Katastrofy děsící svět

Katastrofy děsící svět https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61377/katastrofy-desici-sv-61377.peg 5 9 3

„Při shromažďování dokumentace se mi potvrdilo, že dějiny vývoje techniky jsou vlastně dějinami katastrof a havárii. Kdykoliv technika šlápla do neznáma, muselo někde něco bouchnout, někdo musel zahynout, ale právě na základě toho se konstruktéři poučili a našli cestu, aby se chyba neopakovala,“ prohlásil autor knihy, ing. Jan Tůma, který v ní předkládá zajímavou kroniku těch největších katastrof a havárií z jednotlivých oborů lidské činnosti od začátků průmyslové revoluce až po (tehdejší) současnost. Při čtení bude čtenáři nejednou přebíhat mráz po zádech při popisu konkrétních šlendriánů, které měly za následek smrt spousty lidí. Vždy ale následuje popis opatření, která byla poté přijata, aby se podobné chyby neopakovaly.... celý text

Přidat komentář

RoBertino27
19.08.2020 4 z 5

Vzhledem k rozsahu knihy se v jednotlivých kapitolách věnovaných typu katastrofy probíraly jen některé - pochopitelně ty nejznámější nemohly chybět. Je ale třeba poznamenat, že autor na rozdíl od mnoha bulvárních pisálků dokázal udržet solidní úroveň a nesklouzl do laciného tónu. Na svou dobu to byla velmi povedená kniha.

mh.mail
10.07.2013 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, značně ohmataná, kdysi ztracená a po letech znovu objevená. Skutečností, která trochu sráží informační hodnotu knihy, je její zastaralost, přece jenom byla vydaná téměř před dvaceti lety a za tu dobu vědecký pokrok se zase posunul dál a to i v oblasti bezpečnosti a vyhodnocování rizik. I tak je kniha zajímavou kronikou lidských omylů, šlendriánu a nedostatečných znalostí. Její hlavní přednost vidím v tom, že jejím cílem není přinést porci bulvární zábavy, ale seriózním způsobem podat zprávu a rozebrat příčiny selhání i ukázat, jak se lidstvo z té které katastrofy poučilo a jaká bezpečnostní opatření byla od té doby zavedena. A věděli jste, že nejvíc si zkracuje život osaměle žijící muž, zatímco kouření je až na druhém místě?


Jack Bauer
07.03.2012 5 z 5

Dnes už překonané.

Štítky knihy

katastrofy

Kniha Katastrofy děsící svět je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x