Oko světa 2

Oko světa 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30243/kolo-casu-oko-sveta-30243.jpg 4 73 8

Kolo času série

< 1. díl >

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež se zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Eye of the World , 1990


více info...

Přidat komentář

klara1550
09.09.2022 4 z 5

Tahle série mě zatím baví, díky bohu za seriál Kolo času, díky kterému jsem na ni narazila. Zaujal mě konec, tak se moc těším, jak to bude pokračovat.

A nejlepší na tom je, že je ještě tolik dílů přede mnou. Ušetří mi to práci s hledáním knih, které by mě bavily. :-D

Taťka Hraboš
04.08.2022 5 z 5

Ani zbytek prvního dílu mě nezklamal. Jordan je výborný vypravěč - sugestivně a plasticky dokáže podat nejen akci, ale i atmosféru a prostředí (třeba jeho Morna je fascinující) a ani jeho postavy nepostrádají originalitu a přiměřenou hloubku. O poutavosti samotné zápletky ani nemluvím. Takže pro mě velmi příjemný čtenářský zážitek a už jsem pořídil i audioverzi, aby si to mohl užít i zbytek rodiny při cestě na dovolenou ;-) .
PS: Snad ještě poznámka k té údajné zdlouhavosti vyprávění, jak si tady mnozí stěžují. Já myslím, že Jordan je jen důkladný a pečlivý, tempo jeho vyprávění se mění, někdy pomaleji plyne, jindy je naopak rychlé, tak jako bývá život sám. Stěžovatelé jsou možná namlsaní jinými, mladšími autory, kteří píší, tak jak to současná doba žádá - aby v tom bylo co nejvíce adrenalinu. Občas není na škodu odskočit si i k jinému literárnímu žánru, ať má člověk srovnání, co je to opravdu pomalé tempo vyprávění ;-) .


Luigi1
08.01.2021 4 z 5

Druhý díl je zajímavější prvního,ale místy je děj moc zdlouhavý a nepřináší knize žádný kladný pohled..Je zajímavé sledovat putování Randa a Mata.

Gordonlord
06.04.2020 2 z 5

Kopírka Pána Prstenů pokračuje a opět se toho moc nedělo. Možná kdyby Jordan nebyl tak neskutečný grafoman, s nutkavým sklonem vyplňovat děj svého příběhu zbytečnou vatou, dožil by se konce své série a mohl si nejen v klidu užít její úspěch jakožto dokončeného celku, ale zároveň mohl stihnout napsat i další knihy.

Zajímavé to bylo ve chvíli, kdy Rand při snaze spatřit Falešného Draka Logaina omylem vlezl na královský dvůr a setkal se s princeznou Elain. Zde se moje - otravně pomalým tempem příběhu totálně otupělá - mysl na chvíli probrala a přistihl jsem se, že mě to fakt baví.

Celkově to ale není špatné, potenciál je zde cítit a i přesto, že se vcelku nic neděje, nemám z toho pocit, že čtu blbost.

Alma-Nacida
19.05.2018 3 z 5

Ve druhém díle bych snad jen zkrátila společné putování Randa a Mata, které mi připadalo už trochu únavné, ale jinak se mi četl dobře. Je fakt, že téma, kdy skupina v podstatě klaďasů, která se občas rozdělí a pak zase shledá, kráčí do hájemství Temnoty, aby zachránila svět, už tady byla, že jo, pane Tolkiene..., ale já jsem ten tip, který to neomrzí. Snad pro ten ne zcela originální námět a občasné předminulé a jiné časy v hovoru (který by byl býval plynul bez těchto excesů rychleji) dávám jen 3 hvězdy a opět želím toho, že nejdou půlit na 3 a půl. :) Před dalším dílem si asi trochu odfrknu u něčeho jiného.

Shock
24.07.2015 5 z 5

Druhý díl první knihy je mnohem čtivější. Příběh se zaměřuje na jednotlivé postavy a popisuje jejich společné shledání a pokračování v jejich cestě do Tar Valonu. V této knize dochází ke zvratu, který změní jejich cíl cesty a nasměřuje jich do závěrečného finále.

Covenant
30.05.2015 4 z 5

Kniha stále trpí dlouhými popisnými pasážemi. Zároveň jsou tím, ale plně rozvinuty charaktery postav, které mě opravdu zajímají, jelikož se stále vyvíjejí. Co se týče příběhu, byl rozdělen tak, jak se rozdělili důležité skupinky. Nejvíce se mi líbilo putování Randa s Matem, když se museli protloukat jako potulní kejklíři, trpěli hladem, nemocemi a byli neustále stíháni. Ostatní mě zajímali o trochu méně a tak jsem byl rád, že Randovi bylo v knize věnováno více prostoru. Jinak klišé s Temným a jeho ještě temnějšíma bubukecama stále přetrvávají. Snaží se být tak strašlivý, až je tak směšný, že trochu ztrácí na svém kouzlu rovnocenného protivníka. Místo něj, alespoň pracuje zdevastovaná příroda a pokřivení tvorové, kteří dodají dobru, alespoň nějaký protipól. Tak uvidíme dál. I když je to boj, zatím je čtení ještě zábava a stále přebíjí zvědavost, jak bude příběh pokračovat...

petrulka
27.01.2014 5 z 5

Mnohem lepší než první díl! Moc se mi líbily Cesty a vývoj postav Randa a Perrina.