Korunu snímám z unavené hlavy

Korunu snímám z unavené hlavy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13964/bmid_korunu-snimam-z-unavene-hlavy-lRc-13964.jpg 4 68 13

Soukromý život císařovny Sisi. Kniha je sestavena z archivních materiálů a vzpomínek pamětníků. O Alžbětě Habsburské - Wittelsbachové, zvané Sissi, psalo nejen v historii, ale i v současnosti mnoho autorů. Tato kniha se nejen svým obsahem, ale i celkovým pojetím liší od jiných biografií. Vypráví o soukromém životě císařovny Sissi, jejím způsobu života, denním režimu života, jak pečovala o své tělo a vlasy, jak se stravovala, o jejích zálibách, sportovní činnosti, pověrčivosti, úzkostí naplněném životě, nemocech, uměleckém talentu o osobách i citech, které jí obklopovaly a sloužily jí. Podává věrný obraz ženy, která se usilovně vyhýbala veřejnému zájmu, domovnímu ceremoniálu a etiketě. Vypráví o tom, jak kontrolovala svou váhu a míry, neboť kult krásy a dokonalé postavy patřil k jejímu hlavním zájmům. Kráse přinášela mnoho obětí, měla od mládí špatné zuby a usmívala se proto se zavřenými ústy. Jakmile se jí jakákoliv drobná vyrážka, celé dny se vyhýbala společnosti a od svých pětačtyřiceti let se nedala ani portrétovat ani fotografovat. Publikace je zpracována na základě archivních dokumentů, korespondence a pamětí nejrůznějších lidí, které s Alžbětou přicházeli do styku a dokonce cituje i císařovnin deník.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

...von dem müden Haupte nehm´ die Krone ich herab. Kaiserin Elisabeth privat , 1991


více info...

Přidat komentář

Áža707
15.04.2024 5 z 5

Právě v této knize naleznete plno soukromých informací o životě samotné Sissi. Hlavním přínosem této knihy je, že zde naleznete zápisy z deníku císařovny, který byl celý veršovaný a tím pádem to má celý osobnější ráz a víc vás kniha zaujme.

Najdete zde informace o císařině garderobě a o tom, jaké nosila šperky. Věděli jste například, že nenosila snubní prsten na ruce? Jaká byla péče o její vlasy na které byla extrémně hrdá a nechávala si je splétat do speciální vlasové koruny. Dále je zde rozebrán její životní styl, který rozhodně v dnešní době nelze považovat za zdravý, takže zde najdete, jak cvičila, chodila na procházky a co jedla. Je zde i velmi podrobná kapitola o jejích nemocech a následné lázeňské péči. Rozebrány jsou i císařovniny koníčky - umění, cestování. V poslední řadě zde naleznete i informace o jejích úzkostech, obavách a pověrách. Dalším zajímavým bonusem je, že zde najdete výpověď císařovniny společnice, která s ní byla v posledních momentech a vypověděla, jak to vše bylo. Opět jsou zde k nalezení části korespondence a též zde najdete zmínky z deníku její milované dcery Marie Valerie.

Dostanete zde naprosto jiný pohled na císařovnu a nebudete jí už tolik vnímat jako sobeckou, jak tomu bylo v knize první. V otázce zvyklostech a soukromém životě byl tento titul velice přínosný. Pokud nechcete řešit politické události a zajímají vás právě výstřednosti této císařovny, tak vám tuto knihu mohu hodně doporučit.

5/5

pegasek
16.02.2024 4 z 5

Kniha na mě udělala dojem.ukazuje soukromí Sisi ,její posedlost sebe opečovávánim a strachu ze stáří,byla nestála v tom,že dlouho nevydržela na jednom místě,potřebovala být stále vpohybu.dokazala svým šarmem mnoha věcí.a ne nepůsobí na mě tahle kniha jako ,že autorka píše hlavně o negativních vlastnostech Sisi ,ale že ji ukazuje z jiné stránky


jalca
26.07.2021 4 z 5

Od Gabriele Praschl- Bichler jsem četla i knihu Naše milá Sisi a přijde mi, že autorka píše hlavně o negativních vlastnostech císařovny Alžběty. Tím nechci říct, že by kniha nebyla zajímavá, je zde uvedeno velké množství dopisů, nebo ukázek z císařovniných deníků. Problém je v tom, že mi nevyhovuje autorčin styl psaní. Navíc se mi zdá kniha nepřehledně uspořádaná.

knihomolkaMist
29.06.2021 3 z 5

Neskutečně zajímavá kniha o velmi zajímavé osobnosti. Jen to není úplně můj žánr - proto 3 hvězdy... ale myslím, že někomu, kdo do těchto věcí je, se to bude líbit víc :)
Velmi se mi ale líbila ta stručná charakteristika na konci knihy.

DanteAlighieri
18.12.2017 5 z 5

Při čtení jsem si přímo lebedila. V životopisech bažím hlavně po detailech z běžného života a tahle kniha je tak detailní, že detailnější snad už být nemůže. Obsahuje dokonce i výsledky rozboru moči císařovny...

NymphMaeve
01.11.2017 4 z 5

Dlouho sháněná a měla jsem velká očekávání, které kniha splnila jen částečně, i tak se mi moc dobře četla, místy moc zahlceno informacemi, ale při popisu toho, jak Sissi zemřela mi i slza ukápla. Jinak styl - informace + dopis dokazující daný fakt mi vyhovoval. Navíc náhled do jejího chování, názorů a rozmarů byl krásný, člověk ji mohl poznat jako člověka - ne jen jako ikonu Habsburské říše. Takže super a budu chtít zkusit i další knihy od této autorky :)

deshalb
07.03.2017 4 z 5

Kniha je fajn, páčila sa mi. Dozviete sa v nej rôzne pikošky o úprave vlasov a návykoch cisárovnej Sisi a mnoho iného...

Niarra
12.03.2016 3 z 5

Poté, co jsem se rozhodla si o Sisi něco přečíst, jsem si pořídila dvě knihy, tuto a Sisi od B. Cartland. Četla jsem dříve tu druhou, protože se jedná o starší knihu. Obávala jsem se toho, jestli mě budou životopisné knihy bavit, ale první kniha mě mile překvapila. Byla jsem z ní nadšená. Když jsem poté však otevřela tuto, přemýšlela jsem, zda vůbec čtu o stejné osobnosti. Sisi je, obzvláště na začátku této knihy, prezentována jako nesympatická a zlá osoba, úplný opak toho, co jsem měla načteno z předchozí knihy. Také mi vadilo, že kniha kvůli svému „rozčlenění“ hodně skákala v čase a myslím, že kdybych knihu četla, aniž bych o Sisi už něco věděla, tak bych měla problém se zorientovat v jejím životě. Tato kniha mě moc nenadchla, ale oceňuji množství uvedené korespondence, zpráv od doktorů, úryvků z deníků, apod. Určitě dobrá kniha pro doplnění znalostí o jejím životě, ale celý život Sisi mi více přiblížila zmiňovaná kniha od B. Cartland.

Kozel
06.01.2016 4 z 5

Že císařovna Sissi byla císařovnou spíš podle jména a že víc než matkou a panovnicí byla ozdobou císařského majestátu a dvora, to se ví už dlouho. Stejně tak, že její osobnost je přitažlivou látkou pro romány, knihy, filmy i dokumenty. Avšak Gabriele Praschl-Bichler svým obvyklým příjemným stylem, založeným především na citaci archivních dokumentů, pamětí a korespondence, nabízí pohled za veřejnou oponu, což je vždy zajímavější, a tak můžeme pozorovat rozmary, zvyky, koníčky a soukromý život bavorské princezny, která byla povahou tak diametrálně odlišná od odpovědného a pracovitého císaře Františka. Musím však říct, že moje sympatie si Alžběta Bavorská, coby soukromá osoba, příliš nezískala=o)

lalaserka
19.08.2015 5 z 5

Ahoj, tahle knížka mě zaujala. Ukázala mi Sissi v jiném světle, né takovou jakou jsem jí znala z jiných knížek. Tuto knížku doporujuči

lusila
25.06.2013 5 z 5

Sissi je moja najobľúbenejšia ženská osobnosť z histórie. V tejto knihe sú zápisky z jej denníka, ukážky z korešpondencie, dozviete sa ako vlastne žila. Škoda toho konca, nezaslúžila si takú smrť.

Sussane
09.09.2012 4 z 5

Táto kniha mi priblížila život Sissi a ju samotnú, zo stránky o ktorej som vôbec netušila.Určite odporúčam... :)

Dandulka
27.04.2012 5 z 5

Moc hezky napsané, její rozmary, přání......