Konflikt v Severním Irsku

Konflikt v Severním Irsku
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38743/bmid_konflikt-v-severnim-irsku-0GC-38743.jpg 4 6 6

Severoirský terorismus byl ještě na počátku 90. let 20. století jedním z nejdiskutovanějších bezpečnostních témat v Irsku a Velké Británii, ale časté zprávy o jeho obětech vnímali lidé na celém světě. Byl mimořádně násilným projevem důsledků společenského konfliktu, jehož příčiny sahají do dávné minulosti. Po 25 letech, kdy bylo Severní Irsko jedním z nejnebezpečnějších míst na světě, dali teroristé z IRA šanci politikům, a ti nakonec v roce 1998 uzavřeli historickou dohodu o politickém řešení konfliktu mezi ulsterskými katolíky a protestanty. Jejich usmíření, je-li možné, bude další kapitolou irských dějin.... celý text

Přidat komentář

KejmlP
29.04.2020 4 z 5

K seznámení s tématem víc než dostačující. Knihu jsem vzal do ruky, jelikož toto téma mě zatím spolehlivě míjelo, a o povaze konfliktu jsem měl jen velmi nepřesné představy, vesměs poskládané z různě pochycených zpráv.
Z výše uvedeného důvodu mi připadala kniha poměrně složitá, a chvílemi, zvláště ke konci, jsem se začínal v organizacích, jednáních, a motivacích aktérů ztrácet, a leckdy se musel vracet o několik odstavců zpět, abych si dění ujasnil. Nemohu z toho ale vinit autora, nýbrž spíše svoji nezkušenost z tématem. Kdyby si Brit četl o jednáních vedoucích k rozpadu ČSR, bude na tom nejspíš dost podobně. Každopádně mě velmi zaujaly tamní konfliktní linie, které spor rozdělují a střídavě vyhrocují, a především jejich dlouhodobý základ. Je to zas trochu něco jiného, než naše středoevropské poměry. Rovněž mě upoutala pozice Irské republiky v konfliktu, která není tak jednoznačná, jak jsem se na počátku domníval.
Jsem velice zvědav, co s vývojem dále provede brexit. Dle knihy jsem došel k závěru, že sjednocení Irska je nevyhnutelné.

jezo31
23.01.2019 4 z 5

Aj napriek tomu, že sa mi to čítalo trochu pomalšie a zložitejšie, je to veľmi dobrá kniha popisujúca najdôležitejšie udalosti súvisiace s konfliktom v Severnom Írsku.


Štítky knihy

Irsko IRA - Irská republikánská armáda Severní Irsko

Autorovy další knížky

Jan Frank
česká, 1977
2006  77%Konflikt v Severním Irsku
2007  85%Skotsko
2006  80%Irsko