Konec jedné ságy

Konec jedné ságy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203857/mid_konec-jedne-sagy-yzy-203857.jpg 4 8 3

Mnohovrstevnatý a nikterak jednoduchý příběh románu Konec jedné ságy se odehrává v několika časových i místních rovinách. Část děje prožívá asi desetiletý chlapec žijící v izolaci prominentní čtvrti padesátých let minulého století, odkázaný na společnost prarodičů a přátelství dvou dětí ze sousední vily, které stihl podobný osud. Tato dějová linie se proplétá s dědečkovým vyprávěním o historii rodiny tak, jak ji židovští prapředkové ústní tradicí sdělovali následujícím pokolením. V románu se tedy spojuje strhující vyprávění o postavách z tisícileté židovské minulosti s charakteristickými epizodami, které vystihují tísnivou atmosféru počátku komunistické diktatury, jejímž činitelem a později obětí se stal i hrdinův otec. Se složitou dějovou konstrukcí ladí také prolínání vypravěčských rovin, snu se skutečností, minulosti s románovou přítomností, která vyústí ve smrt obou prarodičů a chlapcovo umístění v ústavu, kam jsou internováni synové vysokých funkcionářů státního aparátu, kteří upadli v nemilost vládnoucí kliky. Román překvapuje sepětím dávných příběhů s plastickým zachycením jak událostí poloviny 20. století ve státech východního bloku, tak nezvykle hlubokým ponorem do psychiky dětského hrdiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Egy családregény vége , 1977


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
04.01.2022 4 z 5

na útlou knížku jsem narazila náhodou - a jsem ráda; nečetla se úplně lehce (v podstatě jedna jediná věta od začátku do konce, bez jakéhokoli dělení na odstavce), ale stálo to za to;

Acamar
17.11.2021 5 z 5

Rozsypané puzzle dětských vzpomínek, dojmů, představ a snových vidin s vloženým vyprávěním dlouhé rodinné historie se starozákonním nádechem, které postupně a v náznacích buduje nesentimentálně tísnivý pocit tíživého příběhu v pozadí, jehož celkový obraz dolehne plnou vahou teprve s posledními stranami knihy.
Zaujme dokonalou autenticitou vnímání a vyjadřování malého chlapce, a především nezvyklou stavbou vyprávění, jeho prací s časovými rovinami, vytvářející zvláštně se prolínající perspektivu pohledu ... jakoby se čtenáři celá ta rodinná sága, jakožto živoucí obraz paměti toho posledního, jež v sobě obsáhl vše od začátku do konce, odehrávala před očima souběžně najednou.


Bolkonská
09.05.2016 4 z 5

Opravdu není nikterak jednoduchý, neznamená to ovšem, že by se těžko četl. Naopak, do děje vás to vtáhne okamžitě, okouzlí vás momenty z dětství, jaké jste sami už dávno zapomněli (a kde to Nádas bere, že se tak působivě dokáže ponořit do dětského způsobu uvažování), a konečně autor také proplétá v příběhu něco biblických dějin (což mě bavilo ze všeho nejméně, ale bavilo pořád). Mám pocit, že to píšu jako dement, ale není tady ještě žádný komentář, přitom je to skvělá kniha, kterou prostě chci doporučit.

Autorovy další knížky

Péter Nádas
maďarská, 1942
1999  80%Kniha pamětí
2003  77%Dům paní Kláry
2014  75%Konec jedné ságy
2009  80%Paralelné príbehy I. - III. (komplet)
1999  0%Hamlet je slobodný

Kniha Konec jedné ságy je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst9x