Kde údolí končí

Kde údolí končí https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56360/kde-udoli-konci-56360.jpg 4 14 8

Soubor devíti povídek pražskéko německého spisovatele přináší povídky jednak z počátku století, jednak z doby kolem 2. světové války. Obsahuje vzpomínky na dětství v Praze na Žižkově, vzpomínky na svérázného otce, dále pak povídky věnované krajině kolem Horní Plané, rodišti Adalberta Stiftera. Povídky jsou typické jazykovou vytříbeností a jemným ironickým nadhledem.... celý text

Přidat komentář

tomas6658
07.03.2024

Soubor Urzidilových autobiografických povídek z Prahy a českých zemí, vzpomínky na jeho mládí a dospívání, se zaměřením na střetávání a prolínání se českého, německého a židovského živlu. Povídky reflektují období od začátku 20. století a postupného rozkladu Rakouského mocnářství, přes události první světové války, následného rozpadu císařství a nastolení Československé republiky, jakožto i život sudetských Němců v odlehlých oblastech šumavského pohraničí, nástup německého nacismu a druhou světovou válku, až po vyhnání sudetských Němců z poválečného Československa. Jedná se o výbor ze tří autorových povídkových sbírek: Die verolorene Geliebte, Die erbeuteten Frauen a Bekenntnisse eines Pedanten.

Urzidil, pražský Němec, po matce židovského původu, odráží v povídkách společenské ovzduší dané doby a přidává autobiografické prvky, včetně vzpomínek na své blízké, především na svého svérázného otce a jeho vlivy. Pokrývá také své peripetie jakožto vojáka v první světové válce a svědka vzniku nové republika, i své poválečné zážitky pramenící z pobytů v pohraničí u sudetoněmeckých příbuzných. Reflektuje také následné obsazení Československa nacistickým Německem a jeho dopady na pražské Židy, Němce i Čechy. Povídky jsou psány velmi poetickou a nábožensky-kontemplativní formou, ve které se odráží Urzidilova hluboká celoživotní zbožnost. Skladba povídek postupně graduje, od nostalgických vzpomínek na vlastní dětství a rodinu, přes spíše stále ještě úsměvné vlastní válečné peripetie a následný popis mnohdy obtížných životních osudů venkovských obyvatel Šumavy, přes mezní a dramatické situace spojené s nástupem nacismu a jeho fatálních dopadů na životy sudetských Němců, Čechů i Židů. Vedle zmíněného duchovního a poetického ztvárnění je velmi patrný motiv odsouzení bezpráví a útlaku vůči jakémukoliv z výše zmiňovaných etnik, vyplývající z autorova původu a ze skutečnosti, že byl mimo své silné víry v boha i přesvědčeným humanistou a antifašistou. Mé první a velmi vydařené literární setkání s Urzidilem. Rozhodně ne poslední.

Jafe
03.10.2022 5 z 5

Krásná kniha. Vzpomínky jako živé...člověk čte a před očima se odehrává film. Urzidil dokáže vidět poezii i v těžkých chvílích.


sika444
29.07.2019 5 z 5

Urzidil nezklamal. A někdy z něho mrazí.

JPBelmondo
25.09.2018 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se díky knize Život je nádherný od Terezy Boučkové, dostala k tomuto spisovateli. Připravila bych se totiž o hodně. Skvělý popis soužití Čechů a Němců od dob Rakouska-Uherska, přes první republiku až do začátku německé okupace, výborně vyprávěno, detailně popsáno (např. povídka o Odkolkovi). Knížka je útlá, ale rozhodně ji nepřečtete obratem. Je v ní toho tolik, čím vás obohatí a přitom žádné zbytečné slovo navíc. Zkrátka nádhera.

Johner
24.07.2015 4 z 5

Skvělý vypravěč, ač možná staršího střihu. V soužití Čechů a Němců nikomu nenadržuje, stojí za tím, kdo podle jeho mínění v dané chvíli koná správně. (Nabízí se otázka, jestli fakt, že se nepostavil na jednu či druhou stranu barikády, není zapříčiněn jeho dvojí příslušnosti k národu - jak německému, tak vlastně i českému.) Povídek si cením, ale dílu by pomohl určitý tematický okruh či širší průřez Urzidilovou tvorbou.

jardadr
08.05.2013 5 z 5

Opravdu skvělá kniha, ač je to jen hrubý průřez Uridilovou tvorbou, jeho myšlenkami a pohledy na svět. Tento autor by si zasloužil víc. Už jen proto, že víc než polovinou svého života prožil v Čechách, narodil se zde a jen díky běhu dějinných událostí zde nemohl i zemřít. Hodně si všímá soužití Čechů s Němci, nehodnotí, nikomu nenadržuje. Když čtete jeho povídky, říkáte si, mohlo to fungovat - kdyby Češi byli aspoň zpoloviny jako Karel Klostermann a Němci jako Johannes Urzidil.

Dell
30.12.2010 5 z 5

Vynikající kniha. Hodně si cením toho, když autor dokáže postavy představit jako skutečné, živé lidi. A k tomu otevřenost, obraznost, každý detail má svůj význam. Nenašla jsem v této knize slabší místo. Díky Urzidilovým vypravěčským schopnostem člověka vyloženě těší číst a číst.
Jak je možné, že jsem tuto úžasnou knihu objevila teprve nedávno?

Jarmique
27.12.2010 5 z 5

Uřídil získal zaslouženě domovské právo ve Zvonkové na Šumavě (ač rodilý Pražák). Po Klostermanovi a Stifterovi je to totiž další veliký autor tohoto uhrančivého kraje. Nad to má i dobré knihy z prostředí pražského, zkrátka velký autor.

Autorovy další knížky

Johannes Urzidil
česká, 1896 - 1970
1985  85%Hry a slzy
2009  100%Goethe v Čechách
1996  89%Kde údolí končí
1997  91%Pražský triptych
2010  67%To byl Kafka