Dědicové země

Dědicové země https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372672/bmid_dedicove-zeme-Kf8-372672.jpg 4 43 12

Spolu s hlavním hrdinou knihy, dvanáctiletým Hugem, se ocitáme v Barceloně roku 1387, v době překotných zvratů. Ty zasáhnou i do Hugova života, když jeho mecenáš upadne v nemilost a chlapec je nucen opustit svůj sen o tom, že bude jednou stavět lodě. Další cesta ho zavede do židovského ghetta a dál za město, do polí a vinic. Jako skutečný dědic země nás provází magickým světem středověku, doby tak odlišné, a přece v mnohém tolik podobné té naší. Zobrazit méně... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Los herederos de la tierra , 2016


více info...

Přidat komentář

Eldar80
11.03.2023 3 z 5

Komu se líbila Katedrála moře, tak doporučuju, je to ještě lepší. Komu se nelíbila, tak nedoporučuju, je to ještě horší. Mně se Katedrála moře líbila. Ale hodnotil jsem ji shovívavě, protože se jedná o autorovu prvotinu.
Tohle je volné pokračování a je to napsané úplně stejně. Sice mezitím napsal další knihy, ale jeho literární projev se vůbec nezměnil. Snad by to šlo přirovnat k naivnímu historickému románu.
Jeho pojetí středověku obsahuje všechno, co si s tímto obdobím intuitivně spojujeme. Skoro se zdá, že se v ukrutnostech středověku vyžívá. Někomu se zas tvrdý osud jeho hrdinů může líbit.
Působí to mnohem víc reálně než v případě nepřemožitelných hrdinů ve fantasy. Ohledně postav je to napsané fakt dobře, takže postavy jsou živí lidé, kteří mají své cíle a touhy a tak se zde logicky objevuje i sex.
A samotný svět Barcelony na přelomu 14. a 15. století je dostatečně autentický. Falcones má vše potřebné nastudované. Vše co se děje odpovídá realitě. Jenže je to tak věrohodné až vás obyčejný příběh moc nepřitahuje.
Ještě kolem 200 strany jsem se do čtení musel nutit. To se mi jinak vůbec nestává. S dalším čtením se to naštěstí zlepšuje. Sice to není zrovna napínavé, ale díky mnoha zvratům chcete víc a víc vědět, jak to bude dál.
Vzadu na přebalu je zmínka o Jménu růže od Eca. Nevím proč tam jsou poznámky od lidí, jejichž rozlišovací schopnost končí u historického románu a nechápou, že je to úplně jiný druh literatury.
Další kniha, kdy jsem moc rád, že jsem to četl, ale jednou mi to stačilo. Co bylo u Katedrály moře nové, svěží a nečekané, už tady moc nefunguje. Může se to líbit třeba lidem, které zajímá pěstování a výroba vína.
Trapně se přiznávám, že od knihy, která má skoro 800 stran, už očekávám něco víc než jen dobrodružný dobře promyšlený příběh ze středověku. Ale kdo historické romány zbožňuje, tak maximálně doporučuju. 75% 3,5*

IvaKo
20.02.2023 5 z 5

Skvěle napsaný román, ve kterém je vše dokonale vyvážené - nezbytná míra historických události ve středověkém Španělsku, ale hlavně pohnuté osudy hlavních postav. Nenávist, intriky, krutost proti přátelství, lásce, odhodlání přežít a zajistit svým blízkým štěstí. Nedejte se odradit rozsahem knihy, je velmi čtivá, Falcones to prostě umí!


Zmitko.m
25.03.2021 4 z 5

Byla to vcelku pěkná a objemná kniha, děj mi přišel poměrně rozvláčně napsaný. Asi nejlepší části knihy se mi zdály ty, které se týkaly vinice a práce na ní. Přesto musím říci, že Katedrála moře se mi zdála lepší, víc akčnější a více jsem se tam s Arnauem sžil než tady s Hugem.

Bezantina
22.02.2021 3 z 5

Tak depresivní knihu (když nepočítám knihy o holocaustu apod.) jsem dlouho nečetla.. Nejpěknější pasáže byly ty, jež popisovaly práci na vinohradu a výrobu vína. Hlavnímu hrdinovi se dějí stále příkoří, na jednu šťastnou událost připadají dvě až tři špatné. Mám z knihovny sice objednanou Katedrálu moře, ale váháme, zda se do ní vůbec pustit, pokud to bude stejného ražení..

Jap
27.12.2020 5 z 5

Hodně mi to připomínalo mého oblíbeného Folletta. Sympatický hlavní hrdina, který by pro své blízké udělal cokoliv. Zajímavě napsané ženské postavy. Rád knihu každému doporučím, moc pěkný román.

Leona333
25.10.2020 5 z 5

Tak jsem si přečetla jako první knihu Dědicové země a půjdu si sehnat předešlou knihu od tohoto autora Katedrálu moře. Pokud je natolik zdařilá jako tato, budu nadmíru spokojena. Krásný příběh dokonalého popisu míst, i vykreslení lidských charakterů...

petr_
01.01.2020 5 z 5

navazuje na Katedrálu moře a popisuje vzpouru maurů a co bylo potom. Nádherná freska z dějin Španělska a o nezlomnosti i o proradnosti lidského ducha.

Audrina
27.12.2019 5 z 5

Po knize jsem sahala s mírnou nervozitou. Za prvé proto, že Katedrálu moře považuji za jeden z nejlepších historických románů, které jsem kdy četla, a proto jsem se pokračování, byť volného, dost obávala. V druhé řadě proto, že reakce na knihu byly dle komentářů níže celkem rozporuplné.
Příběh mě ale dokázal vtáhnout do děje a prožívat všechna příkoří společně s hlavními hrdiny. Vždy když jsem doufala, že se na hlavního hrdinu usměje štěstí, přišla další rána osudu. Při četbě každé historické knihy ze středověku se mi ani nechce věřit, jak velkou moc měla nad lidmi církev, a jak moc je dokázala zastrašit. Stejně tak mě nikdy nepřestane udivovat, jak moc zloby v sobě skrýváme, přitom by mnohdy slitování nebo odpuštění vyřešilo spoustu trápení

Endy17
13.07.2019 4 z 5

Román příliš rozsáhlý a zbytečně popisný - při zhruba dvoutřetinovém rozsahu by kniha neměla chybu.

betka
04.11.2018 5 z 5

Úchvatný příběh ze středověku kde poznáváme nejen hlavního hrdinu, ale i život ve středověku.Moc se mi kniha líbila a zaujala mne od začátku až do konce.Je to čtení pro ty kdo se zajímá o historii. Betka

Kerberos
03.11.2018 3 z 5

Rozsáhlý historický román,za mě trochu zklamání nechytl mě tak jako Katedrála moře.

Bolomsson
02.08.2018 3 z 5

Po skvělé knize Katedrála moře, která mimo jiné patří mezi mé nejoblíbenější historické romány, jsem se těšil na další povedený a dechberoucí středověký příběh z oblasti Katalánska, ale nakonec mám z knihy spíše rozporuplné pocity. Prvních cca 300 stran knihy je působivých a čte se velice lehce. Poté, jako by autor ztratil nit příběhu a do knihy čím dál více pumpuje historické události, v nichž je na můj vkus až příliš popisný, jde zbytečně dopodrobna a dějová linka samotného příběhu tím trpí. S přibývajícími řadky jsem se čím dál více potýkal s nezáživnými pasážemi a knihu dočítal spíše z povinnosti, než z hlubšího zájmu o to, jak celý příběh románu dopadne.
Za přečtení tato kniha ale rozhodně stojí, čtenáře seznámí s tehdejší vyhrocenou situací a vnitřními mocenskými boji na území Španělska a v neposlední řadě také přiblíží tehdejší ne zrovna ideální vztahy Španělů s Maury, Židy a jejich často nucenou konverzí na křesťanskou víru.