Kniha stratených mien

Kniha stratených mien https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482303/bmid_kniha-stratenych-mien-UOZ-482303.png 5 141 45

Nezabudnuteľný román, inšpirovaný skutočným príbehom z druhej svetovej vojny, o mladej žene, ktorá pomáha židovským deťom utiecť pred nacistami Eva, knihovníčka na polovičnom dôchodku na Floride, si raz ráno všimne fotografiu v časopise pohodenom na výpožičnom pulte. Pri pohľade na ňu sa jej zastaví dych. Je na nej kniha, ktorú nevidela už vyše šesťdesiat rokov a ktorú sama nazvala Kniha stratených mien. V článku k fotografii sa píše o nemeckom knihovníkovi, ktorý hľadá pôvodných majiteľov kníh ukoristených počas vojny nacistami, aby im ich mohol vrátiť. K najzaujímavejším patrí kniha náboženských textov z osemnásteho storočia. Zdá sa totiž, že obsahuje nejaký kód, ale výskumníci v Berlíne ho nedokážu rozlúštiť ani zistiť pôvod knihy. A Eva je jediná, kto pozná odpoveď. No bude mať dostatok síl, aby sa vrátila k starým spomienkam a pomohla uviesť veci na pravú mieru? V roku 1942 bola Eva, ešte študentka, nútená utiecť z Paríža po tom, čo zatkli jej otca, poľského Žida. Útočisko našla v mestečku v horách v slobodnej zóne, kde začala falšovať preukazy totožnosti a iné dokumenty pre židovské deti, ktoré bolo treba dostať cez hranice do Švajčiarska. Vymazávať ľudí z pamäti však nie je len tak, preto sa Eva spolu so svojím partnerom vo falšovaní, záhadným Rémym, rozhodne, že musia nájsť spôsob, ako zachovať pôvodné mená detí, často primalých na to, aby si pamätali, kým boli. Záznamy, ktoré vpisujú do Knihy stratených mien, pre ňu nadobudnú ešte väčší význam, keď ich bunku odhalia a Rémy zmizne.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Book of Lost Names , 2020


více info...

Přidat komentář

Formicka93
21.02.2024 3 z 5

Čekala jsem trochu víc. Přišlo mi to zdlouhavé a neuvěřitelné.

bosorka78
11.02.2024 5 z 5

Krásný i když bolestný příběh z dob které by jsme nechtěli zažít. Bylo velmi zajímavé dozvědět se ,že existovali lidé, kteří byli ochotni položit svůj život za to,aby pomohli židovským dětem na cestě za svobodou a bezpečím.


Jirinamac
21.10.2023 5 z 5

Kdo čeká knihu faktů, tak bude zklamaný, ale je to pěkně napsaný román z doby války. Upoutávka na knížku, tady prozrazuje celkem dost z jejího obsahu, tak nemá cenu se moc rozepisovat. Od autorky je to má 3. knížka a opět se mi moc líbila.

zdenaR
15.10.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o odvaze, lásce, pomoci.
Velmi čtivý příběh napsaný dle skutečných událostí.
Vřele doporučuji!

MaggieR
12.09.2023 5 z 5

Akože wau! Málokedy si založím knihu do odporúčaných ale toto je neskutočné dielo. Možno to nie na Nobelovú cenu ale presne pre toto knihy čítam. Nádherné.

jirina3500
04.09.2023 5 z 5

Neuvěřitelná kniha o boji francouzských padělatelů ,kteří díky svému umění a neskutečné odvaze,zachránili mnoho životů lidem,kteří by jinak byli nemilosrdně odsouzeni na smrt.

mončičák42
02.08.2023 5 z 5

Se slzami v očích jsem dočetla tuto nezapomenutelnou knihu a přečetla některé komentáře, než se " vzpamatuji " a budu schopná vymyslet něco svého. Napíšu jediné. Chcete-li si užít tuto výjimečnou knihu, nečtěte anotaci ani komentáře (zejména delší), z nichž některé vyzrazují příliš mnoho, aniž by na to bylo příslušným způsobem upozorněno.

SumýšIrena
27.07.2023 5 z 5

Je to skvěle napsaná kniha, přečetla jsem ji za jeden den. Jen ten konec mi přišel hodně useknutý. Zajímalo by mě, jestli dokázali vypátrat nějaké z těch zachráněných dětí.

Safrika
09.07.2023 3 z 5

Kniha se mi libila,ale prisla mi takova celkem utahana. Konec se mi libil, sice to bylo takove celkem useknute, ale jinak fajn.

Pavlina50
31.05.2023 5 z 5

Příběh židovské dívky, která se ve francouzském maloměstě angažuje v protifašistickém odboji.
Kniha je citlivě napsaným válečným melodramatem o osudové lásce, zradě, strachu i neskutečné odvaze, který má velký tah a chytlavost. Nechci tady řešit, zda děj odpovídal možné realitě - příběh mě tak pohltil, že mi vůbec nevadilo, že se jedná víceméně o banální milostný příběh, kdy už hned víte, kdo se zamiluje do koho a vzhledem k pozadí, do kterého je příběh zasazen, jak to asi může skončit.
Kniha je srozumitelně napsána a i když občas mírně balancuje až na hranici kýče, vůbec na mě nepůsobila jako prvoplánovitý kalkul hrající jen na city čtenáře.
I když zhruba v poslední třetině knihy lze finální pointu prokouknout, vůbec to není na škodu - vlastně v tomto případě spíš naopak.
Je to prostě krásně zpracovaný milostný příběh, přibližující období druhé světové války - ne z čelních řad bojové fronty, ale z té vnitřní, méně viditelné - odboj, který se svou důležitostí a činy kolikrát téměř vyrovnával té části bojové a často měl fatální následky.
Líbila se mi i nevyhraněnost postav - ani jedna ze stran nebyla výhradně jen ta zlá a druhá ta dobrá. Ukázala, že i mezi členy odboje byli zrádci a kolaboranti a na druhé straně byli kromě krutých a bezcitných okupantů také obyčejní jedinci, kterým zvěrstva, brutalita a zabíjení nebyla vlastní.

Jako celek mě kniha opravdu dostala a zase po čase donutila, abych vytáhla kapesník z krabičky.

Kolik takových dalších bezejmenných Wintonů a Schindlerů za války existovalo a nezjištně zachránilo mnoho lidských životů?

Martule44
11.05.2023 5 z 5

Neskutečný příběh! O to víc neskutečný, že byl sepsán a postaven na skutečných základech, což dokládají závěrečné a velmi zajímavé poznámky samotné autorky.
Odvážní všichni Ti, co bojovali za životy druhých!
Každá taková kniha stojí za přečtení :-)

asam
09.05.2023 5 z 5

Kniha je poutavým vyprávěním o lásce, odvaze a nejvyšší lidské oběti. Určitě si ji přečtěte. Doporučuji.

MarNe
07.05.2023 5 z 5

Přečteno téměř jedním dechem. Silný příběh z velmi těžké doby. Nezdolná, odhodlaná, vytrvalá, pracovitá Eva, která pomohla zachránit mnoho životů nejen židovských dětí. Kniha o vytrvalosti, nasazení, přátelství i osudové lásce. To vše během hrůz druhé světové války ve Francii.

Katerina015
16.04.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem... Nádherná kniha

mira399
30.03.2023 5 z 5

Moc hezky se kniha četla. Dozvíte se něco o padělatelích dokladů, kteří zachraňovali mnoho životů za druhé světové války. Jde o příběh odvahy, lásky a o naději. Pokud máte tuto tématiku rádi, tahle knížka by vás neměla minout.

Szilvia1
24.03.2023 5 z 5

Krásný příběh.Ve válce se žilo těžko,ale někteří lidé si dali za ukol,že musí pomoct ostatním a hlavně dětem,aby přežili.Tak to udělala i Eva a Rémy,které pak nepřítel rozdělil.Od autorky mám přečtěno tři knížky,každá je jiná ale jedno mají společné-všechny jsou pěkné.

Huskie
25.02.2023 5 z 5

Prakticky jsem na knihu narazila náhodou, u kamarádky. Je úplně jiného žánru než který normálně čtu, i tak jsem ji přečetla jedním dechem a okamžitě jsem se zamilovala. Nabízí nádherný pohled do strastí francouzské společnosti během druhé světové války, mimo jiné se člověk při jejím čtení i dozví spoustu zajímavých informací.

Joyce24
17.02.2023 5 z 5

Nádherná knížka. Už jsem četla mnoho a mnoho knih z období druhé světové války, ale tento příběh se zařadí mezi ty, které si budu ještě dlouho pamatovat a jen tak mi z paměti nezmizí.
Doporučuji k přečtení a mám v plánu si přečíst i další autorčiny knížky.

Ivana11
12.02.2023 5 z 5

Další z nádherných autorčiných knih.

AndreaP.
10.02.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla a kolem mě se rozhostilo ticho. Neskutečná kniha, hluboká, bolestná, ale také nadějná. A ten konec! Autorko bravo!