Každý kopec má své... NEJ

Každý kopec má své... NEJ https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62193/kazdy-kopec-ma-sve-nej-62193.jpg 4 16 3

Kniha v sobě soustřeďuje popisy cest na kole na nejzajímavější vrcholy Čech, Moravy a Slezska. Svým způsobem ji lze považovat za netradičního cykloturistického průvodce po kopcích České republiky. Uhodnete podle názvů kapitol, o kterých kopcích se v knize píše? Nejvyšší hora Krkonoš Nejvýznamnější kopec české historie Nejutajenější hora Šumavy Nejvyšší hora Blanského lesa Nejvyšší hora Krušných hor Nejvyšší hora Ještědského hřbetu Nejvyšší kopec chatařské lokality Kalivody Nejvýše položená silnice v Čechách Nejvyšší hora Krušných hor na německé straně Nejvyšší hora Šumavy Nejvyšší hora Českého středohoří Nejoranžovější horská chata Krkonoš Nejvyšší hora na Moravě Nejvyšší hora Lužických hor Nejvyšší hora Šumavy na české straně Nejvýznamnější kopec československého plachtění Nejvyšší hora hlavního města Prahy Nejvyšší hora západních Krkonoš Nejvyšší hora v Beskydech Nejvyšší hora v Brdech Nejvyšší hora Vysočiny Nejvyšší hora Jizerských hor Nejvyšší kopec mého rodného města Nejosudovější kopec básníka K. H. Máchy Největší znělcová kopa střední Evropy Nejvyšší hora Javorníků Nejvyšší hora Žalského kozího hřbetu Nejvyšší stolová hora České republiky Nejvyšší hora České republiky Pomůžeme vám: Sněžka, Říp, Poledník, Kleť, Klínovec, Ještěd, Střela, Zlaté návrší, Fichtelberg, Grosser Arber, Milešovka, Špindlerova bouda, Praděd, Luž, Plechý, Raná, Bílá hora, Vysoké kolo, Lysá hora, Třemšín, Javořice, Smrk, Slánská hora, Radobýl, Bořeň, Velký Javorník, Žalý, Děčínský Sněžník, a ještě jednou Sněžka. Kopců je v knize popisováno ve skutečnosti ještě více, toto jsou jen ty hlavní.... celý text

Přidat komentář

WolfIssen
05.02.2019 5 z 5

Nevšední cyklistická kniha plná nevšedních zážitků, humorných situací, ale také zajímavých historicko - geografických faktů. Maximálně čtivě napsaný a vysoce inspirativní počin. Jsem taktéž vášnivý cyklocestovatel a tato kniha mě příjemně překvapila a pobavila.

Marla
24.03.2018 4 z 5

No asi takhle: ve středověku vsedl silný rytíř v brnění na koně, pozdvihl meč a jal se dobývat neznámá území. V novověku vsedl cyklista M. Silný v kraťasech na kolo, pozdvihl mapu a jal se dobývat kopce a hory. Celkem dobře se to čte, i když nevím proč je nutné snažit se vyjet na nějaký kopec v noci, nebo v zimě ve sněhových závějích a vůbec, proč dobrou polovinu akcí autor podnikl v zimních měsících:). Vlastně to asi vím.....je to chlap a tudíž dobyvatel.....


valda
09.08.2011 3 z 5

Kniha nabídne přesně to, co se dá odhadnout z její obálky. Autor je prostě blázen do ježdění na kole a popisuje příhody, které vycházejí z poznámek zapsaných do deníku během cesty. Jsem taky trochu fanda na horská kola, tak jsem knihu ze zvědavosti přečetl, třeba abych se dozvěděl, jestli se dá na kole vyjet na Sněžku.
Nakonec tak nějak ale nevím, pro koho by měla být určená. Rodinka, která by se ráda dověděla nějaké skvělé typy na výlet podložené historickými souvislostmi zajímavých míst bude zklamaná, protože tomu se autor věnuje velmi okrajově. Nadšený biker, čekající podrobné mapy s popisy obtížnosti jednotlivých úseků tras a doporučeními na výbavu kol, se bude muset taky podívat jinam. A autor samozřejmě taky není nějaký Alexandre Dumas, takže nečekejte příliš napínavý děj a složité zápletky (i když zážitky z několikadenního nonstop závodu byly docela zábavné).
Skoro v každé kapitole je hlavní postavou nějaký kopec a autor popisuje, jak na něj šlape, kde si dal pivo a kdy mu začalo být blbě. Pokud tedy máte nějaké zkušenosti s horským kolem a rádi byste sdíleli strasti a slasti při putování s autorem, tak můžu doporučit.
Pro mě taky plyne z autorova líčení, že na rozdíl od něj budu dále upřednostňovat v zimě lyžování před kolem a musím dát hvězdičku navíc za traktoristu :-)