Kateřina Veliká

Kateřina Veliká https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181606/bmid_katerina-velika-0d3-181606.jpg 4 20 7

Robert K. Massie, renomovaný historik a publicista, nositel Pulitzerovy ceny, přichází s dalším titulem o velkých ruských vládcích. Tentokrát nás provede osudy německé princezny Sofie, která se stala jednou z nejvýznamnějších panovnic osvíceného 18. století. Ano, řeč je o současnici Marie Terezie a Josefa II. – carevně Kateřině Veliké. Autor strhujícím způsobem vypráví o osudech mladičké princezny Sofie až po její přeměnu v mocnou panovnici největšího státu světa. Nevyhýbá se Kateřininým strastem v manželství s Petrem III. a neopomene zmínit ani intriky a pikantnosti tehdejšího carského dvora, kde se za chybu někdy platilo i životem. Často můžeme nahlédnout pod pokličku děje, autor nám totiž pomocí historických deníků zmiňovaných osob (kromě Kateřiny je zde citován záhadný Potěmkin, či Kateřinin manžel Petr III.) dává prohlédnout jejich myšlenky a tužby. „Byla to dlouhá a pozoruhodná cesta, kterou si nikdo, ani ona sama (Kateřina), nedovedla představit, když se ve čtrnácti vydala do zasněženého Ruska.“... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Deus
Originální název:

Catherine the Great , 2011


více info...

Přidat komentář

VendulaB
29.06.2022 5 z 5

Skvělá historická kniha detailně mapující život Kateřiny II. Dostatečně podrobná, přesto stále velmi čtivá a živá, plná zajímavých detailů. Jednotlivé postavy jsou velmi dobře popsány, kniha obsahuje plno zajímavých detailů. Rozhodně doporučuji.

Kanylka
21.09.2021 3 z 5

Nedávno jsem dočetla knihu o Kateřině Veliké v podání p. Švankmajera a byla úžasná. Tato verze je poněkud obsáhlejší, ale také bych ji zcela nezatracovala. Ovšem? Těch chyb v textu až hanba psát.


JeKa
19.08.2016 4 z 5

Velmi čtivě a podrobně pojatý životopis rozporuplné, ale přesto bez diskuze velké panovnice ruských i evropských dějin, o které toho člověk ví až překvapivě málo. O to víc tuhle knihu kvituju s povděkem a jsem moc ráda, že jsem se k ní dostala. Co mě ale zcela popudilo (a i proto jsem nakonec dala jen 4 namísto uvažovaných 5 hvězdiček) je naprostá absence korektur a editorského zásahu v překladu, což mě štve o to víc, že autor je natolik dobrý spisovatel, že získal Pullizerovu cenu a jeho dílo by si tak rozhodně zasloužilo větší péči. V českém textu totiž zůstaly jak překlepy a gramatické chyby, na které je bohužel dnes čtenář již skoro zvyklý, ale dokonce i velké množství faktických typ (zmatlané letopočty, přejmenované postavy), záměn podmětu apod. Škoda!

AllyKumari
12.07.2016 5 z 5

Četla jsem v angličtině, takže nemohu komentovat překlad. Originál je však vynikající a obsažnou studií Kateřininy vlády, osobnosti a doby. Nejlepší z Kateřininých biografií, které jsem dosud četla.

wilsonka
11.05.2015 3 z 5

Moc hezky a čtivě psané. Jen opravdu, asi bych se nepodepsala za ten překlad, to je ostuda češtině, mnoho chyb a překlepů. Ale nakonec to zkousnete, když se začtete do příběhu.

beva
29.09.2014 5 z 5

Veľmi sa mi páčila , vrelo odporúčam tým,ktorí milujú históriu. Je pravda, že v knihe je veľa chýb a preklepov, ale keď si to odmyslím, som rada, že som si prečítala komentár z databáze kníh a knihu si kúpila.

Isidor Matyáš
31.03.2014 4 z 5

Tolik chyb v jedné knize jsem fakt neviděl. Překlepy, gramtatické hrubky, opakující se slova, faktické chyby. Obsahově alel velmi dobrá kniha.

Štítky knihy

panovníci carské Rusko Kateřina II., ruská carevna, 1729-1796

Autorovy další knížky

Robert K. Massie
americká, 1929 - 2019
2006  98%Petr Veliký - Život a svět
2013  82%Kateřina Veliká