Kon$pirace

Kon$pirace https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470887/bmid_konspirace-xxg-470887.png 4 30 12

Jak bude náš svět vypadat po koronakrizi? Možná se zbavíme strachu, začneme si užívat plnohodnotný, svobodný život a slovo lockdown se stane pouhým heslem v učebnicích dějepisu. Anebo se pohotově zrodí jiná, mnohem nebezpečnější pandemie, která přinese ještě agresivnější mutaci z mutace jiné mutace… a mediální továrny už nikdy nevypnou chrliče děsu a politici ještě víc utáhnou šrouby za souhlasného mručení vystrašené většiny. Opravdu hrozí, že se předpandemický svět nikdy nevrátí a nám nezbyde nic jiného, než se naučit žít v nové paralelní realitě? KON$PIRACE je politicko-epidemiologické drama na motivy (ne)skutečných událostí dneška a dějově volně předchází autorově románu KORPORAC€.... celý text

Přidat komentář

PabloFuentes
04.01.2022 4 z 5

Velmi čtivě napsaný příběh, který jakoby z oka vypadnul posledním dvěma letům našeho českého bytí. Postavy dělají správné, ale i špatné rozhodnutí a tím působí uvěřitelně. Trochu mě mrzí, že dějová linka s Klářiným bratrem vyšla dle mého trochu do ztracena. Potěšila i lehká návaznost na autorovu původní knihu Korporace, nicméně není ji nutné kvůli pochopení děje znát.

Hloty
03.10.2021 3 z 5

Román je čtivý i napínavý a nejvíc mě zaujala dějová linka mezi Petrem a Klárou. Od knihy jsem ale čekala něco trochu jiného, možná větší ponor do určitých etických a morálních problémů současné doby, nad kterými sama neustále přemýšlím, proto jen tři hvězdy. Dle mého by příběhu tedy slušelo větší zastavení u těch nejpalčivějších témat covidové doby, pro jiného to může být napínavé čtení od začátku až do konce.


Kexina
06.08.2021 3 z 5

Ne, že by to bylo vyloženě zklamání, ale "wow efekt" jako u Korporace se tady nekonal. Škoda, že knize autor nevěnoval trochu víc času, je vidět, že je příběh tzv. šitý horkou jehlou.

betty5098
01.08.2021 4 z 5

Už během čtení mi chvílemi naskakovala husí kůže. Jde opravdu jen o fikci? Čtivě podané ad absurdum rozvedené události nedávné minulosti. Opravdu ad absurdum..???

Amifa
31.07.2021 5 z 5

Čtivé a až nebezpečně reálné :-)

Miriva
26.07.2021 5 z 5

Při čtení jsem někdy přemýšlela, zda je to jen fikce nebo skutečnost …Opět musím napsat, že skvěle napsáno , odtrhnout se od knihy bylo těžké a za mě 6* . Moc se těším na další knihu od autora …,,zraje jako víno ,,

Limonadovyjoe
11.07.2021 3 z 5

Kniha se odehrává v blízké budoucnosti, kdy celý svět ještě nezapomněl na koronavirus a už je zužován novým typem viru.
Autor v knize rozehrává, to co už jsme všichni zažili.. ovládání země pomocí strachu z nové neznámé nemoci, obviňování, lockdowny, záchranu národa premiérem s mafiánskými technikami, který taky nikdy neustoupí a jeho jméno je Boris Akalev ..ano podoba se jménem stávajícího premiéra je čistě náhodná, stejně jako ostatní jména. No a kdybychom nebyli svědky toho, co se tady více než rok odehrávalo, řekla bych, že kniha je pěkné sci-fi.. takhle můžu jen říct, že se autorovi povedlo věrně, čtivě a docela i vtipně vytvořit příběh z alternativní budoucnosti.
Nemějte strach, kniha není čistě jen o konspiračních teoriích viru, ale sledujeme zde dějové linky ze života novináře, dobře vedenou vztahovou linku, i machinace ve vysoké politice. To vše zasazené do popředí další světové krize.

parxel
03.07.2021 4 z 5

Konspirace je podle Pavla Henika románem, který volně předchází románu Korporace. Zároveň tato kniha čerpá inspiraci ze skutečných událostí, které se odehráli a odehrávají na politické scéně zejména v souvislosti s epidemií koronaviru.

Přestože se autor odvolává na předchozí román Korporace, tak kromě jména jediné postavy, zde prakticky žádná souvislost není. V tomto směru tedy znalost předchozího románu nepřidává nic navíc. Mnohem zajímavější, je inspirace skutečnými osobami a událostmi na české politické scéně. Postav není mnoho a je velmi snadné si je přiřadit ke konkrétním osobám. Vtipné je, že některé postavy používají stejné fráze jako ve skutečnosti.

Když to shrnu, tak Konspirace je román, který se velmi dobře čte. Podle mého názoru se Pavel Henik od napsání Korporace zlepšil a posunul. Celý román působí sourodě a téma je velmi aktuální. Nicméně pokud bych si měl vybrat, tak znovu sáhnu po Korporaci, protože u té jsem se více zasmál a rád se znovu setkám s některými postavi. To o Konspiraci napsat bohužel nemohu.

Celkově dávám 4 hvězdy. Knihu bych doporučil všem čtenářům, kteří mají zájem přečíst si odlehčený román inspirovaný aktuální společenskou a politickou situací.

hanucha
28.06.2021 5 z 5

Uf, skvělé, jen kdyby to byla opravdu fikce... Spousta situací je tak reálných, že z toho až mrazí. Ale konec to hodně spravil. Určitě stojí za přečtení a k zamyšlení, jak moc jsme ochotni omezit svoji svobodu ve prospěch společnosti. Zvlášť teď v situaci korony. Skvěle promyšlený příběh, jen by mě zajímalo, jak to s některými protagonisty pokračovalo dál, bude mít kniha pokračování?

LenkaD.
09.06.2021 5 z 5

Michal, Klára, Petr, Jonáš, Derek, Willy a dalších více než 10 milionů lidí, žijí svůj život ve svobodné zemi. Ale je tomu skutečně tak? Ač jsou o tom všichni skálopevně přesvědčeni, jsou opravdu svobodní, neovlivnitelní, nezlomní … a ... nezkorumpovatelní? A kdy se začne pomalu ale jistě do lidského života vkrádat nesvoboda. Je tím bodem zvratu veřejně projevený souhlas nebo stačí pouhá tichá tolerance či obava z reakce společnosti, blízkých a neprojevení vlastního názoru?
Autorova čtvrtá kniha s trochou nadsázky a fantazie reaguje na aktuální dění ve společnosti i ve světě. Na pozadí poutavého příběhu otevírá polemiku nad tím, co vše jsme jako společnost i jako jednotlivci schopni ještě tolerovat. Jak se pomalu mění lidské charaktery a v neposlední řadě to, co bychom ještě před nedávnem považovali za nepřípustné jsme najednou ochotni přijmout, aniž bychom si uvědomili podstatu změny našeho vlastního názoru.
Významnou roli v celém příběhu hraje STRACH a manipulace strachem, neméně děsivý je zpětný pohled na sebe sama… opravdu sami před sebou obstojíme?
Knihu doporučuji přečíst, ať už kvůli skvěle promyšlenému příběhu, tak i kvůli zápletkám, vtipným situacím a neotřelým řešením. Čtenář se bude i tak skvěle bavit.

knihomolka_jaja
04.06.2021 5 z 5

Tohle jsem si prostě musela přečíst. Kniha, která je inspirována mišmašem kolem koronaviru? To je tak super aktuální téma, že jsem byla jednoduše zvědavá, jakým způsobem dokázal autor příběh zpracovat.
Líbí se mi, že už od začátku jde o příjemné čtení, aniž by se tam dělo něco kdo ví jak akčního. Postavy se vám dostanou pod kůži a vy s nimi prožíváte ta jejich nahoře a dole. Seznamujete se s nimi. Kniha je plná filozofických úvah, kterými autor nenásilně nutí k zamyšlení nad současnou politickou situací. A pak to přijde. Ani ne v půlce začne padat jedna bomba za druhou a vy nemůžete přestat číst, protože prostě musíte vědět, jak tohle dopadne. Opravdu jsem z knížky příjemně překvapená a stoprocentně stojí za přečtení.

lenkaprague
02.06.2021 4 z 5

Jeden z mých nejoblíbenějších současných českých autorů vydal novou knihu, takže “Konspirace” pro mě jednoznačně představovala něco, co jsem si musela co nejdřív přečíst. Moje pocity těsně po dočtení byly velmi rozporuplné, ale po dalších 2 týdnech oceníte syrovost a pravdivost knihy mnohem víc.
Obecně nejsem nadšená z toho, když si autor (knihy, filmu, čehokoliv) vybere za téma situaci typu covid, navíc když jsme stále v době covidové. Osobně bych to raději nechala pár let odležet, příběh by tak získal větší důraz. Zmiňuju to hlavně proto, že když žijete v každodenní 1 a 1/4 roku trvající masáži o koronaviru ze všech stran, není úplně komfortní otevřít knihu a číst doslova o tom, co se děje venku.
Autor se sice věnuje většinu děje jiné, postcovidové pandemii, ale politickou scénu obsadil reálnými politiky s lehce pozměněnými jmény, takže karty jsou od začátku jasné.
Jak už jsem zmiňovala, knihu s odstupem vnímám hlavně jako syrově a drsně nastavené zrcadlo dnešní tvrdé době, se speciálním důrazem na pokřivenost jak politických poměrů, tak mezilidských vztahů, kterým je v knize věnováno také hodně prostoru - a není to úplně příjemné čtení a následné přemýšlení.
“Konspirace” je kniha, jejíž čas ještě přijde, až bude opravdu po covidu, ale pozornost si zaslouží už díky nemilosrdnému píchnutí do vosího hnízda (chcete-li hlasitému pojmenování nepříjemných skutečností), které autor ovládá přímo mistrovsky.