Katastrofa 1914

Katastrofa 1914 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209623/mid_katastrofa-1914-8S3-209623.jpg 5 27 10

První světová válka, předznamenaná atentátem na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda v červnu 1914, zahájila éru sebezničujícího krveprolévání a zbořila „starý svět“. Přední britský historik vojenství Max Hastings dramaticky popisuje, co této konfrontaci bezprostředně předcházelo a jak rozhodujících prvních pět válečných měsíců prožívaly nejen miliony vojáků na srbských, francouzských, belgických, východopruských či haličských bojištích, ale i jejich blízcí v zázemí. Autorovo poutavé líčení bitev na západní i východní frontě ohromí všechny, kdo si válečné zápolení představují pouze v kulisách zákopů a šrapnelů, ostnatého drátu a všudypřítomného bahna. Pečlivou analýzou záznamů vrcholných politiků, generálů i řadových vojáků sedmi národů a také těžce zkoušených civilistů Hastings působivě dokládá, s jak naivním nadšením pod vlajícími praporci a za ryčného doprovodu polních kapel napochodovaly miliony mladíků na jatka, aniž si většina uvědomila, že mašinerie války se už na hony vzdálila romantickým představám devatenáctého století. Hastingsova kniha boří řadu mýtů a rozborem strategie jednotlivých vrchních velitelů předkládá i překvapující závěry. Po důkladné analýze dostupných důkazů autor navzdory současným revizionistickým tendencím dokazuje, že vinu za rozpoutání války nese jednoznačně císařské Německo, v jehož vleku se ocitlo Rakousko-Uhersko. Porazit dobyvačné generály říše Viléma II. bylo pro budoucnost svobody a demokracie v Evropě životně důležité.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Leda
Originální název:

Catastrophe. Europe Goes to War 1914 , 2013


více info...

Přidat komentář

konicekbily
23.04.2024 4 z 5

Náročné čtení o předválečné Evropě, o situaci na počátku dvacátého století v jednotlivých státech a vztazích mezi nimi a popsání situací, které vyústily ve světovou válku. Rozsáhlá kniha popisuje jednotlivá bojiště do konce roku 1914 a ukazuje život vojáků na frontě v plné nahotě a i obyčejných lidí v zázemí. Autor je Brit, proto je nejvíce popisuje události na západní frontě.

Lolila
16.02.2024 5 z 5

Náročné čítanie. Spisovateľ veľmi prepracovane a niekedy dosť podrobne popisuje prvé mesiace prvej svetovej vojny, ako prebiehala politika a kroky jednotlivých vlád. Opisuje, čo predchádzalo vzniku tejto vojny. Na základe faktov, vojenských záznamov a tiež aj zachovalých listov alebo výpovediach rôznych ľudí píše o živote vojakov na fronte, ale aj o živote ľudí v zázemí. Veľmi smutné, stojí za zamyslenie....


Paulus.1987
31.07.2023 4 z 5

Nečekal jsem, že mi tato kniha dá tolik zabrat, bylo to opravdu náročné čtení. Tím samozřejmě nesnižuji její nepopiratelnou kvalitu ani erudovanost autora.

Pasáže s popisy strategie bitev a pohybů jednotlivých armád mi přišly z čtenářského hlediska nezáživné, ale uznávám, že to k tomuto typu literatury patří. Naopak jsem oceňoval vzpomínky zúčastněných osob, úryvky z válečné korespondence, popisy života vojáků na frontách, především v zákopech, a s tím související strádání, jakož i náhledy do života civilních obyvatel v zázemí.

Nezbývá než znovu smeknout před těmi, kteří peklo 1. světové války prožili.

Ozzy86
27.05.2021 4 z 5

Po nedávno čtených revizionistických Náměsíčnících standardní pohled na příčiny vzniku konfliktu. Hastings vidí habsburský útok na Srbsko jako neopodstatněný a německý souhlas ním jako hlavní příčinu vypuknutí války. Podrobně rozebírá především západní frontu, podle mě zbytečně detailně na úkor makroskopického pohledu.

TomHagen
09.07.2020 5 z 5

Stejným stylem bych chtěl číst o 1915, 1916, 1917, 1918 a poválečných létech. Poutavé

jan7940
29.06.2018 4 z 5

Epické, velkolepé, vyčerpávající... Jedna z nejlepších prvoválečných knih vůbec.

Jako jedna z mála knih na toto téma se také poměrně obsáhle věnuje rakouskému snažení na východě a Balkáně, za zmínku stojí také kapitola věnovaná snahám Britů na moři, díky níž jsem zjistil, že v první válce na tomto poli nešlo jen o bitvu u Jutska.

Celkové hodnocení z mého hlediska o hvězdu sráží autorova neschopnost, nebo spíše nechuť zdržení se různých soudů a komentářů, které někdy opravdu nejsou zapotřebí, a tak se třeba můžeme dočíst, že naši pradědové byli svými schopnosti a motivací někde na úrovni Indů bojujících pod velením svých britských důstojníků...

Tohle dílo by neměl minout žádný zájemce o historii, kniha je informacemi doslova přecpaná. Škoda jen, že nejsou tímto způsobem zpracovány všechny válečné roky Velké války, ve výsledku by šlo o něco fenomenálního.

Akana
09.04.2018 5 z 5

Kniha se sice zabývá pouze prvním (půl)rokem Velké války, ale vzhledem k její pozdější úmorné jednotvárnosti to bohatě stačí, aby o její povaze bylo řečeno vše podstatné. Hastings navíc příčiny konfliktu a první tažení a bitvy popisuje do neuvěřitelných podrobností. Velký důraz klade na konkrétní příběhy, vzpomínky a svědectví, které líčení dodávají úžasnou plasticitu. To, že se nejobšírněji věnuje "svým" britským jednotkám (v první fázi války relativně slabě angažovaným), je pochopitelné a celkový obrázek to příliš nezkresluje. Zevrubnost popisovaných událostí ani nijak nebrzdí spád vyprávění. I když je to pořádný špalek, čtenář jím projede jako nůž máslem.

Langosh
03.07.2016 4 z 5

Velmi mě zajímají války, hlavně tedy druhá světová, ale zajímá mě také ta první. Tato kniha popisuje válečné události druhé půlky roku 1914. Je napsána zajímavě, hlavním popisovaným bojištěm je západní fronta (což je jasné, bylo to hlavní bojiště), ale i východní a srbské frontě jsou věnovány některé kapitoly.

Ale chybí mi například popis vstupu Turecka do války. Na druhou stranu líbí se mi kapitola popisující námořní a letecké akce a náhled do života občanů v zázemí.

Ivinho
23.01.2016 5 z 5

Výborně propracované dílo.
Autor se zabývá okolnostmi, které vedly k 1. světové válce, probírá politiku a kroky jednotlivých vlád. Poté se zaměřuje na válečnou frontu, začíná Rakousko - Srbský konfliktem a poté mění pohledy mezi východní frontou a západní frontou. Nechybí ani jedna kapitola o námořních bojích. Vše končí vánocemi roku 1914.
Nejvíce místa je zde věnováno západní frontě. Němci se pokusili provést Schlifenův plán, který ale zkrachoval. Autor se snaží poukázat co v tomto plánu, který měl srazit Francii během pár týdnů na kolena, selhalo. Jakožto Angličan věnuje spisovatel hodně řádků Britskému expedičnímu sboru a jeho nasazení na sever od Paříže a kolem města Ypry. Zvláště k Britům (nejen k armádě ale i ke společnosti) je autor nebývalé kritický.
Celé vyprávění je hojně doplněno vzpomínkami účastníků, jejich dopisy nebo deníkovými zápisky. Sám autor má smysl pro detail a celou jeho práci nelze jinak než pochválit.
10/10

beanstk
04.11.2014 5 z 5

Takovéto publikace by měly být zejména na SŠ součástí povinné literatury. Pozoruhodná a čtivá je zejména první část, která se věnuje diplomatickým příčinám konfliktu. Následuje popis postupného zabetonování front, na což nikdo z tehdejších velitelů nebyl připraven...