Kopí protne vodu

Kopí protne vodu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529972/bmid_kopi-protne-vodu-65a0af0b1a21e.jpg 4 16 5

V nové epické fantasy od autora Ztracených ptáků provázejí dva bojovníci prastarou bohyni rozvrácenou zemí, aby ukončili tyranskou vládu královského rodu. Lidé trpí pod staletou vládou Měsíčního trůnu. Despotický císař a jeho zrůdní synové, Tři postrachové, drží zemi v dusivém sevření. Vykořisťují krajinu a utlačují lid děsivou mocí, kterou získali od bohyně vězněné pod jejich palácem. Nejjasnější Měsíc, Požehnanou Lunu však nelze držet navždy. S pomocí Juna, strážce pronásledovaného svou minulostí, a Keemy, vyděděnce bojujícího o svou budoucnost, se bohyni podaří uprchnout. Se svými mladými společníky se vydává na pouť za svobodou - v naději, že se jí podaří navždy s Měsíčním trůnem skoncovat. Avšak cesta, která je čeká, bude nebezpečnější, než si kdokoli z nich dokázal představit. Kopí protne vodu je ambiciózní dobrodružný příběh a zároveň niterné zkoumání identity, dědictví a sounáležitosti, které vás strhne a promění, protože se nepodobá ničemu, co jste kdy četli.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Spear Cuts Through Water , 2022


více info...

Přidat komentář

Relaxo
13.03.2024 4 z 5

Čtení je poutavé, a styl, kterým je kniha napsána, mi vyhovuje. Krátké oddělené pasáže udržují čtenáře stále ve střehu.
Jsem fanouškem fantasy, a po přečtení klasik jsem neviděl mnoho možností pro starší čtenáře, které by byli navíc originální.
Kopí protne vodu tím je.

Surové vyobrazení konfliktů s přídavkem "speciálnosti" v originálním světě, který je plný výjimečných bytostí (bez obvyklých trpaslíků, hraničářů, draků...).

Iva095
12.03.2024 4 z 5

Příběh se mi moc líbil, ale kdyby byl pouze o Keemovi a Junovi tak bych si ho užila o hodně víc.

Kniha se krásně četla, je rozhodně originální a pro mně je velkým překvapením.

Jednu hvězdičku ztrhávám za to obrovzké množství vypravěčů, kteří mezi s sebou takovým zvláštním způsobem přeskakovali.


pupopony
11.03.2024 1 z 5

takové naivní, až dětské

lucyvase4
19.02.2024 4 z 5

Mé nové, křehké, lidské tělo v bezvědomí spočívalo na krvácejícím tvorovi. Pustili ke mně válečníka, který mě vyřízl z hvězd. Tichým hlasem mi připomněl, že jsem mu za odměnu přislíbila to, po čem jeho srdce nejvíce touží.
,,A co ode mne chceš?"
,,Syny. Chtěl bych mít syny."


Dobrodružný příběh plný závažných témat. Kam až může zajít touha po pomstě, majetku a moci? Co vše je člověk schopen udělat, aby odčinil hříchy minulosti nebo proto, aby našel svou spřízněnou duši?

Příběh je doslova nasáklý asijskou kulturou. Jedná se o lidové vypravení, pověst nebo filipínskou mytologii? Nevím, ať jsem googlila jakkoliv, žádnou zmínku o tomto příběhu jsem nikde nenašla. Doufám, že mohu tedy s klidným srdcem říct, že příběh autor vymyslel. A v tom případě, klobouk dolů. Protože má vážně obrovskou představivost.

Kniha je psána velice květnatým jazykem. Místy připomíná spíše báseň. Poetické duše si tedy rozhodne přijdou na své. Popisy krajiny, charakterů postav, ale i bitev, jsou napsány tak krásně a snově, že si ani neuvědomíme jejich morbiditu.

Postavy prochází velkým vývojem. Od mladých roztřesených mladíků po odvážné může, kteří se nebojí riskovat pro záchranu světa i svůj život. Moc jsem si oba dva oblíbila. Dokonce jsem chápala i chování jednotlivých Postrachů.

Krev, vnitřnosti, usekané údy, kanibalismus, otcovražda nebo bratrovražda? S tím vším se v knize setkáte. Dále se tu řeší téma identity jedince, sexuální orientace a i homosexualita.

Pro někoho může být zvláštní, jak je kniha napsaná. Má totiž tak 2000 vypravěčů. Což se mi strašně líbí, někoho to ale může rušit. Jak je to možné? Hnedka vysvětlím. Děje se nějaká scéna, kterou nám autor popisuje a zároveň nám do toho vloží pohled přímo osoby, která se scény účastní. Např. Juno a Keema na trhu: Cítil jsem pot koní - nemohla jsem najít maminku- a koňské koblihy a vůni pokrmů na špejli - Bylo vedro jak v prdeli a já jsem prodávala pan-pan-, jak se Keema přibližoval.

Kniha byla aspoň pro mne, která má ráda sáhodlouhé popisy velmi čtivá. Jen jedna pasáz mne nudila. Za mne určitě stojí za přečtení, jen si myslím, že to nebude čtení pro každého. Pokud nemáte rádi dlouhé popisy a radši chcete akci na každé stránce sáhněte radši po něčem jiném.

Děkuji za poskytnutí knihy Nakladatelství Host

jackdaw
29.01.2024 3 z 5

Příběh i nápad je skvělý, ale mám problém s tím, jak je napsaný. Skákání z jednoho vypravěče na druhého mi v jiných knihách nevadí, ale tady je to tak inovátorské, že to vyžaduje příliš mé pozornosti na úkor toho, že si nemůžu pořádně užívat příběh. Hlavní dějová linie Keemy a Juna se mi moc líbila, ale části z pozice vypravěčů mě nudily. V hodnocení dávám něco mezi 3 - 4 hvězdami, protože kniha je opravdu napsaná velmi zvláštně a já dávám přednost obsahu a styl mi tak úplně nesedl.

Štítky knihy

LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Simon Jimenez
filipínská, 1989
2023  73%Ztracení ptáci
2024  74%Kopí protne vodu

Kniha Kopí protne vodu je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce55x
Chystám se číst74x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x