Maigretova trpělivost

Maigretova trpělivost https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61485/maigretova-trpelivost-61485.jpg 4 39 39

Komisař Maigret série

< 64. díl >

Kniha obsahuje novelu Maigretova trpělivost, kde Maigret pracuje na vyšetřování vraždy Manuela Palmariho v 18. okrese, a kratší povídku Zločin v berlínském rychlíku. Doplněno fotografiemi Simenona, míst z Paříže, kde se děj odehrává, a fotek z filmů s Maigretem. Doslov Návštěva u muže s dýmkou napsala překladatelka knihy Jarmila Friedlová.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

La patiente de Maigret , 1965


více info...

Přidat komentář

milary
30.03.2023 5 z 5

K tomu, jaká je "Maigretova trpělivost" (a už vím, že buldočí), jsem se dostala až nyní; poté, co mě k ní marlowe nasměroval jako k pokračování titulu "Maigret se brání".
A tak mi utekla - jistě báječná - brožovaná verze s fotkami Gabina z devětašedesátého, což musí být lahůdka. 8 Kčs? No, to už je legenda, stejně jako toho času cena smažáku s hranolkama... :)
Já Maigreta poslouchám a taky tuhle novelu mi četl Jan Vlasák.
Propojení obou příběhů skrze společné figury Palmariho a Aliny a vleklé šetření krádeží v klenotnictvích je už samo o sobě skvělé. A nedokonalá satisfakce z prvního příběhu v tom druhém nabízí Maigretovi dostatek prostoru pro to, aby dokázal, že ani jeho letité metody vyšetřování ani důchodový věk pětapadesát :)) jej v žádném případě neřadí do starého železa.
Atmosféra a napětí, které strmě graduje jakoby z ničeho a na minimálním počtu stránek. Mistr Simenon...

jprst
20.11.2022 5 z 5

Autorovy detektivky s komisařem Maigretem si rád a s chutí občas zopakuji, v těch kvantech v současnosti vydávaných detektivek a thrillerů je to více než příjemná změna.


intelektuálka
10.07.2022 5 z 5

Brilantní francouzská detektivka s mým oblíbeným komisařem ...

Tento autor nepotřebuje 300 stran -aby vylíčil případ,který má spád, logiku i vhled do minulosti ....

Jeho komisař hledá střípkya skládá z nich mozaiku ....nechybí tu charakteristika postav ani dobová atmosféra Paříže ....
A já mám ráda i gurmánství tohoto komisaře....

Dalším bonusem tohoto vydání je fotodokumentace - zde hlavně s Jeanem Gabinem...
a zajímavý doslov o idealistovi G. Simenonovi ....

P.S. Tato brožura byla vydána v roce 1969 -a kupní cena činila 8 Kčs....

astroweb
12.02.2022 5 z 5

Po nějaké době jsem sáhnul k osvědčenému autorovi a rád sděluji, že je to jeden z jeho nejlepších příběhů.

Česneksmedem
31.10.2021 4 z 5

Kdo dá na první dojem, může ho tato magnetka odradit. To je ale chyba, protože je to docela dost dobré. V úvodní novele se dozvíte, že Maigret má jít v 55 letech do důchodu. To by byla paráda, že? Také se možná zamyslíte nad tím, jak vypadá něco upolínově žluté.
Následující kratičká povídka je na konci poněkud utnutá, ale dá se. Doslov je také chutný, takže čtyři pěticípé.

marlowe
17.03.2018 5 z 5

Simenonovy novely "Maigretova trpělivost" a "Maigret se brání" spojuje postava gangstera Manuela Palmariho a jeho ženy Aliny.

mgeisselreiter
25.06.2013 4 z 5

Novela Maigretova trpělivost je celkem rutinní detektivka, ovšem s gradujícím vrcholem. Povídka Zločin v berlínském rychlíku má spád, rozluštění je hlavně na Maigretově dedukci.
Ač jednoduchá brožovaná knížečka, její vysoká hodnota spočívá v množství (24 stran) fotografií (i když jen horší tiskové kvality) a v zajímavém doslovu překladatelky, která v u nás bouřlivém období roku 1969 osobně navštívila Simenona, který dokonce vlastnoručně napsal věnování českým čtenářům. 85%, 25.6.2013.