Královi psi

Královi psi https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180731/bmid_kong-knud-kralovi-psi-dNm-180731.jpg 4 56 15

Kong Knud série

1. díl >

Za časů, kdy Británie byla plná znesvářených kmenů a nejdůležitějšími znaky mužnosti bylo mít syna a dlouhé copy, se nedaleko Oxfordu potkali Winston, bývalý mnich, který se posléze stal úspěšným a žádaným malířem, a Halfdan, mladý svůdce a floutek, jenž vinou válečných půtek přišel o rodný dvorec a veškerý majetek, zato neztratil šlechtickou pýchu. A jak už to v dobrých příbězích bývá, souhra okolností, intrik a nedorozumění spojí nejenom jejich cesty, ale dovede je až před krále, který je pověří důležitým úkolem – spravedlivě vyřešit vraždu saského velmože, jejíž neobjasnění nebo křivá obvinění by mohla vést k rozbití nově nastoleného a křehkého míru mezi kmeny a k dalším krveprolitím. Nezkušený mladíček Halfdan a důvtipný starší Winston (nesourodá dvojice vzdáleně připomíná protagonisty z Ecova Jména růže) se postupně snaží odkrývat stopy vedoucí k vrahovi, což se však nikomu z Oxfordu příliš nelíbí… Podaří se jim jejich úkol splnit a dostanou od krále slíbenou odměnu?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Kongens hunde , 2011


více info...

Přidat komentář

aNGie5
23.11.2021 5 z 5

Skvělé čtení pro milovníky historických detektivek

niki-chan
11.02.2021 3 z 5

Kulisy příběhu byly vykresleny povedeně a dávaly příběhu dobový nádech. V postavách bylo lehké se ztratit a nemohla jsem si pomoci, ale přišlo mi, že některá témata se v kapitolách opakují. Nakonec se mi nejvíce líbil Prince.


dagsvob
09.10.2020 3 z 5

Nemohla jsem se začíst a ztrácela se ve jménech, za mně průměr.

trudoš
28.03.2020 3 z 5

Hezky vykreslené kulisy roku 1018, přičemž se Martin Jensen sympaticky vyhýbá archaickému stylu vyjadřování, takže člověk nemá pocit, že čte Kosmovu Kroniku českou. Detektivní zápletka je však až tristně jednoduchá, takže i na těch dvou stech padesáti stranách má autor co dělat, aby uhrál nějaký děj. Ten se tak skládá - opomenu-li zbytečně dlouhý úvod, v němž se představují hrdinové - z obligátního dotazování podezřelých, což vyústí vrahovým odhalením a shrnutím jeho motivací. Kvůli tomu veškerá váha románu leží na bedrech ústředních protagonistů, tedy Winstona a Halfdana, z nichž první je tím, kdo rozdává stařecká moudra a druhý zas umí přiložit pěst k dílu, když je třeba. Příběh je přitom vyprávěn z pohledu toho druhého, což pravděpodobně záměrně parafrázuje stylistiku většiny textů s Sherlockem Holmesem a Johnem H. Watsonem. Naneštěstí nejde o žádnou originální inovaci, ale v podstatě o standardní tandem, kterému v mém případě k oblibě chyběl alespoň náznak humorného nadhledu.

TeaPeter
08.03.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Ani jsem si neuvědomoval, jak byly staré dějiny britských ostrovů spletité. Kniha se tak nějak nevyvíjela a nakonec se rozhodla... No prostě dobovým způsobem. Uvidím, co přinese další díl.

Alma-Nacida
10.03.2019 3 z 5

Začátek příběhu vypadal slibně, ale pak děj nějak rozbředl, postavy mluvily jako dnešní středoškoláci a chodily zdlouhavě sem a tam. A najednou prásk! a všechno jim došlo. Dala bych dvě a půl hvězdy, a protože mám ještě druhý díl, zaokrouhlím to nahoru a uvidíme příště. :)

Akana
23.02.2019 3 z 5

Celkem obyčejná historická detektivka. Nabízí sice pro mě lákavé prostředí raně středověké Anglie, ale zdá se mi, že do něho Jensen roubuje klasické detektivní pátrání trochu křečovitě. Způsob vyprávění občas docela vtipný a svěží, jindy spíš kostrbatý, celkově nic strhujícího. K přečtení dalších příběhů série mě to nezlákalo.

woodward
16.07.2017 5 z 5

Není to špatná detektivka, ale souhlasím se Sienou, že pokud jde o vyjadřovací prostředky dalo se z takového materiálu vytěžit víc - otázkou je, jak dalece za to může autor nebo překladatel. Samotný příběh je postavený zajímavě, postavy obou protagonistů jsou propracované, dobře ukotvené v reáliích své doby. A je to rozhodně zajímavé období, leccos jsem se dověděl. Autor ví o čem píše a je to znát.

siena
06.05.2017 3 z 5

Další kniha, nad kterou si říkám proč?!? Proč mají současní autoři historických románů představu, že když jejich postavy nebudou mluvit současným jazykem, nebudou používat vulgárních výrazů, tak že nebudou pro své čtenáře dost atraktivní?!? Dle mého, je pak docela jedno do jakého století je děj zasazen, jestli se odehrává v minulosti, současnosti. Liší se jen v těch kulisách, bohužel.
Od historické detektivky nečekám žádné "dechberoucí" drama, dramatický a "nebezpečný" byl tehdejší život sám. Zápletka a její vysvětlení bylo takříkajíc typické pro tu dobu. Oceňuji i to, že M. Jensen nepoužil další oblíbené klišé, jeho hrdinové jednají z "normálních" lidských pohnutek. Přesto, jisté zklamání ze čtení tu je.

kyslikova
01.01.2016 1 z 5

Uch, jsem rada, ze je to za mnou.... Temer zadne napeti, dramaticky spad ci zajimave dialogy:-(

MissiPippi
11.02.2015 3 z 5

Osel zábavu příběhu zachraňoval.

Vojslava
27.07.2014 4 z 5

Historická detektivka lepšího průměru - docela mne bavila, jen mne poněkud iritovalo jazykové odlišování hlavních hrdinů pomocí spisovného a hovorového současného jazyka. Ovšem jako letní četba je to doporučeníhodný titul.

adam5955
18.05.2014 4 z 5

Detektivka ze středověku? Proč ne. Místy zdlouhavé, ale zajímavé

JanaDor
04.05.2014 3 z 5

Tato kniha mě nenadchla, ale ani nezklamala. Pro mě to byl lepší průměr. Četla se dobře, není nudná, ale ze staré Anglie jsou i složitá jména, která mi dělala problém a pletla jsem si je. A tak jsem se někdy v příběhu ztratila, musela se vrátit, přečíst si o koho se jedná, aby mi to dávalo smysl. To mi asi nejvíc ztěžovalo čtení. Jinak příběh je zajímavý a mám ráda tento druh detektivek. Kde se vrah hledá pomocí bystrého rozumu a důvtipu.

miczoken
27.02.2014 4 z 5

Hrozně dobře se to četlo, i když jsem plavala v takových termínech jako " thén" nebo "jarl". :-) Na kvalitě knihy to však neubralo a já knihu nechtěla odložit. Hrozně se mi líbí detektivky z dřívějších dob, kdy "pátrači" používali pouze svůj mozek a neměli k dispozici žádné počítače, databáze a další vymoženosti dnešní doby. Zatím dávám 4* z 5, možná to časem přehodnotím na celých 5*.