Kosmičtí křižáci

Kosmičtí křižáci https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21313/bmid_kosmicti-krizaci-21313.jpg 4 116 21

V roce 1345 se sir Roger připravuje v anglickém městečku Ansby na výpravu na pomoc svému králi Eduardu III. do Francie. Tehdy přistane vedle jejich tábora obrovská kosmická loď. Mimozemšťané zahájí bez výstrahy palbu z laserových zbraní, ale jsou rozdrceni obrněnou jízdou. Sir Roger chce s pomocí zajatého mimozemšťana využít kosmickou loď na podporu své výpravy do Francie. Ten je však zradí a nasměruje loď na svou planetu Tharaxion, která je součástí galaktického impéria Wersgoriasanu. Angličanům nezbude nic jiného než dobýt planetu Tharaxion a postupně celé hvězdné impérium…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Klub Julese Vernea
Originální název:

The High Crusade , 1960


více info...

Přidat komentář

PastorMal13
19.01.2024 4 z 5

Chvíli mi trvalo zvyknout si na autorův styl psaní, ale poté jsem si užíval tuto vtipnou kroniku anglické křížové výpravy proti Wersgorixanům.

danny_21
22.08.2023 3 z 5

První román z knižní řady Poutník je pardoií na dokonalou křížovou výpravu vedenou sirem Rogerem a jeho vazaly včetně nadaného Božího sluhy mnicha Parvuse. Tažení se ovšem neodhrává v okolí Svaté Země, ale několik set světelných let od rodné hroudy na palubě mimozemské kolonizující kosmické lodi, kterou si chrabří Angličané po zlikvidování posádky přivlastnili jako kořist. Jediný přeživší Alijén, považovaný za zplozence pekla, si po pár dnech zajetí a intenzivnímu kurzu s mnichem osvojí latinu a je sirem Rogerem donucen nakopnout vrtule lodi a vytáhnout proti Francouzům. Leč mazaný ufoun nasměruje loď na domovskou planetu Tharaxion, kde doufá, že Britové dostanu zaslouženou odplatu. Budou stačit meče, luky a hrubá síla proto plazmovým zbraním v galaktickém souboji ? Oceňuji výborný nápad, který ale mohl být využit o dost lépe a vyýživněji, dokážu si představit daleko víc vtipu a absurdit ve stylu bandy Monty Pythonova cirkusu říznutého Červeným trpaslíkem - 60 %


Smolař
08.05.2023 3 z 5

Nedokážu si pomoci, ale přidat trošku vtipu a absurdnosti a klidně by Vesmírní křižáci mohli nést podtitul "Monty Python letí do vesmíru". Vždy jsem se usmál u pohledu na věc očima mnicha Parvuse a jeho komentářů typu "Všichni přeci víme, že..."
Je škoda, že z toho tehdá Anderson nevytěžil víc.
Ale jinak je to vcelku příběhová jednohubka. Technologická nadraženost a slepá arogance ještě neznamená automatickou výhru... alespoň pokud člověk nepotká anglický rytíře a lučištníky. A kdo umí skvěle intrikovat, dokáže porazit i hvězdný impérium.

jan7113
27.12.2022 4 z 5

Dokonalá křížová výprava, ke které došlo tak trochu nechtěně a která nakonec přinesla zabrání desítek planet v jakési odlehlé části vesmíru. Knížka by v podstatě mohla sloužit jako učebnice strategie pro budoucí generály. Jak je vidět, i bez technologií (jen samozřejmě s otevřenou myslí) je možné pomocí blafování a obratné diplomacie dosáhnout úspěchu a porazit mnohem vyspělejšího protivníka.

Ladys
19.06.2022 4 z 5

Tak akorát dlouhá, nebo spíš krátká, perfektní jednohubka.
Já žít ve středověku a přistát přede mnou vesmírná loď, tak to balim, pomodlím se a zdrhám, co to dá. A možná i rychleji.
Angličtí hrdinové ovšem ne. Ti nastoupí bez bázně a hany proti mimozemským vetřelcům a než si pořádně ujasní, jestli to náhodou nejsou poslové Boží, tak se semele boj, Angličané s hrdostí sobě vlastní vyhrají a s pomocí přeživšího mimozemšťana vesmírný koráb použijí.
Tak se začne strhující příběh, který se s ničím nepáře, jde se vždy přímo rovnou na věc.
Některé postavy jsou fajn, tak je i komu fandit a protože pár hlavních postav jsou rytíři, tak se v ději jedná i o čest a slávu.
A co by to bylo za rytířský příběh bez dámy v nesnázích? Ta je tedy vdaná, ale to právě je jedním z koření románu.
Mix dobrodružství, odvahy, rytířských mravů, bitev, lstí a k tomu vesmírná loď. To musíte milovat.

Adapa
16.12.2021 5 z 5

Perfektní jednohubka, kterou jsem za posledních dvacet let četl snad dvacetkrát. I když už u každého dalšího přečtení není ten „wau efekt“ jak poprvé, mám tuto knížku velmi rád. Angličtí válečníci místo Jeruzaléma „omylem“ dobývají jednu planetu za druhou. To vše popisované jazykem středověkého mnicha, který tomu dodává nános historie. Prostě skvělý nápad, skvěle napsané… Jen škoda, že se to nerozvinulo ve větší román a nebo dokonce sérii románů z dalekého křižáckého vesmíru.
Rozhodně doporučuji.

madem
01.12.2021 4 z 5

Skvělý nápad, očekávám vzrušení ... avšak nějak nepřichází. Nemohu si nějak zvyknout na styl vyprávění. Chvílemi děj začíná nudit, naštěstí knížka v pravý čas skončí.

StarPopcorn
16.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Krásnému pohledu na chrabré anglické lučištníky, sekerníky a rytíře se nic nevyrovná! Tato kniha je výborně napsaná, královsky jsem se u ní bavil. Vyprávění z pohledu církve bylo u mne jedním z hlavních zdrojů toho nezvladatelného smíchu. A konec, kdy se stateční obyvatelé vesmírného Ansby setkají s Izraelským velvyslancem a zeptají se ho, jestli už byla Svatá Země dobyta :-DDDD Tahle kniha prostě nemá chybu.

ludek.n
31.10.2020 4 z 5

„Pro slávu boží, slávu Anglie a pro zdar nás všech!“ Poul Anderson rozehrál na pouhých 180 stranách jednu další křížovou výpravu, v níž baron Roger z Tournevillu dobývá napřed Tharixan a pak celé wersgorixanské císařství, zahrnující stovky světů. Jedná se o rychlé, jednoduché a pohodové čtení. Tak trochu baron Prášil, dobrý voják Švejk a příručka strategického plánování bojových operací pro příští milénium. Po celou dobu se hádáte sami se sebou, zda si z vás autor dělá srandu, nebo to myslí smrtelně vážně. Koneckonců ono je to vlastně úplně jedno, protože Kosmičtí křižáci jsou prostě zábavní. Nenároční, nekomplikovaní a i přes silné zjednodušování kompaktní. Není náhodou, že Poul Anderson je držitelem mnoha prestižních literárních ocenění v oblasti science-fiction. Kosmičtí křižáci budiž dokladem jeho umu.

RastazŘep
17.07.2020 4 z 5

Právě díky jednoduchosti se mi četla moc pěkně.

thorir
19.04.2020 4 z 5

Klasická SF doslova z jiné doby, rytířské tradice vs. vesmírné lodě a galaktické říše a mimozemšťani. Děj je lehce satirický a nepříliš propracovaný, jednoduchý příběh je vyprávěný úslužným mnichem - kronikářem. Autor se docela vtipně snaží navodit středověkou atmosféru použitým jazykem a mluvou. Novela je celkem krátká a vše je psáno dost z rychlíku. Přesto je to zábavné a jako celek funguje docela dobře. Některé postavy si lze oblíbit a nakonec jim i fandit. Závěr je skvělý. Víc bych v tom asi nehledal. V knihovničce SF fanouška se knížka neztratí, minimálně pro zcela neotřelý děj.

Sakulnikov
05.03.2020 4 z 5

Pěkná jednohubka, jen trochu s urychleným dějem.

Ivan F
28.02.2020 4 z 5

Výborný a neotrelý nápad (možno ešte Crichton napísal niečo podobné) mal spisovateľ rozvinúť a rozpísať natoľko, aby dostal čitateľov do nirvány. To sa nestalo, ale napriek tomu u mňa Poul boduje so svojím dielkom. Je škoda, že dobrodružstvá "vesmírnych križiakov" nedostali nejakú ucelenejšiu podobu, pretože z nápadu - meče, kyrysy, lučistníci a jazda versus laserové zbrane - sa dalo vytrieskať (rozumej naklepať na písacom stroji) podstatne viac. Škoda však plakať nad nedoklepaným príbehom, ten čo Poul vytvoril stojí za prečítanie, hoci to čitateľské blaho nie je a nebude.

AnoMANder
20.12.2019 3 z 5

Dobrá oddychovka s velmi zajímavým námětem. Rychlý spád děje, zvraty jsou hlavní devízou knihy. Na druhou stranu je děj místy předvídatelný. Škoda, že se námět nevyužil více, potenciál měl veliký.
Mohlo se to pojmout šířeji a udělat z toho zajímavou sérii.

B4LU
04.12.2019 4 z 5

Parádní oddechovka. Premisa je naprosto dokonalá, děj rychle odsýpá, středověké zápolení s mezihvězdnou technikou je místy velice vtipné. Zábavné, byť bohužel krátké čtení.

Tazz1
20.01.2019 5 z 5

Čteno kdysi na gymplu a absolutní nadšení...

KAREL6725
31.01.2018 5 z 5

Tohle je už spoustu let co jsem to četl poprvé, z odstupem času souhlasím , že šlo z námětu vytěžit víc. Od doby kdy tohle vyšlo poprvé , vyšli daleko lepší věci. Ale i přesto všechno nejde na tuhle knihu zapomenout. V 90. letech tohle byla super kniha , to ještě nikdo neviděl že tady vyjde Asimov - Nadace . Za Emzáky , rytíře a za ten nápad plný počet hvězd.

Rawen616
17.01.2016 3 z 5

Nápad je skvělý a knize by rozhodně neuškodilo více humoru. Celou dobu jsem si totiž představoval rytíře jako partu z Monty Pythonova Svatého grálu. Jinak ale sympatické oddechové čtivo. Dobrá ukázka toho, že když je nějaká civilizace o tisíce let napřed, ještě to neznamená, že máte vyhráno proti partě prohnaných rytířů kteří ještě pořád věří, že Země je placatá...

carbici
19.08.2015 4 z 5

Zajímavý nápad. Neb se jednalo o mé první setkání s autorem, tak jsem byla z vývoje děje dost překvapená. Každopádně je to zajímavý román, který se moc dobře čte.

RaptoR
31.01.2013 5 z 5

Výborné dílo klasika světové sci-fi, Poula Andersona. Kdo z Vás ho zná tak ví, že mu nedělá problém popisovat vikingské příběhy a pak si odskočit do budoucnosti. A v této knize spojil středověk i mimozemšťany. Děj se odehrává v Anglii 14. století. Nižší baron Roger z Turnevillu se chystá se svými muži přidat k armádě Edwarda III. v tažení proti Francouzům. Jistě by tam rád dorazil, kdyby u jeho města nepřistála kosmická loď... A kdyby mimozemská rasa wersgorixanů nechtěla zotročit lidi... A kdyby je zajatý mimozemšťan v oné lodi místo do Francie nepřenesl do jiných hvězdných soustav...
To je jen začátek příběhu, který mi rychle a pěkně ubíhal, nepochybně díky literárním schopnostem Poula Andersona. Byť se jedná o román u nás opomíjený, žádný správný fanoušek by si ho neměl nechat ujít, nebude zklamán!

Autorovy další knížky

Poul Anderson
americká, 1926 - 2001
1997  82%Stráž času (9 povídek)
1999  73%Tři srdce, tři lvi
1993  74%Zlomený meč
1991  76%Kosmičtí křižáci
1992  73%Královna vzduchu a temnot

Kniha Kosmičtí křižáci je v

Právě čtených1x
Přečtených150x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce133x
Chystám se číst22x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x