Kniha toužení

Kniha toužení https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11411/kniha-touzeni-11411.jpg 4 81 13

Spisovatel, zpěvák, písničkář – to všechno je Leonard Cohen. Kniha toužení je však sbírkou básní a dodejme tedy k seznamu Cohenových profesí, že je básník, a to básník v Čechách nikoliv neznámý (sbírky Smrt muže, který patřil jedné ženě, Výbor z poezie, Květiny pro Hitlera...). Sbírka vznikala od 90. let do současnosti, z velké části v zenbuddhistickém klášteře na hoře Mt. Baldy v Kalifornii. Tuto horu, jak praví encyklopedický slovník, "navštěvují obvykle zkušení lyžaři, které láká technická nesnadnost zdejších sjezdovek". Zkušený mistr slova Cohen zde v tiché kontemplaci pět let působil jako kuchař a tajemník svého duchovního učitele Sasaki Roshiho. "Rozhovory se zde netrpí," řekl později. Ke komunikaci obyvatel kláštera sloužila převážně gesta a zvuky zvonků, řehtaček a klapaček. O to větší soustředění nalezl na psaní písňových textů a básní na svá obvyklá témata: láska, Bůh, židovství, stáří, smrt.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Book of Longing , 2006


více info...

Přidat komentář

cukrovka
28.02.2021 4 z 5

Knížka mě zaujala nejen básněmi, které jsou plné lásky k ženám, vztahu k bohu, pokory a smíření se životem, ale také zajímavými kresbami.

Bája89
18.10.2020 3 z 5

Leonard Cohen jako spisovatel, no to byla novinka. Kniha je vizuálně moc hezky zpracovaná a já si ji docela užila. To, co na mě uvnitř čekalo jsem vskutku nečekala. Originální texty a jistá autobiografická přiznání čtenáře mnohdy překvapí. Někdy se zarazíte a říkáte si, zda to byla skutečnost nebo jen fabule. Příjemné bylo i to, že s postupným čtením prožijeme s Leonardem dvacet let jeho života.
"Dokážu toho spoustu zdržovat....a tak se mi podařilo zdržet tuhle knihu až do 21. století."


IvaKo
23.06.2020 4 z 5

Každý zná Leonarda Cohena jako zpěváka a autora nezapomenutelných písní, ale možná každý neví, že byl původně především básníkem a spisovatelem a tato sbírka dokazuje, že i v této oblasti byl originálním, citlivým a upřímným autorem. Obdiv pro překladatele. Silný dojem z knihy umocňují Cohenovy doprovodné kresby. Zajímavý čtenářský zážitek.

Acamar
09.04.2020

...Kam směřuji mi přestalo být jasné.
Jsem vděčný za stůl, u něhož smím sedět.
Čekám a nevím nač, a bude-li to krásné.
A měním byt i kraj. A chtěl bych vědět,
proč tvoje zbroj tak září v tomto světě
a moje bez užitku rezne v komoře.
A nikdo z nás by nedokázal vzletět
tak vysoko jak ty. Či v pokoře
pokleknout usebraně, v srdci bez hoře.

Bůh, láska, ženy, vzpomínky na přátele, aforismy, skicy a autoportréty ...krásně udělaný soubor krátkých textů a ilustrací nejen pro fanoušky L.Cohena.

Vlado84
06.12.2019 5 z 5

Nádherné, krásne.. slová, ktoré hľadia dušu
Proste Kniha toužení

zanzara
13.10.2019 4 z 5

Básník svěřuje se, že nebyl ani básník, ani pisničkař, ani dokonce sukničkař... Asi nas trochu koketuje? Děla to ale hrozně půvabně. Propletají se tady smělé erotiky a smiření se se staří. Cohen překvapí i kreslením: opravdu pěkné akty. A má skvělý inkan - japonskou kaligrafickou pečeť: překrývajicí se dvě srdce ve formě židovské hvězdy se zaoblenými konci.

triatlet
25.11.2018 5 z 5

„Titulovali mě jako Básníka
a možná něčím takovým jsem i
chvíli byl
A taky mi byl laskavě přisuzován
titul Zpěvák
přestože
jsem jen stěží udržel melodii
Řadu let
jsem byl známý jako Mnich
(…)
Moje pověst Sukničkáře
byla špatnej vtip (s. 165)

Při poslechu alba Dear Heather listovat knihou, vnímat podmanivý hlas Leonarda Cohena, barevnost hudby a snažit se proniknout do myšlenek Knihy toužení…
Kniha toužení mi připadá jako deník. Leonard si do něj psal, kreslil – a hlavně reflektoval svoje pocity… Rozjímal o hudbě, B-u nebo fyzické lásce, rozjímal
o životě…

„Toto je obtížná kniha, dokonce i v angličtině, pokud se bere příliš vážně. Mohu ti navrhnout, abys přeskakoval místa, která se ti nelíbí? Zkus se do ní nořit jen tu a tam. Možná se v ní najde pasáž, možná celá stránka, která uspokojí tvou zvědavost. A po čase, budeš-li se dostatečně nudit či nebudeš-li mít právě co dělat, možná se ti zachce přečíst si ji od začátku do konce. V každém případě ti za zájem o tento podivný soubor džezových riffů, popartových žertíků, náboženských kýčů a zpackaných modliteb velmi děkuji – zájem, který vnímám jako značně lehkomyslnou, byť velmi dojemnou velkorysost z tvé strany.“ (s. 202)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
„daně děti ztracená kočička válka zácpa
žijící básník ve svém postoji krásy
by rád tenhle den vrátil b-hu.“ (s. 181)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
„život je droga,
která přestává
působit“ (s. 160)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
„Vyšel jsem z vašeho středu – nebo z našeho střetu, chcete-li. Střed – nebo střet. Vyberte si. Ale nebojte se, neoctli jste se v blízkosti slovního neposedy.“ (s 131)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
„ať dělám co dělám
ten autoportrét mi nikdy není podobnej – ani jednou“ (s. 161)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * *
Děkuji za trojí koncertní setkání, Mistře...

intelektuálka
13.09.2018 4 z 5

Leonarda Cohena znám jako písničkáře - toto je první setkání s jeho texty a úvahami...

A nezdá se mi, že by časový rozptyl ubral na jejich hodnotě - on zraje jako víno...

Jeho hlavní myšlenkou je láska k ženám, ale také vztah k Bohu, pokora a smíření se se stárnutím.

Jednou snad cestou zdůli
potkám tu co pozná hned
že rozpůlím rád svou vůli
svobodu schovám si uprostřed...

A postesknutí :

Cesta je příliš dlouhá
obloha nemá konec
a roztoulané srdce
skončí jak bezdomovec...

A zajímavé jsou i kresby, které stránky provázejí.

Chesterton
01.08.2018 4 z 5

Na knize je znát, že vznikala dvacet let. Moc se mi líbí výtvarné zpracování. Svádí k tomu vzít tužku a přidat vlastní malůvku.
Na textech je znát, že přemýšlení o životě, práce s jazykem, fantazií a veršem tomuto muži velice sluší. A samozřejmě, že žena je věčná inspirace. Z některých veršů vnímám zvláštní životní tápání.

deirdre
29.12.2016 5 z 5

Krásna knižka, obsahom i formou... dokonalý zážitok z čítania.

raffi
30.11.2015 5 z 5

Všestranný umelec, jeden z mála básnikov medzi spevákmi. Táto zbierka je toho dôkazom... Sála z nej Leonardova osobnosť, jeho životné skúsenosti a postoje. Proste nie je možné ho nemilovať.

wally
05.01.2013 4 z 5

Po návštěvě jeho koncertu v Praze jsem se rozhodl kouknout i na jeho literární činnost a musím říct, že se klaním nad všestranností tohoto umělce...to, že je nadpozemsky písničkář a skladatel není třeba polemizovat, ale on je i výborný spisovatel. Kniha se moc hezky četla a tak nějak hladila na duši. Díky

veronique
30.11.-0001 5 z 5

Leonard, ach, Leonard... Má srdeční záležitost. Musím přiznat, že jeho básně jsou pro mně (snad) čítelnější, než jeho próza, kterou jsem absolutně nepochopila - mám na mysli Beautiful Losers. Náměty básní jsou přerůzné, mně stejně nejvíc baví ty nejintimnější, věnované lásce a (nejrůznějším) ženám... Leo prostě ví, počem ženy touží... (být pro muže tou jedinou, nejdůležitější, nejkrásnější a nejžádanější ze všech žen na světě... i kdyby se mělo jednat o jeden jediný okamžik nebo náhodné setkání...)...

Štítky knihy

poezie

Autorovy další knížky

Leonard Cohen
kanadská, 1934 - 2016
1980  96%Víc než jen hlas
1997  78%Nádherní poražení
2008  88%Kniha toužení
1998  86%Oblíbená hra
2004  81%Květiny pro Hitlera