Kde vládnou stíny

Kde vládnou stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95086/bmid_kde-vladnou-stiny-7SF-95086.jpg 4 26 6

Tajemný detektivní příběh, v němž kořeny současné vraždy sahají do minulosti tak dávné, že ji známe jenom z mýtů a legend, se odehrává v kolébce vikinské mytologie - na Islandu. Třicátník Magnus je špičkovým americkým policistou, který se dostane do patové situace: jde po něm nebezpečný zločinecký gang a několikrát vyvázne životem jen o vlásek. Když se jeho nadřízenému dostane na stůl kopie žádosti islandské policie o pomoc zkušeného amerického policisty, rozhodne se zabít dvě mouchy jednou ranou. Vyhoví ostrovanům tím, že jim pošle muže se znalostí islandštiny a zároveň zachrání svého podřízeného. Na chatě u jezera se najde mrtvola univerzitního profesora. Zpočátku se zdá, že profesora-sukničkáře nejspíš odpravila jedna z žárlivých milenek nebo sama manželka, ale vyšetřování případu se brzy začíná zamotávat. V univerzitních kruzích se proslýchá, že zavražděný objevil jistý dávno ztracený rukopis se ságou, jež vypráví o prstenu s podivuhodnou mocí. Sága by mohla být natolik cenná, že by se pro ni mohlo i vraždit. Ale zdá se, že skutečnost je ještě mnohem tajuplnější. V rukopisu se zřejmě skrývala informace, která stála profesora život. Pro Magnuse se vyšetřování brzy stává posedlostí, zvláště když se ukáže, že by současná kauza mohla mít souvislost s vraždou jeho otce před dvaceti lety, která nebyla nikdy uspokojivě objasněna. A tak se v nehostinné islandské přírodě, mezi uzavřenými a nedůvěřivými ostrovany, pouští do honičky s přeludem, jehož stín kdysi dopadl i na pracovní stůl J. R. R. Tolkiena. Autorovi knihy se podařilo propojením detektivní zápletky a starých mýtů vytvořit mysteriózní příběh, který se čte doslova jedním dechem. Náměty ze severských ság, vikinské a starogermánské mytologie, Wagnerových oper a Tolkienova Pána prstenů se setkávají v moderním příběhu o tajemství, ovládajícím dodnes život odlehlého ostrova.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Fire Ice I - Where The Shadows Lies , 2010


více info...

Přidat komentář

85098211
18.06.2022 5 z 5

Podle mého názoru tato kniha vůbec není špatná a navíc je i čtivá. Já jsem ji poslouchala jako audio v němčině a opravdu se mi kniha líbila. Teď už ale zpátky k samotnému případu ;-). Na útěku před bostonskou drogovou mafií se detektiv Magnus Jonson vrací na rodný Island. Tam se zaplete do vraždy profesora Agnara Haraldssona. Tento specialista na staré islandské jazyky - a ačkoliv podruhé ženatý se dvěma malými dětmi, zároveň velký sukničkář - právě objevil prastarou legendu, vyprávějící o prstenu, který má strašlivou sílu. Samotný dokument má hodnotu milionů – a ukrývá tajemství, pro které lidé zabíjejí. To totiž vede k záhadnému původu Pána prstenů. Posléze dojde ještě k dvěma dalším vraždám a Magnus se opravdu musí hodně vynasnažit, aby našel toho správného pachatele ;-). Finále je potom jedna velká jízda a to už se od knihy nedá odtrhnout v podstatě vůbec :-). Případ je opravdu výborný a čtenáře udrží v napětí až do konce. Knihu tedy hodnotím plným počtem a doufám, že si ji přečtou také další zájemci a hlavně fanoušci Tolkienova Pána prstenů ;-).

čef
01.02.2019 5 z 5

Je to taková příjemná detektivka, kde se kromě mordů dozvíte něco o prostředí, životě a kultuře v něm - zde jde ponejvíce o Island a ságy. Vrcholné literární dílo to sice není, ale je sepsáno poctivě s respektem k zákonitostem žánru a pokud nejste někdo jako Mirka Spáčilová ve filmové kritice, tak se můžete i nekriticky pobavit. Mně to baví.


trudoš
18.04.2016 2 z 5

Znáte tu historku o hobitech, co putovali přes celou Středozem, aby zničili Prsten moci? Nebudete tomu věřit, ale možná se něco z toho zakládá na pravdě...
Dan Brown probudil v mnoha čtenářích (vyjma nechuti k davovému šílenství) takřka neukojitelnou chuť po konspiračních thrillerech. To má bohužel za následek, že spisovatelé využívající podobný modus operandi se občas - z nutnosti vytáhnout senzaci - dostávají do smyčky o konspiraci pro konspiraci samotnou. A právě tak je tomu i v případě románu Michaela Ridpatha, kde se sice vraždí kvůli strašlivému tajemství, ale proč se kolem toho dělají takové tanečky, že to stojí za mord, chápe pravděpodobně jen autor samotný.
Kde vládnou stíny jsou ale jinak mile přímočaré. Jen to má tu nevýhodu, že děj je dost průhledný, postavy ploché a zápletka brzo začne nudit. Kromě toho, že jsem rychle přestal fandit prakticky komukoliv, mě ani samotné rozuzlení moc neroztleskalo. Závěr prostě přišel a já jen začal přemýšlet, čím si následně spravit chuť.

pavlinka0250
11.04.2015 4 z 5

Zajímavá knížka. ☺ nejdříve jsem ji chtěla odložit, ale dobře, že se tak nestalo.

ddomikk
23.03.2015 4 z 5

Nebylo to zase až tak špatné čtení, jen jsem se někdy zamotávala. Ale pravdou je, že jsem si netroufla odhadnout, kdo je vrahem a toho kdo jím opravdu byl bych určitě netipovala.

bookcase
01.02.2012 5 z 5

Parádní detektivka, která mě hned chytla. Výborný námět a prostředí, četlo se to samo. Těším se na další díly.