Kdo ovládne svět zítřka

Kdo ovládne svět zítřka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428274/bmid_kdo-ovladne-svet-zitrka-7IE-428274.jpg 4 9 3

Veškerá moc na Zemi je soustředěna na severní polokouli. Jakoby seřazeny do jedné řady leží v mírném podnebném pásu tři světové velmoci, Amerika, Rusko a Čína, a obě průmyslové velmoci, západní Evropa a Japonsko. Ovládají zbytek Země a dosud jim dominovaly USA jako jediná světová velmoc. Oba eurasijští vyzývatelé, Čína a Rusko, vstoupily do boje o stále omezenější globální zdroje a o kontrolu dopravních cest : Dosavadní mistr světa odpovídá na Středním východě, ve Střední Asii a v Africe vyvoláváním nepokojů a občanských válek. V Jižní Americe postupně organizuje puče v rebelských státech, které se na přelomu tisíciletí odpoutaly od USA a navázaly styky s Čínou, a nahrazuje dosavadní vlády vládami věrnými USA. V Evropě oslabil bohaté země severu masovou migrací a hospodářskými krizemi a transatlantické sítě přitáhl pevně na svou stranu. Vojensky se zdá být nenapadnutelný: Zatímco v roce 2017 vydal ve svazku se svými 29 spojenci v NATO na výzbroj kolem 900 miliard dolarů, použily Rusko a Čína na vojenské výdaje dohromady ani ne třetinu této sumy, totiž 294 miliard dolarů. Přesto, i když to vypadá na jasný náskok šampiona v závěrečném střetu o světovou nadvládu : V mnoha oblastech jsou obě eurasijské velmoci schopné nechat USA za sebou. A nabízejí Evropě šanci na záchranu : eurasijský hospodářský prostor a projekt nové Hedvábné stezky.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Wer beherrscht die Welt von Morgen? , 2019


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
15.10.2023 odpad!

Už informace o autorovi, Němci s polsky znějícím jménem, jsou na přebalu knihy podezřele nedostatečné, a po pár stránkách se divím, tohle že napsal novinář, který "vychoval více než 5 000 novinářů v Německu"? Au!
A kdo to vydal se přesvědčuji opakovaně, neboť jsouc v zajetí dávné doby, kdy Naše vojsko patřilo pod Ministerstvo obrany ČR, nemohu uvěřit, jaký paskvil pustilo do tisku. Ale stačí pár kliknutí a již to vidím, Naše vojsko už není naše, nýbrž patří nějakému Emerichu Drtinovi, který prodával kalendáře s portréty osobností nacistického Německa a hrnky s Hitlerem, Heydrichem, Himmlerem, Eichmannem, Göringem nebo Goebbelsem. Soud vyhrál, protože prý nejde o propagaci nacismu. "Nabídku produktů na našem e-shopu ovlivňuje poptávka zákazníků, jedná se jen o prodej sběratelských předmětů," ubezpečuje JUDr. PhDr. Emerich Drtina, Dr.h.c. Jde údajně jen o zisk. Aha.
Autor píše o loutkovodičích a hned na úvod můžu prozradit, že on patří mezi ruské (a zprostředkovaně čínské) figurky a tahle knížka je dost primitivní propagandou. Nakonec, co bych se dlouho rozepisovala, můžete si ji přečíst sami a klidně sbaštit každé slovo potištěných stránek i s navijákem. Pro ty však, co mají méně času, ocituji odstavec ze závěru knihy, myslím, že jim bude nápomocen v rozhodnutí, zda se jí věnovat. "Globální vývoj takový, jak byl právě popsán, a který má v sobě navíc takovou dynamiku, však nelze ani v Německu, ani v Evropě zastavit. Přechod k multilaterálnímu světovému řádu může začít rozpadem EU a vést k vytvoření osy Berlín-Moskva. Tato osa bude dokonce sahat až po Peking. Neboť vzestupující Rusko bude plachtit ve větrném stínu budoucího čísla jedna. To mu přinese největší profit."

jiri2737
11.04.2022 5 z 5

Po přečtení knihy zjistíte, že všechny konspirační teorie jsou jen slabý odvar skutečných plánů velmocí. Média a politici jsou ten pravý Matrix.


Mišima
18.08.2020 2 z 5

Dosti rozporuplná kniha: Čína jako vyzyvatel světového hegemona /USA/ k boji o prvenství. Rusko pak skromně za ní v závěsu. Autor vidí všechny aktéry jako bezohledné dravce v boji o světovou nadvládu. Dosavadní imperátor používá všechny možné i nemožné prostředky, aby si svou nynější pozici udržel, tedy i temné síly džihádistů. Pokud je tomu tak, potom padají všechny romantické iluze pravdoláskařů a jejich ideje jsou cynicky zneužívány současným imperátorem k docela jiným cílům.

Štítky knihy

geopolitika

Autorovy další knížky

Peter Orzechowski
německá, 1952
1995  73%Muži v přechodu
2020  71%Kdo ovládne svět zítřka