Klíčem je klid

Klíčem je klid https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456966/bmid_klicem-je-klid-nWj-456966.jpg 4 49 10

Ryan Holiday dokázal nadchnout pro moudrost starověku již mnoho čtenářů. Ve své nové knize Klíčem je klid ukazuje na nadčasových základech stoické a buddhistické filosofie, jak se vnitřní klid může stát naší tajnou zbraní. Všichni velcí myslitelé, umělci, sportovci a vizionáři mají jednu nepopiratelnou společnou vlastnost. Je jí schopnost nepodléhat náladám; schopnost nenechat se rozptýlit a vidět tak věci podstatné a na první pohled skryté. Autor načrtává cestu, jak tohoto starodávného, a přece dnes tak naléhavě potřebného způsobu života dosáhnout. Uvádí řadu velkých myslitelů a zajímavých osobností (Konfucius, Seneca, Marcus Aurelius, Sadaharu Oh, Churchill, Anne Franková...) a na jejich příkladu ukazuje, že vnitřní klid není pouhou nečinností, ale branou k sebeovládání, sebe-mistrovství, sebekázni a soustředění. „Někteří autoři udílejí rady, Ryan Holiday destiluje moudrost. Tahle kniha patří k těm, které musíte číst.“ - Cal Newport, autor bestselleru Hluboká práce... celý text

Filozofie Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Audiolibrix
Originální název:

Stillness Is the Key


více info...

Přidat komentář

deathmen
10.07.2023 4 z 5

kniha citana jednym dychom ktora je plna pozitivna, mudrosti a kludu presne ako nazov napoveda. Ryan je +/- v mojom veku a zaujimaju nas rovnake temy, ocividne sme citali podobne knihy a snazime sa najst odpovede na rovnake otazky. Takze mne kniha uplne sadla :D

VeruMalfoy
12.11.2022 3 z 5

Od knížky jsem čekala trošku víc, ale možná je to tím, že už mám načteno docela dost takových knih. Bylo zajímavé, jak se kniha opírala o zkušenosti slavných osobností. Některé z nich už jsem znala, některé byly nové a mě dosud neznáme. I tak už jsem ale četla mnohem lepší takové knihy.


AndelkaZoubek
28.07.2022 5 z 5

Knihy o osobním rozvoji čtu ráda a často, ale dlouho mě nic nenadchlo, jako tato knížka. Skvělý nápad připomínat myšlenky starověkých filosofů a vzít si z nich poučení pro tuto dobu, určitě se budu ke knize vracet.

veriszv
09.01.2022 4 z 5

Klíčem je klid nabízí moudrost starověku zabalenou do úhledného balíčku, která je navíc podaná zajímavou formou. Kniha je rozdělena do tří částí - mysl, duše a tělo a autor naznačuje cestu, jak stoického klidu dosáhnout nebo se mu alespoň co nejvíce přiblížit.

Každá kapitola začíná příkladem nějaké známé osobnosti a na této ukázce je potom rozvedena celá hlavní myšlenka dané kapitoly. Díky praktickému příkladu je kniha lehce pochopitelná a navíc se člověk dozví různé zajímavosti ze života Kennedyho, Churchilla a dalších.

Kniha je napsaná opravdu poutavě a něco předá každému. Pokud tedy fandíte knihám osobního rozvoje a zajímá vás toto téma, můžu tuto knihu jen doporučit. Já se k ní určitě někdy vrátím.

Jitty82
06.10.2021 5 z 5

Kniha Ryana Holidaya oživuje starodávnou moudrost, která vyžaduje klidný život v hlučném a neklidném světě.

,,V dnešním světě je nebezpečí mnoho- zejména neustálé rozptylování a malicherné bitvy, díky nimž jsme museli jednat bez cíle a směru.”

Autor v této knize prostřednictvím své mistrovské syntézy východní a západní filozofie učí nás všechny, jak udržovat naše soustředění a duchapřítomnost uprostřed někdy drtivých konfliktů a problémů života 21. století.

Tuto knihu vřele doporučuji každému, kdo hledá kultivaci hodnotného vnitřního života.

vanchovi
02.09.2021 4 z 5

Mám pocit, že kvalita tejto knihy je na začiatku najvyššia a potom postupne klesá. Nie je to také dobré, ako podľa mňa jeho zatiaľ najlepšie dielo Ego je tvoj nepriateľ, ale stále je to dobré čítanie.

Jan.nek
14.06.2021 5 z 5

Líbí se mi rozdělení knížky na 3 části. Hodně stručně napsaný až na pár témat, ale uchvátilo mě to hodně. Mohu jen doporučit.

MarkCarter
04.04.2021 5 z 5

V tejto knihe sa mieša filozofia a náboženstvo. Z filozofie to je hlavne Stoicizmus, Epikureizmus, Budhizmus. Kniha sa delí na 3 časti: myseľ, duša a telo. Každá časť má niekoľko kapitol, a každá kapitola začína nejakým príkladom zo života, ktorý je potom rozvinutý ako hlavná myšlienka danej kapitoly. Vďaka praktickým príkladom je kniha ľahko zrozumiteľná každému a v oblasti osobného rozvoja poslúži rovnako dobre úplným začiatočníkom aj pokročilým.

lucin_a
07.03.2021 5 z 5

Inspirativní příběhy o cestě ke klidu. Člověk se dozví i zajímavosti ze světa velkých vůdců.

Tave
05.03.2021 5 z 5

"Někteří autoři udílejí rady, Ryan Holiday destiluje moudrost". Komentář ke knize od Cala Newporta s nímž musím absolutně souhlasit. Moudrost starověkého světa je v této knize předkládána tak, že se vám dostane pod kůži, nadchne vás a donutí si po čase tuto knihu přečíst znovu. Vřele doporučuji.

Autorovy další knížky

Ryan Holiday
americká, 1987
2020  83%Klíčem je klid
2022  92%Stoikův průvodce pro každý den
2015  82%Překážka jako výzva
2017  80%Ego je váš nepřítel
2023  93%Disciplína je osud