Kdo rozváže pás Orionu

Kdo rozváže pás Orionu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460619/bmid_kdo-rozvaze-pas-orionu-Tif-460619.jpg 3 29 29

Otázku, zda umí rozvázat Orionův pás, položil Bůh Jobovi, aby mu ukázal jeho místo v uspořádání světa. Pražský advokát Artur Riegerbaum svoje místo zatím nenašel. Jednoho dne se však při řešení jedné z mnoha kauz seznámí s docentem lingvistiky, který vlastní výtisk knihy z 16. století s podivným vzkazem. Na pozadí různých soudních případů, ale zejména podivného pokusu o vraždu malé holčičky Artur zjistí, že vzkaz je vlastně začátkem trasy na mapě Prahy, která možná vede k rozřešení matematického vzorce existence vesmíru a života.... celý text

Přidat komentář

M.M.Wilweber
13.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Myslím, že když nebudu brát zřetel na otevřený misogynysmus autora. (Hodně vedleších ženských postav uvedené v ne úplně lichotivých opisech) Tak milovníci české sakrální historie, historických matematických teorií a matematiky si přijdou na své. Lidem, kterým se líbilo Focaultovo kyvadlo (a rozuměli mu), se tohle bude určitě líbit taky. Vliv Umberta Eca je z tohoto celku hodně cítit. Uvítala bych méně polemiky o zlatém řezu, číslu Pí, fylozofických debat o tíhnutí lidstva k fraktálních obrazcích a Pascalových trojúhelnících.
Vadila mi nevyváženost postav, Artur měl vnitřní svět, prožívání právní praxe, náhled na lidskou povahu. Bohužel, o toto byl okleštěn při erudovaných výkladech docenta, kde se zmáhá na dotazy tipu proč... Schůzky s docentem v knize tak působí jako monolog s občasnými dotazy proč.
Když má člověk odvahu na to, se nějak prokousat matematickými teoriemi, tak kniha "je" čitelná.

orinka3
27.05.2023 1 z 5

Tak bohužel, došla jsem do poloviny a tuto slátaninu odkládám. Domnívala jsem se, že budu číst román o tajemných objevech, jenže se to posléze zvrhlo směrem, kterému nerozumím. Začalo to slibně.... ale pak?! Vůbec nechápu ty zbytečné filosofické disputace, debaty o matematice a k tomu všemu - asi aby toho nebylo málo - ještě i jednotlivé právní případy, které s hlavním motivem knihy vůbec nesouvisejí. Ne, podle mě je to jen galimatyáš. Ztráta času čtenáře, nic mu to nedá. Já jenom doufám, že pan Rozehnal je lepší právník než autor thrillerů.


Ales.BD
07.05.2023 1 z 5

Strašlivě dlouhá satirická kniha nemilosrdně nastavující kritické zrcadlo slaboduchým "mysteriózním thrillerům", které čtenáři vnucují okultismus za každou cenu a vidí tajemná spiknutí a boží úradky úplně všude. Základem je vybroušený dialog hloupého právníka a vševědoucího profesora. Tito sympaťáci semelou do mystického guláše všechno od Sumeru až k Planckovi a ještě dál. Celek je dále rafinovaně špikován nesouvisejícími nudnými soudničkami.
...A pak je tu ještě možnost, že to pan spisovatel myslel vážně.

NikoLen
07.03.2023 3 z 5

Klobouk dolu před autorem, který musel udělat opravdu rozsáhlé rešerše, kniha je opravdu plná informací z historie, matematiky a fyziky a provede vás po celé Praze. Musela dát neskutečnou práci a za to dávám tři hvězdy.
Příběh jako takový mě příliš nechytil, těžko se mi četla a popravdě jsem ji ani pořádně nedočetla, jen cca do první půle pak jsem jen listovala a dočetla poslední kapitolu abych se dověděla jak to dopadne a co je vlastně to velké tajemství... Určitě se nejedná o napínavý thriller. V knize jsou pro mě osobně příliš rozváděné detaily soudních a právních procesů, které s příběhem jako takovým nemají příliš společného, rozvleklé popisy i některých historických událostí nebo filozofických rozhovorů, které by šli zjednodušit... čtení mě tedy příliš nebavilo a nechytlo mě natolik, abych knihu poctivě dočetla. Ale dovedu si představit že si určitě najde své čtenáře, kteří ocení právě to, co já ne :-)

Olsovcova
05.08.2022 2 z 5

Kniha je není thrillerem, spíše turistickou příručkou příručkou po Praze a dějinami matematiky/fyziky nebo snad učebnicí kabaly? Lze jen obdivovat šíři záběru znalostí autora, profesí advokáta. Knize ale chyběl rozměr románu. Kniha působí jako 2 vsunuté dohromady - možná by bylo lépe napsat samostatnou knihu na základě popisovaných soudních sporů a druhou populárně naučnou.
Děj na mě působí násilně a nevěrohodně. Silně pochybuju, že docent lingvistiky bude z rukávu chrlit detailní znalosti dějin evropského ranného středověku, matematiky, fyziky a jejich historie... a advokát mu bude přitakávat, že to je přece jasné, protože tohle přece ví i on.
Škoda. Námět sám o sobě je zajímavý a v knize jsou i odstavce, která nutí k zamyšlení (jak dobrý román má).

Parwana
08.05.2022 odpad!

Měla jsem od knihy velká očekávání, bohužel jsem se zklamala. V prvních dvou kapitolách se víceméně nic neděje, autor popisuje stávající případ natolik atraktivně a svižně, jako kdyby kráčel v bažině. Natolik těžké čtení, že jsem odložila.

ViolettaCh.
25.10.2021 4 z 5

Velmi zajímavě pojatý román z pera profesionálního advokáta, o němž jsem ani nevěděla, že je takto literárně činný. Samotná oblast práva je mi blízká, tudíž proložení nosné linie knihy soudními případy hlavního hrdiny mě nijak neobtěžovalo. Samotná hlavní linie příběhu je vedena s důrazem na pražské památky, jejich historii a netradiční až mystické souvislosti. Děj probíhá spíše v poklidném duchu, rozhodně nejde o žádný akční thriller, jak už píší předchozí recenzenti. Obdivuhodné je rozsáhlé penzum znalostí autora. Určitě stojí za přečtení resp. za poslech audioknihy (interpret Martin Stránský je zárukou skvělého poslechového zážitku).

snimcibdim
10.10.2021 5 z 5

Fascinující kniha - ale nečekejte Dana Browna a už vůbec ne thriller.
S Brownem Rozehnala spojuje pozoruhodné mysteriózní pátrání po památkách - v tomto případě pražských - a poutavé kombinování různých historických a vědeckých faktů a zajímavostí.
ALE! - co naprosto chybí (a tím se Pás od Brownových knih zásadně liší) je dramatičtější akce, a především záporný protihráč, jenž by hlavní hrdiny (nebo dokonce celý svět) ohrožoval na životě - a tím vznikalo i napětí.
Označení "thriller" je nejen mylné, ale dokonce kontraproduktivní, protože kdo čeká klasický thriller, může být zbytečně zklamán (možná proto tak překvapivě a nezaslouženě nízké hodnocení).
Kdo rozváže pás Orionu je spíše román s detektivním prvkem.
Román, ve kterém hlavní hrdina Artur svádí každodenní zápas "pouze" na poli práva.
Román, v němž detektivní pátrání spuštěné tajemným vzkazem vede postupem času k úvahám o vyšším řádu světa, otázkám o spravedlnosti, etice, víře - vede cestou od exaktních věd k metafyzice.
Pro mne velmi pozoruhodné a nesmírně podnětné (a mnohem zajímavější než honičky s padouchy).
Jsem přesvědčená, že se ke knize ještě vrátím - a vřele ji doporučuji.
Poslouchala jsem jako audioknihu a i tu mohu jedině doporučit - Martin Stránský je "sázka na jistotu".

gladya
17.08.2021 5 z 5

Zajímavé čtení. Ale rozumím tomu, proč má tahle knížka tak nízké hodnocení. Kdo čeká thriller plný akce a pronásledování padouchů či prchání před nimi, bude zklamán. Pokud je tam napětí, tak spíš intelektuální.
Vložení soudních případů má smysl, i když s dějem (dá-li se to nazvat děj) nesouvisejí.
Mě potěšilo, že si ještě něco pamatuji z matematiky, fyziky, historie a dalších oborů.
Posloucháno jako audiokniha.

kitja
17.07.2021 3 z 5

Tohle jsem si koupil na základě rozhovoru v DVTV. A teda - je to hrozně rozporuplná kniha. Aleš Rozehnal se snažil napsat tak trochu něco jako Šifru mistra Leonarda v kulisách Prahy. A to, jak do toho zatáhl pražský památky a dějiny, jak to propojil s matematikou, fyzikou, filozofií, teologií a co já vím čím dalším, je skvělý. Navíc vše, co tu píše, fakt v té Praze i vědě existuje a já při čtení hledal a dohledával další zdroje a tím se z knihy stal hrozně dobrej průvodce po Praze i zapomenutých matematických a fyzikálních principech.

Ale pak je tu příběh, kterej jako by nebyl. Je tu jen jako co nejjednoduší pojítko těch historicko - vědeckejch faktů a kromě toho, že to není thriller, tak to není ani dobrá literatura. Bohužel.

A ani extra čtivé to není, chybí lepší schopnost pracovat s jazykem, chybí cit pro rytmus. Chybí i lepší typografie té knihy, to je taky škoda.

Přesto mne to dost obohatilo. Jsem rád, že jsem to četl, ale chtělo by to teď celé dát nějakému spisovateli, aby tam nechal všechna ta fakta, ale přidal tomu napětí, čtivost a to, co dělá dobrou knihu dobrou knihou. Dal tomu tu literaturu.

Ale i tak, tyjo, bych to ke čtení doporučoval.

gad
22.05.2021 5 z 5

Tato kniha pro mne byla překvapením. Milým překvapením. Anotace v Knižním klubu slibovala vše, co mám v knihách rád. A jsem nadšen. Kniha by mohla posloužit jako víceúčelová, např. jako průvodce historickou Prahou, průvodce historií vůbec, úvod do matematiky či filosofie. Je to vlastně taková filosoficko-matematicko-teologická disputace mezi dvěma hlavními hrdiny. V nich jsem viděl dva typy lidí. Na jedné straně advokát Artur jako moderní člověk, ateista, zastánce vědy a evoluce a na straně druhé docent Krámský jako zástupce kreacionismu a když ne přímo Boha, tak jakési vyšší inteligence, která stojí za původem vesmíru. Slepě přijímaná vědecká dogmata proti tvůrčímu myšlení a bádání. Velice se mi líbily pasáže, ve kterých se naši hrdinové vydávají na různá místa Staré Prahy a osvětlují jejich historii a vzájemné propojení. Moc jsem si čtení užil.
P. S. Ta kniha opravdu není pro každého a moje nadšení asi nebudou sdílet všichni čtenáři.

Prudence
01.05.2021 2 z 5

Nevím, jak někdo mohl označit tuto knihu jako thriller. Absolutně nic se tam neděje. Je to kniha plná historických informací, matematických pouček a filozofických teorií. Když pominu fakt, že je neuvěřitelně nudná, což plyne z mého očekávání napětí a nebezpečí, kterého bohužel v knize není ani špetka, neskutečně mě iritoval hlavní hrdina, který má znalosti sečtělého amatérského historika, matematika a filozofa. Nicméně postupem knihy jsem byla ráda, že o dotyčném tématu něco ví, neboť pokud tomu tak nebylo, následovala nudná několikastránková pasáž poučující čtenáře o jistě významných událostech historie, vědy a filozofie. Vzhledem k tomu, že jsem očekávala klasický thriller, tedy knihu plnou napětí, nebezpečí a nečekaného konce, sama sobě dávám 5 hvězd za to, že jsem dočetla až dokonce doufaje, že se konečně něco začne dít. Očekávala jsem napětí a příběh, jehož dějová linie by byla svázána nějakým skutečným historickým faktem a dejme tomu i nějakými filozofický závěry. V tom případě se ráda poučím a event. si další informace o daném tématu vyhledám. Tato kniha však je plná nekonečných faktů a pouček a děj, pokud tam nějaký je, se vytratil a vlastně ani nevím, kam směřoval. Pokud bych po této knize sáhla jako po populárně naučném dílu ve snaze se vzdělávat, měla by snad větší úspěch. Takto to byla bohužel ztráta času.

Jenny46
18.04.2021 3 z 5

Trochu jsem čekala od knihy víc, bohužel mě to moc nebavilo ...
Za krásnou obálku 3*

marta4697
15.04.2021 1 z 5

Popravdě, žádný zázrak. Dlouhé, až nudné pasáže, samotný příběh je pod poučkami skoro úplně schován. Líčení ze soudních síní taky nijak nezaujalo. Čekala jsem mnohem, mnohem víc.

Autorovy další knížky

Aleš Rozehnal
česká, 1970
2021  52%Kdo rozváže pás Orionu
2007  0%Mediální zákony Komentář
2016  100%Nový občanský zákoník - Úskalí věcných práv
2007  0%Mediální právo
2014  100%Obchodní právo