Když přišlo zlo

Když přišlo zlo https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515006/bmid_kdyz-prislo-zlo-RcP-515006.jpg 4 72 26

Hluboko v severních lesích, v malé chatě na jezerním ostrově, s pevninou sotva viditelnou v dálce, žije šestnáctiletá Juno celý život v takřka kompletní izolaci od okolního světa. Společnost jí dělají jen rodiče a malý bratr Boy. Žijí v zaběhnutém rytmu – rybaření, vaření a hraní deskových her. A přesto žijí v permanentním strachu. Neboť na druhé straně jezera číhá nebezpečí – neznámí lidé, kteří se je snaží vypátrat a pomstít se celé rodině za to, co otec kdysi udělal. Ale máma s tátou jsou opatrní – sestavili pro všechny jasná pravidla, která se striktně dodržují, a vybudovali dokonce tajný úkryt, kde je rodina v bezpečí. Dokud se na den strýčka Oleho všechno nezmění a zlo se neobjeví tak blízko, že už se mu nedá uniknout. Z dětské pohádky se stává děsivá noční můra…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Als das Böse kam , 2022


více info...

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
07.02.2024 5 z 5

Ale jo, kniha splnila mé očekávání, pravejch krváků mám před sebou dost a dost, čili něco lehčího neuškodí.
Na další knihu si rád počkám.

milanříský
29.12.2023 3 z 5

Hluboko v severních lesích, v malé chatě na jezerním ostrově, s pevninou sotva viditelnou v dálce, žije šestnáctiletá Juno celý život v takřka kompletní izolaci od okolního světa. Důvod? Na druhé straně jezera číhá nebezpečí – neznámí lidé, kteří se je snaží vypátrat a pomstít se celé rodině za to, co otec kdysi udělal.

Zápletka je tady poměrně jednoduchá, všem je samozřejmě jasné, že ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá a polovina knihy skvěle těží z neustálého pocitu paranoie a nebezpečí. Ve chvíli, kdy dojde k největšímu zvratu, tísnivá atmosféra vyprchá a z knihy se stává poměrně obyčejný thriller, navíc s občasným nelogickým chováním postav. Na druhou stranu, hlavní hrdinka je vychovávaná v izolaci od spousty moderních výdobytků civilizace, takže u některých situací se dá lehce přimhouřit oko.

Jako celek Když přišlo zlo celkem funguje, z neobvyklého námětu však autor nevytěžil úplné maximum. Ale thriller to je napínavý a rozhodně ne špatný.


markej
27.12.2023 3 z 5

Šestnáctiletá Juno žije se svým mladším bratrem a rodiči na ostrově s tím, že okolní svět je nebezpečný a musí se od něj držet stranou... Jednoho dne se ale Juno setká s mladým "cizincem" Lucou, na svůj život začne nahlížet úplně jinak a má logickou touhu všechno změnit...

Samotné téma knihy, které ale nemůžu specifikovat, protože bych prozradila moc, mě mile překvapilo, bohužel, zpracování mi vůbec nesedlo... S čím jsem se nejvíc potýkala, bylo to, že děti na ostrově některé věci a předměty vůbec neznaly, jiné naopak ano, a já pořád přemýšlela nad tím, jak je možné, že neznají tohle, ale znají tamto, v tomhle ohledu jsem v textu shledávala spoustu nelogičností.

Podobně nelogické a nepromyšlené mi kolikrát připadalo i chování postav: takže otec a matka se teď začnou chovat jako tyrani a psychicky naprosto labilní osoby, ale celé roky předtím se chovaly normálně? Divné...

Stejně tak divné je milostné vzplanutí Juno a z mého pohledu useknutý a nemastný neslaný konec...

Knížku jsem dočetla, protože byla relativně krátká a protože mě koneckonců zajímalo, jak se vše vyvrbí, ale nadšení se nekoná, vlastně myslím, že když ji číst nebudete, o nic moc nepřijdete...

Hodnocení: 2,5 * z 5 *

kirkpatrick
17.12.2023 4 z 5

Skvěle napsaný thriller psaný tak trochu z jiné perspektivy (neboli z druhé strany barikády). Začátek je podán tak trochu idylicky a s myšlenkami naivní puberťačky Juno se ocitáme na uzavřeném ostrově, dál to všechno graduje až k samotnému konci. Četlo se to dobře s takovým menším mrazením v těle.

LucyEcstasy
05.11.2023 4 z 5

Když přišlo zlo - Ivar Leon Menger

Máme tu spokojenou rodinku, která žije už roky sama na ostrově. Musí se skrývat, protože na druhé straně jezera na ně čekají zlí lidé, kteří po nich pátrají a chtějí se pomstít. Nebo je to jinak?

Tento thriller se odehrává ve velice krátké době, ale o to znatelnější je gradace. Začíná vcelku poklidně, kdy celá rodina hraje deskovou hru. Jednoho dne, ale nastane menší zvrat, který má dopad na osudy všech. Následuje sled i malých a pro čtenáře bezvýznamných událostí až k velkému finále, kdy jsem osobně koukala s otevřenou pusou. Zpětně mi to vše pak secvaklo, ale do té doby jsem neměla o ničem ponětí.

Taky jsem knihu přečetla za jediný den. Tak čtivě je napsaná a krátké kapitoly napomáhají k tomu, že konec jsem četla prakticky se zatajeným dechem a doufala, že vše dopadne dobře. Dopadlo? To vám neprozradím.

Celkově je to výborný lehký thriller, u kterého člověk vypne a jen si bude knihu užívat. Za mne rozhodně doporučuji.

Hodnotím 3,5/5

boeink
05.10.2023 3 z 5

Z této knihy nejsem úplně nadšená. Četla se dobře, to jí nelze upřít. Ale z námětu se dalo dostat víc, takto mi to přišlo tak neuvěřitelné, až padlé na hlavu.

Markéta948
29.08.2023 2 z 5

Začátkem příběhu jsem byla nadšená.. ale pak. Námět skvělý, ale zasloužil by lepší zpracování. Konec? Nějak rychlý a nevěrohodný. Kdyby si autor s dějem více pohrál a rozvedl jak se postavám daří ve svých rodinách. Cizinec Luca- proč se tolikrát vracel, v reálu na co by čekali? Zachránili hned.... Dojem z knihy - veliké zklamání.

Ivulka432
27.08.2023 5 z 5

Jednohubka na jeden večer, moc povedené - doporučuji!

P.ary
16.08.2023 4 z 5

Velmi povedený thriller, nic víc asi dodávat nemusim

cornetka
10.08.2023 3 z 5

Kniha má zajímavý námět, svižný a rychlý děj. Za mě by ale některé situace zasloužily víc prostoru.

stesti.s.knihou
09.08.2023 3 z 5

Když přišlo zlo je thriller s velmi zajímavou zápletkou, avšak ne úplně zdařilým zpracováním.
Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Juno, která se svými rodiči a mladším bratrem žije v domě na ostrově, v kompletní izolaci od okolního světa. Rodina se musí skrývat před světem z důvodu jistých věcí, které otec v minulosti provedl. Rodiče a děti mají sestavená přísná pravidla, jak se chovat, co dělat a nedělat, kde se pohybovat. Mají dokonce vybudovaný kryt pro případy, kdy by jejich ostrov navštívil nezvaný návštěvník. Jediná komunikace s okolním světem probíhá skrze strýčka Oleho, staříka, který jednou týdně jezdí rodičům předávat poštu a zprávy. Děti mají přísný zákaz se Olemu ukazovat, což ale Juno jednoho dne nechtěně poruší a spustí tak sled událostí, které zboří veškeré základy, na nichž je život Juno postaven.
Autor je scénárista a režisér, což bylo z knihy jasně patrné. Možná proto jsem k ní měla jisté výhrady - některé scény by pro film asi byly fajn, pro knižní podobu mi však připadaly málo vysvětlené až nereálné. Někde jsem četla, že se připravuje filmové zpracování knihy - věřím, že to bude fajn, protože kniha mi opravdu přišla jako ne úplně do hloubky propracovaná předloha filmové podoby.
Ohodnotila jsem 3,5/5 - nápad super, zpracování za mě pokulhávalo zejména kvůli nereálnosti některých scén a absence jejich bližšího vysvětlení.

MMacicekk
09.08.2023 4 z 5

Tento autorův debut vás velmi mile překvapí. Svižný, rychle ubíhající děj vás nenechá vydechnout. Zpočátku tápete nad příběhem, není vám nic jasné a nevíte komu ani čemu věřit. Atmosféra s každou další stránkou houstne a napětí stoupá.

Postavy autor vykreslil velmi dobře. Hlavním tahounem příběhu je Juno, jíž autor nechal i přes její přirozenou zvědavost určitou dávku naivity, která dodává příběhu na autenticitě a reálnosti. Juno nepoznala nikdy jiný život než ten na ostrově a nesetkala se s žádnými moderními výdobytky doby. Občas jí vyskakují útržky vzpomínek, které nemůže nikam zařadit. Po velkém odhalení se její život ocitá v nebezpečí.

Nerada bych blíže prozrazovala více detailů, abych případné budoucí čtenáře nepřipravila o překvapení. Kupodivu i anotace je dobře napsaná a neprozrazuje zbytečně mnoho. Tím je čtení zajímavější a napínavější, protože nevíte, kde se skrývá pravda.

lucisa.n
01.08.2023 5 z 5

Juna žije se svým bratrem Boyem a rodiči na ostrově uprostřed ničeho, resp. uprostřed hlubokého jezera. Jsou tam proto, neboť jejich otce hledají strážci z Jižní země. Všichni jsou vycvičení tak, aby je nikdy nikdo neviděl. Musí dbát svých přikázání. Pro zásoby se jezdí jednou týdne v noci.. Pravidelně se konají cvičení, kdy se celá rodina musí úkryt v bunkru pod domem. Protější břeh obě děti ale tak láká.. Jenže ani jeden z nich neumí plavat. Poté, co se před lety utopila jejich starší sestra, je rodiče k vodě ani nepouštějí.. Vše se ale změní v den, kdy Juna zariskuje a nestihne se skrýt před návštěvníkem ostrova.. A najednou zjišťuje, že jim rodiče neříkají tak úplně pravdu!

Wow, tak tohle bylo něco! Kniha je naprosto skvělá a já ji přečetla prakticky na dvě posezení. Téma únosů mě vždy svým způsobem fascinovalo. Autor se s tím moc nemaže, píše jednoduše, úderně. Každá část v knize má své místo, vycpávkovou kapitolu byste nenašli. Napětí dávkuje postupně a vás do nutí číst dál a dál. Příjemné jsou také krátké kapitoly a poměrně velké písmo. Opravdu knihu budete mít přečtenou za chvíli, ale litovat rozhodně nebudete.
Kniha hezky ukazuje, jak je dětská duše ještě tvárná a ohebná, naučí se prakticky cokoliv. A také to, že když člověk už tolik let žije ve lži, vlastně jí nakonec i uvěří..
Doporučuji všem milovníkům svižných thrillerů a napětí. A vůbec bych se nezlobila, kdyby bylo nějaké pokračování. Protože konec knihy takový potenciál i má. Jen nevím, jestli by to byl ještě thriller :)

zuzana2599
29.07.2023 5 z 5

Po sérii přečtených romantických knih přišlo oživení a nový impuls. Ano, v podobě thrilleru německého autora Když přišlo zlo. Dávno jsem dobrý thriller nečetla a tento mi teda sedl a potěšil mne. Bylo to velmi svižné, rychlé čtení se spoustou šťávy, které mě nenudilo ani jednu minutku.
Příběh dospívající dívky Juno, která žije v odlehlých lesích v izolaci od světa se svým bratrem a rodiči, je napsán v jedné časové rovině a je brilantní. Co se skrývá za životem v odlehlé pustině, to si přečtěte sami. Já jsem hrozně moc spokojená a knihu ráda doporučím ! Ostatně knihy z Metafory bývají skvělé !

Knižní střípky
22.07.2023 3 z 5

3,5*

Pro mě osobně zde něco málo chybělo, abych to četla se zatajeným dechem. Nicméně nelituji přečtení, protože ta ponurá atmosféra tam byla fakt dobrá, tu jsem si užívala úplně maximálně.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

nela3812
22.07.2023 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala "co to sakra je" a nedokázala jsem příběh nijak zařadit. Brzy je však čtenářům celá situace osvětlena a začíná koloběh neuvěřitelných situací. Stejně takový je o celý příběh, který absolutně postrádá jakékoliv reálně základy, ale proč ne? I přesto mě to bavilo.

Juno je dívka, která nikdy nepoznala moderní svět a žije na jakémsi ostrově uprostřed ničeho. Znenadání se na jejím ostrově objeví cizinec a její dosavadní život se náhle zcela změní. Možná je to její hloupostí a neznalosti okolního světa, ale až příliš rychle mu uvěří. Nereálné. A na základě jednhoro zozhovoru se rozběhnout naprosto nečekané situace a z obycejne dívky se stane neohrožena bojovnice za vlastní práva.

Je to napínavé. Autor vytvořil zapaltku, při níž netušíte na jaké za tři stran stát a kdo má vlastně pravdu. Dlouhou dobu se tam jensorlive teorie tak často mění, že se vám z toho brz, zamota hlava. Právě díky tomu, jak těžko odhalitelna je pravda, považuji tento příběh za originální, čtivý a také jako #musthave do vaší thrillerove knihovny. Je pravda, že svou absurditou nejvíce osloví mladší čtenáře, ale i přesto je to velmi zajímavý kousek na jeden den, který stojí za Vaši pozornost.

Skutečně thrillerová jednohubka. Zkuste ji dát šanci! Hodnotím 4/5

micha-ella
21.07.2023 3 z 5

Zas mám prozatím nejnižší hodnocení, protože mi tato knížka připadala spíš pro náctileté. Dost nepravděpodobný příběh. Nepohltil mě, srdce se mi nesvíralo, ani se mi nepřipálil oběd.

kneslova
01.07.2023 4 z 5

Čtivý a zajímavý námět , první půlka se mi líbila víc , trochu nevěrohodný závěr , dobrá kniha , lepší průměr

denisa7430
28.06.2023 5 z 5

Autorův knižní debut a hned takové terno! Tohle byl psychothriller jak vyšitý. V zásadě neměl chybičku. Napsán je naprosto famózně, tak, že jakmile se do něj začtete, nemáte šanci se od něj odtrhnout, i když vám třeba na plotně bude přebublávat z hrnců oběd. Alespoň tak se to stalo mě .

Thriller Když přišlo zlo přichází s originální zápletkou, která je rozvedena tak, že vás doslova pohltí. Je perfektně propracovaná, netrpí žádnými hluchými místy, jež by čtenáře mohly od napětí, které tendenčně graduje, nějak vyrušit. Ba naopak. Oči se Vám k příběhu přímo přilepí. Z popisované atmosféry se Vám svírá žaludek, srdce i dech. Cítíte tělem procházet pověstný děsivý mráz. Tohle od thrilleru vyžaduji a konečně jsem se toho i dočkala!

veriszv
28.06.2023 4 z 5

Potřebujete teď zrovna vypnout hlavu a zapomenout na svůj život?
Tahle knížka vás chytne, nepustí a odložíte ji až s poslední stránkou!
Nebo alespoň to se stalo mě.
Thriller plný zvratů s mistrně budovaným napětím. Místy jsem se dokonce přistihla, že tajím dech.
Jako každý thriller, i tento má pár těžko uvěřitelných momentů, ale mě to prostě v rámci mezí nevadí.
Nejlepší thriller co jsem v poslední době četla!

Štítky knihy

útěk pronásledování kriminální thrillery

Autorovy knížky

Ivar Leon Menger
německá, 1973
2023  78%Když přišlo zlo

Kniha Když přišlo zlo je v

Právě čtených2x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce68x
Chystám se číst121x
Chci si koupit32x
dalších seznamech3x