfem Hössem, velitelem krematorií Otto Mollem, a vrchní dozorkyní ženského tábora Marií Mandelovou konče. Rovněž tak i popis života a poměrů v táboře, jakož i známých událostí, ke kterým v něm došlo – transporty deportovaných, průběh nechvalně známých selekcí, vraždění v krematoriích, vznik a likvidace terezínského rodinného tábora či povstání vězňů z října roku 1944 –, zachycuje skutečná historická fakta. Jedním z hlavních pramenů, které nám umožňují nahlédnout do hrůzné mašinerie vyhlazování v plynových komorách, jsou „rukopisy z Březinky“ – písemné zprávy členů Sonderkommanda, které tito očití svědci masového vraždění zakopali poblíž krematorií v naději, že tato svědectví budou někdy v budoucnu, po osvobození tábora, někým objevena a poslouží jako důkaz toho, co se v táborech smrti odehrávalo... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

O Manuscrito de Birkenau , 2020


více info...

Přidat komentář

VladkaBU
18.01.2024 5 z 5

...příběh pokračuje přesně tam, kde končí Kouzelník. Hned od začátku čtivé, smutné pokračování Levinova i Franciskova příběhu. Poprvé jsem četla, jak pro nováčka vypadá zjištění, jak fungují koncentrační tábory. Absolutně nechápal. Kouzelnické představení se mi líbilo a čekala jsem, kde se rodina poté setká...

Mruskulka
13.01.2024 5 z 5

Silný příběh. Pokračování Kouzelnika z Osvětimi. Se zatajeným dechem jsem četla další a další stránky. Neobešlo se to bez pláče.


_Knihomolka_
06.09.2023 4 z 5

Z obou autorových knih mám velikou radost. Nejen díky tomu, že jsem objevila další zajímavý a historicky unikátní příběh, ale také z toho titulu, že jsem si (hlavně ve druhému dílu) většinu svých válečných vědomostí oprášila, část z nich upevnila a nějaké i nově nabila. A rovněž ani epilogový rukopis nebyl od věci - byl sice psychicky náročný a uronila jsem nad ním nejednu slzu, ale zároveň si myslím, že skvěle posloužil jako vhodně zvolený závěr této duologie.

Janca007
02.09.2023 5 z 5

Jde o pokračování kouzelníka z Osvětimi, Levina, kdy dej se odehrává v Osvětimi a Březince. Silné čtení...

melien
14.08.2023 5 z 5

Četla jsem již mnoho knih s touto tématikou, ale tohle bylo opravdu silné čtení.

Jirinamac
11.07.2023 5 z 5

Špatně se hodnotí knížka, kde je tolik krutosti a příběh je psán tak věrohodně. Člověk si řekne, že je to fikce, ale ta fikce je čerpána ze skutečných příběhů, které mohli vyprávět jen ti, kteří to peklo přežili. Některé knížky ze kterých autor čerpal jsem četla a snad nejhorší mi přišla předloha Filipa Müllera o činnosti sonderkommanda.

nula87
27.06.2023 4 z 5

Pokračování příběhu Herberta Levina, tentokrát už celé odehrávající se v nepředstavitelném pekle Osvětimi a Březinky. Autor opět velmi poctivě a pečlivě pracuje se zachovanými zdroji přímo od vězňů a je to děsivé čtení. A i přesto je jasné, že žádná slova na papíře nemůžou ani trochu přiblížit realitu.
Závěrečný rukopis jednoho z reálných členů Sonderkommanda a účastníků vzpoury je brutální tečkou za celým příběhem.

helena842
17.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl Kouzelníka z Osvětimi mě vůbec nezklamal, opravdu úžasná kniha, která velmi čerpá z historických skutečností. Stejně jako první díl jsem četla jedním dechem. Tento román je jedním z mála, které opravdu stojí zato přečíst nabídky literatury tohoto typu, která je dnes poměrně široká. Určitě doporučuji.
Kniha mě zároveň donutila pátrat dále po osudech Salmena Gradowského, který pod krematoriem zakopal své zápisky o hrůzách, které zažil. Doporučuji všem Svědectví Salmena Gradowského o rodinném táboře v Birkenau, které se dá dohledat na internetu. Jsou to opravdu silné zápisky, které byly psány přímo v době, kdy byl autor členem Sonderkommanda. Na rozdíl od jiných výpovědí přeživších se dozvídáme opravdu to, co člověk cítil v danou chvíli.

Krisša871
16.12.2022 5 z 5

Tato kniha mě velmi překvapila. Byla mnohem silnější, než jsem doposud o holocaustu četla.

Kaja1
11.12.2022 5 z 5

Tak po této knize už nechci číst žádnou knihu z koncentračního tábora. Byly chvíle, kdy jsem přestala číst, protože to bylo něco děsivého. Nicméně jsem knihu přečetla a rozhodně nelituji. Jak se píše v doslovu knihy "Čas plyne a pravda se vytrácí", a proto by lidé neměli zapomínat.

Lucciella_L
20.11.2022

Na toto téma jsem toho přečetla už hodně, přesto se to "nepřejí". Tato kniha nabízí trošku jiný pohled. Kniha se nedala odložit, byť místy její vývoj byl pro mě hrozně drastický. Svým obsahem se liší od "klasických" knih o Osvětimi, takže určitě doporučuji!

XenasChakram
08.10.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih na toto téma...vždycky mě tak bolí srdce, když čtu o likvidaci rodinného tábora. A rukopis v závěru knihy mě dorazil...

AlbionFoxyFox
28.06.2022 5 z 5

Spolu s Kouzelníkem tvoří kniha naprosto perfektně zpracované události v pekle tábora. Skvěle kombinuje fakta s příběhem, vše je napsáno velmi čtivě a čtenáři se vryje pod kůži. Závěrečná zpráva Magie popela mě téměř rozplakala. Obě knihy doporučuji, jsou k tomuto tématu jedny z nejlepších, jaké jsem četla.

Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Přečetla jsem docela dost knih s touto tematikou, proto můžu říct, že Kouzelník z Osvětimi a Rukopis z Březinky jsou v tomto ohledu opravdu výjimečné.
Ano - planeta Země. Lidé. Dvacáté století a dál. A pořád dokola. Kdekoliv. Osvětim. Solovky. Kolyma. Čína. KLDR. Vietnam. Rwanda. Kambodža. Afganistán. Atd. Atd. Prostě....Peklo. Doporčuju. Všem. Přesně v duchu toho, co napsal autor v samém závěru druhého dílu....

Štítky knihy

portugalská literatura

Autorovy další knížky

José Rodrigues dos Santos
portugalská, 1964
2009  81%Šifra samotného Boha
2021  91%Kouzelník z Osvětimi
2012  71%Hněv Boží
2022  93%Rukopis z Březinky

Kniha Rukopis z Březinky je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst40x
Chci si koupit24x