Komiksová filozofie

Komiksová filozofie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394578/bmid_komiksova-filozofie-kKu-394578.jpg 4 65 20

Dvojice autorů nás v tomto komiksu provádí dějinami filozofie vtipným a svižným způsobem. Myšlenky západních velikánů se zde otevírají úplně pro každého a zbavují nás strachu z velkých jmen jako Platon, Aristoteles, Descartes nebo Nietzsche. Mnohdy neprůchodné myšlenkové systémy se vám rozvinou v dlani a probudí zájem o to, jak se naše západní civilizace vyvíjela až do současnosti.... celý text

Komiksy Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Cartoon Introduction to Philosophy , 2015


více info...

Přidat komentář

zipporah
15.04.2024 3 z 5

Taká príjemná oddychovka, ale toto sú veci fakt na pokračovanie, vyžadovalo by si to normálne kolekciu takýchto komiksov a dôkladnejšie, podrobnejšie preberať jednotlivé filozofické smery, osobnosti, vo filozofii sa dá vybúriť a nielen filozofia, ale vlastne obsahovo čokoľvek vo formáte komiksu je záruka úspechu. To vravím ja, oddaná čitateľka komiksov Káčera Donalda, ktoré sú odrazom našich životov a nie sú to len detské taľafatky. Persepolis bol tiež skvelý, odporúčam aj v angličtine, ak nie je ešte preklad.
V tomto komikse mi ale hrozne chýbal môj naj naj naj Schopenhauer... a nepáčilo sa mi, že ten Herakleitos alebo kto stále šahal na Kantovu hlavu, ako keby sa opieral o palicu. Immanuel Kant je pre mňa väčšia osobnosť, tiež mi bolo ľúto toho zobrazenia, nesedelo mi to nejako na to, akú predstavu o ňom mám...

tomexx
05.07.2023 4 z 5

Moja druhá kniha o filozofii v komiksovej podobe a musím povedať, že sa celkom vydarila.

Tentokrát som nemal pocit, že sa ma autor snaží presvedčiť o svojej pravde.

Aj napriek skromnejšiemu záberu filozofov a filozofických smerov, mám konečne pocit, že som sa v ich pochopení posunul trochu ďalej. Zároveň je to skvelý rozcestník pre serióznejšie štúdium.


Ainyska
01.02.2023 4 z 5

Kniha je to velmi zdařilá, ale jak jsem sama zjistila, filozof ze mě nikdy nebude. Ani po přečtení této komiksové knihy, u spousty témat netuším která mete. Každopádně se zkusím do toho ponořit víc a uvidíme.

Kniha má krásné ilustrace a vcelku vtipný příběh. Pro někoho, kdo zrovna s filozofií začíná, nebo chce jen nakouknout pod pokličku této složité vědě, je tato kniha jako dělaná.

Bubo19
05.01.2023 5 z 5

Zajímavá komiksová kniha o filozofii doprovázená pěknými obrázky a dobře vymyšleným příběhem, který spojuje všechny významné filozofy, jejich myšlenky a směry, kterými se ubírali. Průvodce nám dělá Hérakleitos, se kterým proplouváme dějinami filozofie na kánoi. Já osobně bych uvítala na plavbě delší zastávky, ať se do filozofie ponořím víc, ale pro zopakování základů je kniha výborná.

vlkove
28.10.2021 5 z 5

Opravdu hodně povedený komiks. Já jsem se na své cestě za vzděláním filozofie nikdy ani náznakem nedotkla, což mi bylo líto. A tak jsem si na úvod do oboru vzala tento komiks. Bylo to super. Pěkné ilustrace, přehledné kapitoly a jen základní informace, tak akorát pro začátečníka.
Přiznám se, že i přes tuto lehkou formu, je pro mě obor velice složitý a ne vše jsem schopna pobrat. Knihu si určitě pořídím do své knihovny a budu se k ní vracet.

dagmar7365
30.09.2021 5 z 5

Zpracovat základní filozofické otázky do komiksové podoby je geniální autorský počin. Vyvážili poučnost se zábavností, dali prostor k vlastnímu zamyšlení a pomocí obrázků některé složitější problémy přiblížili i úplným laikům.

madlenka3189
17.05.2021 5 z 5

Hezky zpracovaný přehled základů filozofie. Kniha je srozumitelná a pro snadné pochopení filozofických směrů uvádí skvělé příklady. Zároveň mě baví s jakým humorem a lehkostí jsou informace předávány. Ilustrace celou knihu perfektně doplňují. (:

lordchaos
22.03.2021 5 z 5

Moc hezky zpacované. Rovnýma nohama přímo do proudu nejzákladnějších filosofických směrů a jejich hlavních přestavitelů! Když už je člověk s něčím trochu obeznámen, nebo má nějaké, třeba již i trochu mlhavější, znalosti ze školy, četbu si užije o to více. Ilustrace ve mně vyvolaly vzpomínku na animovaný film Stvoření světa.

pepap
22.10.2020 5 z 5

Krasny prehled filozofie. Komiksova forma v tomto pripade zlehcuje narocne uvahy a slozitosti vlastnich myslenek. Osobne bych rad znal nazor Friedricha Nietzcheho a Immanuela Kanta na podavani jejich myslenek formou komiksu :-)
Mne osobne velmi zaujala kapitola Etiky a tesim se na precteni nejakych uvah o Bohu. Take jsem se rad dozvedel o soucasnem filozofu Davidu Chalmersovi, o kterem jsem nemel tuseni, nebo o Alanu Turingovi, nad kterym jsem vzdy premyslel jen jako nad genialnim matematikem. Kniha se zkratka moc povedla.

bazyk21
15.10.2020 5 z 5

Skvělé komiksové zpracování filozofie pro ty, co nemají ucelené klasické vzdělání.

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Na to, že se nejedná o 176 stran čistého textu, myslím, že se autorům skvěle podařilo čtenáře seznámit se základními teoriemi filozofie, nejvýznamnějšími filozofickými osobnostmi a usnadnili tak lajkovi seznámení s úvodem do filozofie. Některé dialogy mi doteď utkvěly v hlavě a ačkoli nejsem ten typ člověka, který by nad vším hloubavě přemýšlel, rozpitvával původ světa, vedl sáhodlouhé diskuze nad tím, zda vlastně vůbec existují barvy, židle či dokonce svobodná vůle, tak mě spousta vyslovených argumentů donutila se pozastavit a zamyslet se :)

Jitty82
30.03.2020 5 z 5

Celý komiks je velice poučný a plný úžasných informací.

Autoři syntetizují hlavní myšlenky nejdůležitějších západních filozofů v jakési lineární kontinuitě myšlenek, aby objasnili rozdíly mezi myšlenkami, které jsou obvykle časově oddělené.

kape97
06.02.2020 5 z 5

Můj první komiks a má první kniha filozofie, když se to dalo dohromady vzniklo něco naprosto skvělého jako je tahle kniha.

Netopyr07
28.10.2019 5 z 5

Na filosofii mi říkali, že nejsu filosof, ale že mi to myslí... No, já vám nevím. Je to KOMIKS a stejně je tam tolik filosofie, že mi z toho jde hlava kolem. Grafika je úžasná. Určitě se ke komiksu budu vracet. Ale zdá se, že filosofie skutečně není můj obor chacha... Prý "zjednodušený výklad filosofie"...

Nelly
14.10.2019 4 z 5

Pěkná plavba na vlnách filozofie. Pro mne jako laika zajímavé. I když, kdo jako myslící tvor je v těchto otázkách laikem?

šmerdžito
03.09.2019 5 z 5

Zatím jsem nenarazil na lepšího ,,průvodce" do dějin filozofie. Jak provedením (komiks), tak zachycením podstaty různých směrů a myšlenek. Pro uvedení do dějin filozofie není lepší alternativa.

rudoleska
07.04.2019 3 z 5

Prekazelo mi nekolik zbytecnych chyb, ktere jdou dilem na vrub nedbale redaktorske prace, dilem na vrub autoru. Druhy problem je prehnany anglocentricky pohled na dejiny filozofie. Pres vsechny vyhrady je to ale dilko, ktere stoji za precteni, je prijemne obcerstvit si nektere koncepcni veci z filozofie takto kratochvilnou formou. Zvlaste gymnaziste jiste oceni :)

Poetika_slov
28.03.2019 5 z 5

Filozofie je sama o sobě náročná. Každý filozofický směr je svým způsobem odlišný, a mnohdy náročný k pojetí. Tato kniha se snaží vše odlehčit prostřednictvím komiksových obrázků, kde se naším průvodcem stane Herakleitos. Abychom příliš nezabředli do filosofických vod, kniha je rozčleněna na čtyři hlavní kapitoly jako pilíře, ze kterých celé filozofické učení vychází. Jedná se tedy o logiku, vnímání, konceptu Boha, a především o etiku. Ve všech etapách s námi rozjímají o svém učení jednotliví filozofové své doby. Čtenáři je tak zjednodušeným způsobem podán stručný výklad významných filozofických myšlenek slavných učenců.

Pán rostlin
26.02.2019 5 z 5

Při čtení knihy jsem si říkal, že odpovědí na většinu filozofických problémů z dějin filozofie je N,N-dimetyltryptamin. Droga jakožto filozofický problém? Proč ne... Asi o tom napíšu článek na svůj blog. Díky, komiksová filozofie!

Elsinor024
02.02.2019 5 z 5

Tahle kniha je hodně povedená. Profesor Patton se pokouší celkem zábavnou formou nastínit hlavní témata filozofie. Podobá se to jinému povedenému komiksu - Záhady kvantového světa - také výbornému.
Průvodce Hérakleitos pluje řekou filozofie a potýká se s tématy jako je logika, etika, mysl, svobodná vůle, bůh... V paměti mi nejvíc utkvěla historka, kdy potká Johna Locka. Pokud v lese padne strom a není tam nikdo se sluchovým orgánem, zazní vůbec zvuk? Jen se lesem prožene tlaková vlna...
Barvy vlastně také neexistují, jen odrazy záření podle struktury povrchu. Berkeley jde v tomhle do extrému. Tvrdí, že ani židle v místnosti neexistuje, když tam není pozorovatel... Představujeme si ji jen jako mentální obraz v hlavě.
Možná se to zdá jako pitomost, ale právě v Záhadách kvantového světa Einstein říká, že makroskopický svět je neurčitý, pokud se na něj nepodívá třeba myš. Fotony se také zjevují podle způsobu, kterým je měříme, aby nám udělaly radost. Jaké jsou samy o sobě? Nikdo netuší.
Další zajímavá kapitola se týkala svobodné vůle. Na konci nás autor (téměř) dovede k závěru, že opravdu podle všeho neexistuje. Nejsou logické argumenty na její jasnou obhajobu, spíš naopak. Můj oblíbený píšící neurovědec a filozof Sam Harris svojí podle mého názoru skvělou knihou Svobodná vůle přesvědčivě dokazuje totéž.
No a na závěr: co byste řekli tomu, když autor cituje současného uznávaného filozofa Davida Chalmerse, který nedávno předložil teorii panpsychismu. Je možné, že "fotony mají určitý hrubý subjektivní pocit, který je předchůdcem vědomí. "
Prostě shrnuto, vědomí je ve všem.
A pak že neměli mystikové všech dob pravdu:-)

Autoři knihy

Kevin Cannon
americká