Klub sebevrahů

Klub sebevrahů https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411149/bmid_klub-sebevrahu-Uk9-411149.jpg 3 61 19

KDYBYCHOM ŽILI VĚČNĚ… Budoucnost je blíž, než jsme si mysleli. Lidé z kasty geneticky bezproblémových obyvatel New Yorku mohou spoléhat na to, že budou žít stovky let – a nejlepší z nejlepších se dokonce už brzy dočkají nesmrtelnosti. Jenže státní pojistný program, založený na výměně tělesných orgánů a totalitně uplatňovaném zdravém životním stylu, zdeformoval jednání těchto vyvolených. Na vlastní kůži to brzy pozná i vzorná občanka Lea, která má vše, o čem žena sní: dokonalého snoubence, byt na skvělém místě, prestižní pozici ve firmě. … JAK BYCHOM SI MOHLI VÁŽIT ŽIVOTA? Stačí totiž, aby Lea na ulici narazila na sešlého otce, jenž před mnoha desítkami let odmítl vymoženosti nabídnuté režimem. Její jistoty se zhroutí, když je vystavena neodvolatelné volbě: buď svého jediného příbuzného zapře, anebo se musí vzdát naděje na nesmrtelnost. Ještě bolestněji mezitím dopadají hrůzy prodlužovaného života na muzikantku Anju, vysedávající po nocích nad ubohou troskou své matky, jejíž umělé srdce ne a ne přestat bít. Skutečně se jim jako řešení tragického dilematu nabízí jedině dobrovolný odchod z tak nelítostného světa?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Leda
Originální název:

Suicide Club , 2018


více info...

Přidat komentář

Sixtínka
31.05.2022 1 z 5

Slabé, nezáživné. Tak, ako ma názov a obálka oslovili, tak ma príbeh absolútne vôbec nezaujal.

Alma5
04.11.2020 5 z 5

Oproti většině se mi kniha líbila, zajímavé téma i příběh. Když si dnes otevřu zdravý časopis, tak je to taky samé varování před různými druhy potravin (cukrem obzvlášť) a v knize je toto vlastně jenom absurdně zveličené (na oslavě se tam krájí sladký dort, ale považují ho za jedovatý atd.)

Řekla bych, že matoucí je hlavně upoutávka na obálce "scifi-thriller", spíše se jedná psychologický příběh , byť se odehrává na pozadí technicky vyspělého prodlužování života.


Marekh
03.08.2020 4 z 5

U této knihy jsem uvažoval, jestli se mám vůbec pouštět do čtení, poněvadž hodnocení na Databázi knih je katastrofální – pouze 54 %. Je pravda, že knihu hodnotilo menší počet čtenářů, ale i tak mne to trochu odrazovalo. Nakonec jsem si řekl, že se pustím do čtení, a pokud se mi kniha nebudu líbit, přeruším četbu a ke knize se už nebudu navracet. Budu v menšině, ale mě se kniha celkově líbila. Kapitoly jsou krátké, kniha se četla dobře, autorčin styl psaní se mi líbil. Oslovil mne příběh hlavních postav - Ley a Anji. Chápu však také čtenáře, kteří jsou knihou zklamáni. Autorka mohla věnovat více prostoru sci-fi prvkům a více rozvést a objasnit program nesmrtelnosti, anebo jednotlivých fází uzdravování. Čtenáři, kteří čekají čistokrevnou sci-fi, tak bohužel se jí v této knize nedočkají. Možná také někteří čtenáři očekávali více akce a napětí, ale připadalo mi, že děj je takový poklidnější, což mi nevadilo.

Na předním přebalu je uvedeno, že se jedná o nejočekávanější sci-fi thriller 2019. Myslím si, že určitě vyšly lepší knihy z tohoto žánru, které se čtenářům budou líbit více. Můj názor je takový, že kniha si určitě nezaslouží takto nízké hodnocení. Pokud by autorka na příběhu ještě více zapracovala, šla více do hloubky ohledně problematiky nesmrtelnosti a s ní vše spojené, dal bych vyšší hodnocení. Jedná se o první knihu (debut), kterou autorka napsala. Knihu hodnotím na 80 %.

Líbil se mi úryvek z kapitoly PODĚKOVÁNÍ, ve kterém autorka napsala: „A Kallemu, mému manželovi, spřízněné duši a nejlepšímu příteli: děkuju, že jsi tehdy večer v New Yorku, když tolik chumelilo, prohlásil, že bych měla být spisovatelkou – pět let předtím, než jsem naťukala svou první povídku. Rozumíš mi jako nikdo jiný. Dokážeš v mé duši číst a starat se o ní líp, než sama zvládám. Díky za to, že jsi můj největší podporovatel, nejmoudřejší rádce i nejtvrdší kritik. Bez tebe bych se spisovatelkou nestala – a to teď myslím smrtelně vážně. Děkuju, že mě každý den rozesmáváš málem k slzám, že povznášíš mou duši a dáváš jí pocítit svobodu a lehkost, jaké jsem nikdy předtím nepoznala. Jsi to nejlepší, co mě v životě potkalo. Miluju tě.“

Kniha má pěkný přebal.

Vybubu
07.07.2020 1 z 5

Jedna hvězda za obálku a jedna za námět... tím bych asi tak ukončila hodnocení. Zklamání, super nápad, ale zpracování nudné a takové, bleeeehgm .....

Alena_S
05.07.2020

Tfuj. I mě nalákala anotace. Nápad dobrý, ale... Buď můžete mít ohavnou hlavní postavu, nebo v ohavném světě; ale oboje najednou? Ne. Prostě ne.
Kéž by se spíš do češtiny dostala kniha Corpus Delicti od Juli Zeh, kde je tohle téma pojaté mnohem líp.

whiolet
31.05.2020 2 z 5

Nápad dobrý, ale zpracování je takové nezáživné., bohužel.
Průměrná kniha, která mě ničím moc nezaujala, ale četla se celkem rychle.

petgona
24.02.2020 2 z 5

Tak nejak som mala podstatne vyssie ocakavania. Ten napad bol dobry, paci sa mi takato "uvaha" nad dlhovekostou/nesmrtelnostou ci nad porazenim starnutia, chorob a zomierania, ale toto celkom nevyslo. Vacsinu casu sme stravili s nevyrovnanou, hysterickou az priam psychopatickou Leou, ktora pre mna nebola symaptickou postavou, tak trochu som cely cas dufala, ze sa jej stane nieco velmi zle. Celkovo mam pocit, ze potencial, ktory tema ma, nebol poriadne vyuzity, cele to bolo akokeby len skrabnute po povrchu.

SlečnaKnížka
19.02.2020 2 z 5

Když zde čtu ty recenze, že si někdo koupil knihu, protože měla pěkný obal, tak se musím chytat za hlavu, ale budiž....ale abych se vrátila k recenzi knihy. Když jsem si četla anotace (smysl života, blízká budoucnost, absurdní posedlost zdravým životním stylem...), tak jsem byla vcelku zvědavá, co z toho vlastně bude, téma bylo celkem zajímavé, takže jsem po knize chňapla. Nemůžu však říci, že bych z toho nějak spadla na zadek. Bylo to takové nemastné neslané. Vzhledem k zvolenému žánru sci-fi by člověk čekal možná trochu více kreativity a větší rozvinutí tématu "blízké" budoucnosti. Děj se však točí stále kolem pár motivů,ve zdravém těle zdravý duch, posedlostí opečovávat sama sebe, nevybočovat z řady nebo naopak jít zcela proti proudu, a pak samozřejmě příběhy dvou hlavních postav. Trochu vyšinuté Lei a uzavřené Anji, které se potýkají s vlastní existenciální otázkou bytí. Je věčný život, za podpory umělých a výkonných orgánů dar nebo prokletí? Měla jsem pocit, že autorka se nám možná že začátku snaží podat dva různé pohledy, ty se však na konci knihy slejí do jednoho jediného a tím kniha končí.
Takže závěrem, číst znova určitě nebudu, téma bylo zajímavé, ale chtělo to více rozvést, žánr poskytuje dost prostoru pro fantazii. Neurazí ale ani nenadchne.

Mirin1349
08.11.2019 3 z 5

Nalákala mě krásná obálka a zajímavé téma. Kdo by nechtěl žít věčně, že? Ale i v průběhu čtení si vlastně člověk sám přijde na to, že to takové terno není. Hezky mrazivě po orwellovsku všechny sledují tajné služby, které o každém vědí víc než je zdrávo. Váš život a osud už tak není úplně ve Vašich rukách. Moc se mi líbilo zasazení do New Yorku. Jak už to tak u dystopií mívám, při čtení jsem měla ten správný nepříjemný pocit a součástí toho světa bych v tu chvíli nechtěla být ani za nic. Dosud všechno v pořádku, ALE… Čekala jsem od příběhu o tolik víc. Námět má tak velký potenciál a ve finále tam pro mě největší zvrat přišel na začátku a pak měl zážitek ze čtení spíš klesající tendenci. Možná je to prokletí dobře napsaných anotací, takhle jsem byla zbytečně v očekávání skvělého sci-fi thrilleru a nakonec jsem si spíš hezky užila čtení mírně nadprůměrné knížky.

Annkag
29.08.2019 2 z 5

Ako neboli to zlé(teda až tak zlé).Chcelo by to viac napätia,trocha viac akce.
Postavy boli celkovou zajímavé a myšlenka příběhu tiež.

Veju007
15.08.2019 3 z 5

Klub debevrahů jsem kupovala kvůli obálce - byla to láska na první pohled ???? a nálepka o nejočekávanějším sci-fi thrilleru mě o to víc navnadila... no, to to opravdu není.
Jedná se spíše o rodinné drama dvou hlavních hrdinek a téma stovek let dlouhého života je jen okrajově načrtnuto. Z takového nápadu šlo vytěžit mnohem víc, mohla z toho být taková Smrtka pro dospěláky. Ale to se úplně neděje, příběhem v klidu proplouváme, ale nečekejte žádné šílené teorie, zvraty a vlastně ani pointu. Jde hlavně o to si uvědomit krásu a pomíjivost života.
Prostě neurazí, nenadchne, klasický průměr. A nesuďte knihu podle obalu!! ????

Sigricka64
09.08.2019 5 z 5

Četla jsem pozorně a pomalu, možná v tom je rozdíl. Téma je fascinující, příběh má zajímavý vývoj, jazyk je velice citlivý. Knížka se mi moc libi!

wotana
29.07.2019 odpad!

Tak bohužel třetí kniha kterou jsem nedočetla a to jsem si ji na základě anotace i koupila :-( Už asi na dvacáté straně jsem to vzdala, prostě to nešlo.

Cometka
22.07.2019 1 z 5

První knížka, kterou jsem nedočetla. Příběh mě vůbec neoslovil. Nápad s dlouhověkostí dobrý, ale zpracování se podle mého moc nepovedlo. Fakt jsem se snažila a začátek knihy mě i navnadil, ale už v půlce knihy jsem měla tušení, že nedočtu. Hvězdu dávám za krásnou obálku.

Lena91
21.07.2019 3 z 5

Velmi zájimavé téma i obálka. Příběh nebyl špatný, dobře se to četlo, ale postrádalo to nějaké napětí, akci a zvraty... konec mě trochu zklamal... byl o ničem... žádná velká pointa... takže takový průměr... neurazí, nenadchne ;)

Kirtans
14.07.2019 3 z 5

Nemastné, neslané. Čekala jsem od tématu více, ze začátku to vypadalo i slibně, nicméně pak nějak téma vyhasne. Rozhodně se dalo z nápadu vyždímat více.

Janda777
09.07.2019 2 z 5

Škoda, čekala jsem od knihy víc.

rajcatko
09.07.2019 1 z 5

Nesuď knihu podle obalu. Ajaj, na tohle jsem při její koupi úplně zapomněla. Ačkoliv upoutávka vypadala také dobře. Bohužel, obalem končí všechny klady. Spisovatelka nám chce zdlouhavě říct to, co už dávno víme, totiž že krása života spočívá v jeho pomíjívosti. Postavy nijaké, příběh nicneříkající. Stále jsem čekala na nějaké BUM, ale to se nekonalo, takže bohužel.

ondraPH
30.05.2019 5 z 5

Doporučuju!!!

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie nesmrtelnost sci-fi

Autorovy knížky

Rachel Heng
singapurská, 1988
2019  56%Klub sebevrahů

Kniha Klub sebevrahů je v

Právě čtených3x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě9x
Knihotéce48x
Chystám se číst76x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x