Kolínsko a Kutnohorsko

Kolínsko a Kutnohorsko https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167369/kolinsko-a-kutnohorsko-167369.jpg 4 1 1

Již potřetí si ke čtenáři razí cestu kniha z ediční řady Historická sídla Středočeského kraje, která přináší informace o starobylých hradech, přepychových zámcích a romanticky vyhlížejících tvrzích obou východních regionů středních Čech. Právě rovinaté Kolínsko, vhodné pro poznávání z koňského či cyklistického sedla, nebo historií prodchnuté Kutnohorsko mají opravdu co nabídnout. Tudy kráčely středověké dějiny Českého království, vydržovaného bohatými stříbrnými žílami vystupujícími na povrch v rozeklané krajině řeky Vrchlice. Tudy táhly i armády husitů a odehrávaly se krvavé válečnické scény bitvy malešovské i té nechvalně proslulé lipanské. Zde se setkáme i se stopami bratrovražedné kolínské bitvy mezi Prusy a Rakušany, rvoucími se o vliv na kdysi skvělou českou korunu vpáčenou do německého klínu. Publikace přináší ucelený obraz míst, která přispěla ke zdárnému přežití českého národa. To vše je prodchnuto poutavým vyprávěním o jedinečných památnících minulosti, které obdivujeme i dnes. Knihu jistě ocení všichni milovníci historie, ale i zvídaví turisté, pro něž je představovaná publikace pozvánkou do mnohdy neprávem opomíjených regionů ve stínu Prahy. Čtenář zde nalezne vzájemně propojené informace o samotných sídlech, o pověstech, které je opřádají, slavných osobnostech, jež jsou s nimi spojovány, jakož i o přírodních a technických krásách, pro které stojí za to tyto regiony navštívit. Fotografie i vlastní texty, přes něž lze nahlédnout i za oponu náročné údržby, poskytli i sami současní vlastníci zdejších hradů, zámků a tvrzí.... celý text

Přidat komentář

BlueMind18
11.07.2023 4 z 5

Poměrně pěkně hezky napsaná a zpracovaná kniha. Kolínsko a Kutnohorsko jsem ze série přečetla jako první. Číst se dá na přeskáčku, podle předmětu zájmu. Pár popisovaných objektů je nepřístupných, protože mají soukromé vlastníky (např. zámek v Býchorech) a jejich budoucí osud asi i z památkářského hlediska se mi jeví poněkud nevyjasněný.

Pár věcí bych ale vytkla. První je, že opravdu neoceňují bílé písmo na světlešedém pozadí, kdy části takto vyvedeného textu byly vkládány do normálního textu (černé písmo na bílém) zřejmě s nějakým pro mě nepochopitelným esteticko-grafickým záměrem. Dále: minimálně jedna faktická chyba se vloudila. V Radovesnicích II žádný zámek není, ten je v Radovesnici I. Radovesnice I. je cca 4 km na jihozápad od Kolína a Radovesnice II je cca 19 km od Kolína na severovýchod. Připadá mi škoda, že se autoři nevěnovali i parkům popisovaných staveb a zaměřovali se výhradně na architekturu samotných zámků - např. u Žleb, jehož areál parku je pěkný, ozvláštněný i oborou s bílými jeleny.

S ohledem na svou vlastní systémovou podjatost (sympatie) k autorům, jevím tendenci hodnotit knihu celkově kladně.