Svatba

Svatba https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434656/bmid_svatba-VxL-434656.jpg 4 23 23

Srdečně vás zveme k oslavám svatby jednoho z nejslavnějších marvelovských párů - Petera Parkera a Mary Jane Watsonové. Staňte se svědky toho, jak si Pavouk a supermodelka řeknou ano v historickém okamžiku, na nějž čtenáři hodně dlouho čekali - a ke kterému málem vůbec nedošlo. Obsahuje komiksy The Amazing Spider-Man č. 290-292, The Amazing Spider-Man Annual č. 21 a The Amazing Spider-Man: Parallel Lives.... celý text

Přidat komentář

Delphín
23.05.2021 4 z 5

Začátek komiksu mě dost děsil, protože zápletky s mikroskopem, pavoukobijcem či Electrem byly opravdu tragické. Naštěstí je tu supráckých rubaček opravdu málo a to tento komiks zachraňuje. Jakmile totiž Spidey přechází do civilního života, scénáristé zde odvádí skvělou práci. Samotná svatba tedy nakonec má očekávání naplnila a užil jsem si jí. Dost prostoru tu dostala i M.J. za což jsem rád, protože se to přeci jen tak často nestává. Na závěr tu máme znovu originy našich manželů ale proč ne? Zatím co ten Peterův už asi všichni známe nazpaměť, příběh Mary Jane je dost zajímavý a stojí za to si jej připomínat. A ona heroická scéna v Octopusovo podmořské laboratoří, kterou se inspiroval seriál mého dětství Spectacular Spider-Man? Zahřálo na duši, nebudu lhát.

Ivan Kučera
25.01.2021 3 z 5

„Žijeme šťastně až do smrti.“ Je mi to veľmi ľúto, ale musím dať len 3*. Petrovi a MJ fandím od 90. rokov, držal som im palce a som rád, že to nakoniec dopadlo takto. MJ je prekvapivo tragická postava (isté ponuré fragmenty z jej života sme videli už v semic-slovarťáckom Záhadnom Spider-Manovi 26), obaja sú to veľkí sympaťáci, ktorí si (konečne) zaslúžia šťastie, oceňujem dve pozoruhodné myšlienky (jedna o tom, že nielen Peter, ale aj MJ nosí masku a druhý je flashback o tom, čo MJ ako puberťáčka videla z okna), tvorcovia nahryzávajú zaujímavé otázky (bude úspešná modelka spokojná v manželstve s „len“ Petrom?), JJJ je fakt exkluzívny škrob a pri niektorých scénach mi mierne zvlhli oči (ale nikomu to nepovedzte). Problém komiksovej knihy Spider-Man: Svadba je v tom, že tieto skvelé okamihy (bez debaty hodné 4*) sa striedajú s absolútne nudnými a nezáživnými akčnými scénami s Dr. Octopusom, Pavúkobijcom alebo Shockerom, nevraviac o tragicky mdlom znovunájdenom otcovi. Napriek tomu tento komiks každý správny Stenolezov fanúšik musí mať doma. Nie je to síce (ani zďaleka) to najlepšie, čo sa v Sieťomilovom kokóne stvorilo, ale obsahuje to zásadnú vec. Srdiečko. Kebyže som každopádne ja scenáristom niečoho, v čom má dôjsť k svadbe medzi Petrom a MJ, poňal by som to celé absolútne inak (totálne bez akcie, napr. ako príbeh, v ktorom sa Peter zúfalo snaží kúpiť prsteň a pomáhajú mu s tým rôzni jeho superhrdinskí kolegovia, prípadne dokonca aj nepriatelia).


Terva
13.06.2020 3 z 5

Tento svazek obsahuje:
The Amazing Spider-Man #290 - #292,
The Amazing Spider-Man Annual #21
a The Amazing Spider-Man: Parallel Lives.


Další důkaz toho, jak je to ujeté. Zatím co jsme v předcházejících svazcích zažili, jak se M.J. s Parkrem pohádala, jako ho opustila, jak neexistovala a jak se vrátila, tak až teprve teď ve dvanáctém svazku si Mary Jane Watsonová Petra Parkera konečně vezme. Otázka zní: Zase, nebo v tom máme jen bordel? Ano, spousta paralelních životů si se čtenářem může dělat co chce.

Citát: Nejsem zvyklý, že mě někdo bije! Moc se mi to nelíbí! (The Amazining Spider-Man #290 - #292)

Tohle je navíc ještě víc roztříštěné a tak jejich cestu ke svatbě zažijeme hned ve třech příbězích z jiných paralelních světů. Jak jsem psal již výše, obsahuje tento svazek tři příběhy. Ke každému jsem napsal obsah, komentář, malou ochutnávku, citát a přidal samostatné hodnocení. Možnost si komentáře přečíst máte v kolonce povídky u této knihy a nebo na mém profilu a to zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Žijeme šťastně až do smrti. (The Amazing Spider-Man Annual #21)

V prvním troj příběhu jsem měl takový zvláštní pocit, že si z nás dělá scénárista srandu. V příběhu #290 se Spider-Man snaží dostat zpět svůj mikroskop, a na dražbě jej horko těžko koupí za posledních 41 dolarů, co má v peněžence. Jenže hned v další části si klidně koupí letenku do Pittsburghu a letí za Mary Jane????? Kde vzal „zase“ tentokrát na letadlo, to zde nikdo neřeší. Tato situace snížila příběh o jednu hvězdu.

Citát: To byl ten pavouk, na to vezmu jed. (The Amazing Spider-Man: Parallel Lives)

Druhá část nazvaná „Svatba“ to byla příšerná nuda. Nemám tyto speciály rád. Nic se v nich neděje. A mám pravdu. Nuda. Stejně tak, jako třetí část v tomto svazku. Paralelní světy jsou jen dalším nekonečným opakováním, kdy se Parker stal Spider-Manem a kdy potkal Mary Jane. Jo a je v tom další, opakovaná svatba.

Citát: Sebeobětování zní šlechetně, ale taky může napáchat víc škody než užitku, když se člověk obětuje ze špatných důvodů. (The Amazining Spider-Man #290 - #292)

martinstefko
09.03.2020 4 z 5

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba" je pro mě prostě... no vyloženě vysněná kniha asi ne, ale je to kniha, kterou jsem si prostě přečíst chtěl a věděl jsem, že mě nemůže zklamat, i když nebude příběh nijak oslnivý. Šlo jen o to, co název knihy sliboval, a to jsem dostal. Takže jsem spokojený. Jasně, rozhodně to není nejlepší Spider-Manův příběh, to ani zdaleka, ale prostě je to jeden z těch příběhů, které jsem si o Spideym a jeho milostném životě prostě chtěl přečíst. To jsem udělal a teď nezbývá než se těšit na to, jaké další příběhy nám tahle skvělá - skvělá hlavně pro fanoušky stěnoleza, ale nejen pro ně - přinese. A myslím, že je toho ještě hodně zajímavého, čeho se dočkáme.

hroubek
01.03.2020 4 z 5

Čím více přečtu těchto starších příběhů se Spider-manem, tím více mě dělají radost. Vždycky se u nich naladím na tu správnou vlnu naivity, nostalgie a dostanu příběhy, jenž fungují i po čtyřiceti letech. Alespoň tedy na mě. Co se týče komiksu Svatba, tak už ze samotného názvu je jasné, o čem to asi tak bude. Jenže u Petera/Spideyho se to vždycky nějak zkomplikuje a nejinak je tomu i tady. K tomu dostaneme i bonusový sešit, ve kterém si zopakujeme origin postavy a, dozvíme se i něco více o Mary Jane. Svatba je povedený komiks, který se mě líbil a jsem rád, že zde vyšel.