Kdo pohne osudem

Kdo pohne osudem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286685/mid_kdo-pohne-osudem-Izv-286685.jpg 4 55 22

Přiběh Jany Eyrové v jiném světle V knize opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Co nám prozradí o tajemné šílené ženě v podkroví? Kdo rozpoutal osudný požár a kdo při něm ve skutečnosti zahynul? V knize opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Co nám prozradí o tajemné šílené ženě v podkroví? Kdo rozpoutal osudný požár a kdo při něm ve skutečnosti zahynul?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

Fire at Thornfield Hall , 2014


více info...

Přidat komentář

milena8281
02.02.2024 3 z 5

Rozhodně hodnotím nápad podívat se na příběh z jiného úhlu pohledu jako velmi zajímavý. A myslím, že to nedopadlo tak špatně. Ale dějově je to spíš samostatný příběh.

sappan
08.06.2022 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře, měla spád a nečekaný závěr. Mám Janu Eyrovou ráda, ale vždycky mi přišla trochu moc "sladká" (nenapadá mě jiné slovo). A nápad vyprávět příběh z pohledu hospodyně mi přijde skvělý. Nějak se to přihodit muselo a proč ne takhle? Klidně to tak mohlo být. :D Nebo možná ne, ale to nevadí, hlavně, že se to příjemně četlo. Myslím, že knížku můžu doporučit.


Jana K
06.12.2021 3 z 5

Knih, snažících se nějakým způsobem parazitovat či se přiživit na slavném románu Jana Eyrová už tu pár bylo. Především je to prequel Širé sargasové moře odehrávající se na daleké Jamajce, jehož hlavní postavou je pochopitelně Rochesterova první žena. Četla jsem ho už před lety a dočetla jen stěží - příběh jako takový mě nezaujal a nelíbil se mi.
O něco lépe se četla Paní Rochesterová, jak již název napovídá jedná se o rádoby pokračování Jany Eyrové. Četla se sice lépe, ale vývoji a dalšímu směřování postav šlo uvěřit jen stěží.
Z tohoto minisouboje tak vybírám tuto knihu, která se neodehrává před ani po Janě Eyrové. Na zadním přebalu se sice dočteme, že kniha volně navazuje na světový bestseller Charlotte Brontë, ale jedná se o příběh odehrávající se souběžně s Janiným.
Hlavní hrdinkou je tady hospodyně Fairfaxová, která nám vypráví svůj příběh událostí tak, jak se na Thornfieldu odehrály jak před Janiným příchodem, tak i po jejím odchodu. Vše se hodně točí kolem záhadné ženy v podkroví, Jana Eyrová dostává v knize minimum prostoru. To ale vůbec nevadí, kniha se četla příjemně, dozvěděli jsme se ledasco o tom, jak to chodí mezi služebnictvem v tak velkém panském domě. Samozřejmě najdeme i pár věcí, co zas tak úplně nesedí, srovnáváme-li děj a postavy s originálním příběhěm, ale zjistila jsem, že mi to nevadí, člověk se zkrátka musí odprostit od původní adaptace a vnímat knihu jako samostatné dílo. Překvapil mě i hodně alternativní konec, jaký jsem opravdu nečekala. Ze všech těchto knih snažících se nějakým způsobem navázat na velký příběh Jany Eyrové je tato rozhodně nejlepší.

Ála1968
25.08.2021 3 z 5

Jako samostatný historický román to nebylo špatné.Ale s Janou Eyrovou to moc nesouviselo,ta se tam jen mihla.A nerada bych přišla o iluze.Že pan Edward byl lump se mi moc nelíbilo.Ve filmu ,kde ho hrál Jan Kačer byl úžasný.

Sidonka3
09.06.2021 3 z 5

V knize nám prý opět ožívá světoznámý příběh Jany Eyrové, tentokrát viděný očima hospodyně paní Fairfaxové, která může doplnit dosud neznámé souvislosti. Alespoň podle anotace. Ne, neožívá. Pravda, nakladatel se nám to snaží nakukat už značně matoucím podtitulem: „příběh Jany Eyrové v jiném světle.“ To ovšem neznamená, že je na tom něco pravdy, i když musím uznat, že reklamní hláška a snaha přiživit se na slavném příběhu byl silný kalibr pro čtenáře, který do knihy ještě nenahlédl.
Když jsem četla milovanou Janu Eyrovou, také mě zajímal osud nešťastné manželky pana Rochestera, líbily se mi vedlejší postavy včetně milé hospodyně Fairfaxové, zajímala mě minulost samotného záhadného, charismatického majitele panství. Obálka slibuje, že příběh volně navazuje na světový bestseller, z původního románu ovšem zbyly jen jména. Postavy mají úplně jiné osobnosti, je to hůře napsané a nehledejte jakoukoli jinou podobnost s románem než tu, že na panství v horních patrech byla v tomto i v klasickém románu Bronteové ukrytá jakási zvláštní žena. Když se smíříte s tím, že tohle je úplně jiný svět a romantický příběh z dávných časů a úplně zapomenete hledat spojitost se slavným románem, můžete být alespoň průměrně, možná i lehoučce nadprůměrně spokojeni. Je to příběh o nešťastné ženě, na kterou bezohledný, necitelný a nezodpovědný muž naprosto zanevřel (dále nechci spoilerovat, ale tohohle pana Rochestera fakt nebude mít v oblibě). A především se dozvíme něco o trampotách sloužících na jednom venkovském sídle.
Velká škoda, že se nápadu spisovatelka nezhostila trochu lépe a nedržela se alespoň rámcově charakterů románu, na který odkazuje. Přečíst se to dá, docela mi příběh bavil, ale nemůžu říct, že ho přímo doporučuji a že se bez něho milovníci známého šlechtického sídla Thornfieldu nemohou obejít. Je to prostě jen průměrný, méně dějovej historickej román pro ženy o pracovních povinnostech jedné hospodyně, ozvláštněný načrtnutým příběhem k šílenství dohnané ženy (nikoli geneticky zatížené), která s ní pobývala pod jednou střechou. Čekala jsem trošičku víc, chtěla jsem se podívat na oblíbený příběh očima jiné hrdinky, třeba i něčí jednání přehodnotit a uvidět příběh v jiných souvislostech, ale jak jsem psala, tohle je úplně jiný, příliš vzdálený svět v povrchnějším podání.

Tuti
22.11.2020 4 z 5

Musím se přiznat, že se mi do téhle knihy moc nechtělo a dlouho mi ležela v knihovně.
Janu Eyrovou mám ráda a nejspíš kvůli tomu, že to celé mělo být z pohledu hospodyně, jsem se bála co z toho vlastně může vylézt...

Ale byla jsem mile překvapená čtivostí, rychlým spádem a zajímavým nápadem!
Mnohokrát tady sice zaznělo, že události původnímu románu neodpovídají, ale mě tyhle konspirační teorie dost baví a proto hodnotím autorčinu snahu 4 hvězdičkami!

rampapa
30.04.2020 5 z 5

Krásný příběh o lásce. Knížku velmi doporučuji.

Renushka
19.01.2020 4 z 5

Kniha se četla docela dobře, měla spád, ale vzhledem k ději Jany Eyrové jsem se nemohla zbavit dojmu, že to není správně, že tak to prostě nebylo. Pan Rochester je zde vylíčen jako pořádný bídák a jeho žena jako nevinná oběť.

Aghatte
04.09.2019 5 z 5

Jo, tak to bylo velmi zajímavé a mně se to moc líbilo.
Musíte se oprostit od originálu a od toho, co znáte, a je to prostě moc dobré čtení

speciale88
08.09.2018 5 z 5

Jana Eyrová z jiného pohledu. Kniha není utahaná dějem. Dozvíte se pozadí Thornfield Hallu. Pro mě zajímavá kniha.

MíšaS.
24.07.2018 3 z 5

Nevím, jestli je to to pravé pro doplnění originálu, protože podle této knihy je Edward zmetek, který ukradl své ženě dítě a nechal jí zavřít bez důvodu - to znamená "zbláznila" se z něj, ale v originále je, že její rodina trpí schizofrenií a on si jí vzal, aniž by to věděl a pokud si dobře pamatuji, tak se tam o žádném dítěti nemluví. Ale nebudu hnidopich. Raději budu číst originál, protože tam je to dokonalý gentleman, který je stíhaný osudem a lásku Jany si zaslouží.
Když pominu předchozí odstavec, tak je kniha čtivá, příjemná na odpoledne nebo dovču a alespoň se dozvíte, jak to chodilo v těch dobách mezi služebnictvem.

Prateri
08.06.2018 4 z 5

Jana Eyrová od Ch. Bronteová je vůbec má nejoblíbenější kniha. Přijala jsem její obsah, charaktery lidí i krajinu, a tak to už pro mě navždy zůstane. Kdo pohne osudem - se hezky čte, vyprávění paní Fairfaxové zajímavé a napínavé, ale je to jiná paní Fairfaxová a i jiná kniha. Tak to potom beru za čtyři hvězdičky.

moonula
21.04.2017 5 z 5

Ano kniha se mi velice líbila...
Není to pokračování knihy Jany Eyrové...
Je to samostatný historický román na motivy Jany Eyrové..Ona tam byla jen okrajově... Je to příběh věnován spíše v uvozovkách šílené manželce pana Rochestera který Janu Eyrovou zaměstnával..Její příběh nám vypráví hospodyně Thornfield Hallu jak to pro nás zřejmě ve skutečnosti bylo..A tak díky tomu je kniha o to více zajímavá...
Každý žije svým životem a každý ho vidí jinak.Autorka chtěla příběh Jany Eyrové trochu osvětlit jinou verzí a to svědectvím hospodyně a sluhů včetně ošetřovatelky pravé paní Rochesterové,že né všechno je tak jak se zdá na první pohled...
Přečtěte si to.A uvidíte...
Jdu si teď přečíst Janu Eyrovou. :-)

Augustina
07.01.2017 4 z 5

Janu Eyrovou mám moc ráda od dětství, proto jsem po knize sáhla. Příjemné, pohodové čtení, které vnese do spíš temného vyprávění Charlotte Bronteové více radosti, barev a světla.

zamiokula
05.01.2017 5 z 5

Zajímavé jak jsou zde skoro samé,ne právě nadšené komentáře...ja,ač dost konzervativní čtenářka,uz dopředu zaujatá, musim přiznat,že se mi kniha velmi líbíla!!Z donucení dalo by se říct,jsem nahlédla,a už číst nepřestala...Dokonce mne následně velice zklamalo,že autorka žádnou další knihu nenapsala.. Škoda,ráda bych si od ní přečetla ještě něco...

bookcase
02.09.2016 5 z 5

Jiný pohled na příběh Jany Eyrové. Vlastně téměř skoro bez Jany Eyrové, v románu do popředí spíš než ona vystupovala první Rochesterova manželka. Dobře se to četlo.

alnahu
23.08.2016 4 z 5

V této knize nám hospodyně Fairfaxová odhaluje, co se přihodilo ve třetím patře usedlosti Thornfield Hall,kde působila Jana Eyrová jako guvernantka.Čtivě je nám představen život na tomto panství .Seznámíme se z jeho obyvateli, služebnictvem,panstvem a také záhadnou ,šílenou ženou paní Berthou Rochesterovou.Kniha má velmi pěknou obálku.

orinka3
17.06.2016 4 z 5

Samotný nápad dobrý. I když - sáhnout na literární ikonu, to je velice riskantní. Napsáno je to velice čtivě. Ale poslední třetina knihy pro mě byla strašně zdlouhavá, jakoby schválně natahovaná. Logické přemety pro mě těžko přijímatelné, konec podivuhodně dobrý až pohádkový. Další díl nežádám.... o pár dní později přidávám tento dodatek. Po zážitku, který na mě zanechala četba Longbournu, hodnotím jinak a lépe. Takže měním i počet hvězdiček. Z četby jsem se dověděla něco víc o hierarchii služebnictva v panském domě, a to se zas tak často nevidí. Popsané to bylo perfektně a zajímavě.

Izu
26.04.2016 2 z 5

Jako samostatny pribeh ano. Jiny pohled na roman Jana Eyrova ne.Stejny pripad jako pokracovani Scarlet po Jih proti severu.Nektere klenoty by se mely nechat bez pokracovani.

mariva
22.03.2016 4 z 5

Janu Eyrovou jsem četla už před spoustou let, proto jsem si říkala, že může být zajímavé přečíst si, jak to všechno bylo z pohledu hospodyně. I když ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se do děje začetla, nakonec to byl docela napínavý a zajímavý příběh. Pro toho, kdo Janu Eyrovou zatím nečetl, to může být pozvánka k tomu, aby sáhl po originálu.

Autorovy knížky

Jane Stubbs
britská
2016  76%Kdo pohne osudem

Kniha Kdo pohne osudem je v

Právě čtených1x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce61x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x