Kniha komiksů

Kniha komiksů https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179132/bmid_kniha-komiksu-dJ3-179132.jpg 5 18 7

Karel Franta patří k nejvýznamnějším českým ilustrátorům dětské literatury. Současně se řadí mezi nejkvalitnější tvůrce obrázkových seriálů pro menší čtenáře – a to nejen jako kreslíř, ale i jako scenárista. Kniha komiksů Karla Franty nabízí kompletní soubor všech jeho rozsáhlejších autorských příběhů, které publikoval v 60. a 70. letech v časopisech Ohníček, Pionýr a Sluníčko. Nejznámějšího Malého Vinnetoua doprovázejí cykly SOS, Strašidýlko Kuk a Návštěva z pralesa.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
17.10.2022 3 z 5

Poté, co jsem svou přítelkyni seznámil s jedním z témat Čtenářské výzvy a nadhodil, že se v jejím rámci potřebuji vrátit do dětství, byl jsem obdarován Knihou komiksů. Milé gesto, ale trochu vychýlené z časového rámce, neboť Frantovy obrázkové seriály vycházely v době, kdy jsem na ně nemohl narazit (v případě Malého Vinnetoua jsem ještě nebyl na světě a ostatní mě míjely v předškolním věku). Nicméně svou formou, zpracováním a obsahem se o návrat do dětských let jedná zcela jednoznačně. Hravé a veselé anekdoty (mluvit o seriálech mi přijde až rouhavě nadnesené) Karla Franty jsou prostě dětsky naivní, lehce přístupné a lámat hlavu si s nimi člověk opravdu nemusí. I přes svou nekomplikovanost s sebou přesto v mnoha případech nesou výborný nápad a zdařilou pointu (především Strašidýlko Kuk se v tomto ohledu vyznamenává). Na začátku jsem byl ohledně Frantova humoru značně skeptický, ale minimálně od poloviny knihy jsem se už smál povedeným vtípkům jednotlivých hrdinů na plné pecky. Je to komiksový pravěk, ale je roztomilý…

Adrim
13.06.2022 4 z 5

Vcelku pěkně zpracované komiksy.


Turlogh
19.03.2021 5 z 5

Ano, ano, je to pořádná nostalgie.. Malý Vinettou i další kreslené komiksové seriály od Karla Franty. Mě osobně nejvíce oslovil humorný Tarzan synek divočiny, který vycházel na zadních stránkách časopisu Pionýr. Líbila se mi obzvláště jeho komická mluva. Co jsem nevěděl, že byl Franta takovým obdivovatelem a příznivcem Jaroslava Foglara. I když je jasné, že byl v optimálním chlapeckém věku v době, když vycházel slavný časopis Mladý Hlasatel a tudíž jej on a Rychlé Šípy nemohly minout. To by mě zajímalo, jestli nebyl též členem Klubu Mladého Hlasatele, nevíte to náhodou někdo? Howgh.

Nelly
06.03.2019 5 z 5

Vzpomínka na dětství a Ohníček... Musím se přiznat, že ačkoliv jsem milovala vtipné příběhy malého Vinnetoua, nikdy mi k srdci nepřirostly Frantovy ilustrace - a zjistila jsem, že to ani věk nezměnil.

Zůzalína
07.11.2018 5 z 5

Moje třetí dcerka (8 let) mi ji chce pořád číst, protože "Mami, tohle je prostě dobrý, to ti musím přečíst!"

Ildi
11.01.2018 5 z 5

Tak som si s láskou zaspomínala na časopisy Slniečko, Ohníček a Pionier :)

Fantasysvet
07.01.2016 5 z 5

Karel Franta: Kniha komiksov je síce určená pre čitateľov od 8 rokov, ktorým zábavným spôsobom prináša rôzne menej alebo viac závažné situácie zo života s mravoučným odtienkom a so snahou i vzdelať, ale na svoje si prídu aj takzvaní pamätníci, ktorí vo všeobecnosti vyrastali nielen na komiksoch, ale aj detských či mládežníckych časopisoch a ich zbieraniu zasvätili polovicu svojho života. Obrázkové seriály Karla Frantu sú nadčasové. Nadčasové sú preto, že riešia i dnes aktuálne témy. Príbehy, obyčajne jedno až osemstránkové, rozprávajú odľahčenou úsmevnou formou farbisté (a to doslovne) príhody, ktorým museli čeliť hlavní protagonisti Frantových príbehov a ktoré si v istých momentoch žiadali oveľa prezieravejšej riešenie, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Zatiaľ čo sa bude detský čitateľ vnárať do víru jemu blízkej fantastickosti a z každého krátkeho alebo o niekoľko obrázkových polí dlhšieho dobrodružstva si bude odnášať istú špecifickú osobnú skúsenosť založenú na spoznávaní ľudského charakteru, starší čitateľ sa zabaví nad dôvtipom ukrytým v a aj medzi jednotlivými panelmi. A podobne ako detský čitateľ i on si nájde v týchto avantúrnych výpravách záľubu.