Karel II.: Život Karla II., krále anglického

Karel II.: Život Karla II., krále anglického https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136120/bmid_karel-ii-zivot-karla-ii-krale-angli-HnU-136120.png 4 14 14

Dějinná role i osobní vlastnosti proslulého anglického restauračního krále Karla II. se staly inspirací pro řadu historiků, spisovatelů i životopisců. Jedním z posledně jmenovaných je i Hesketh Pearson, uznávaný autor biografií řady významných postav z anglických dějin. Na stránkách této knihy sleduje Pearson už od mládí životní cestu tohoto stuartovského prince, dny, kdy zažil popravu svého otce, jíž vyvrcholila občanská válka v zemi, přes útěk z Anglie, léta vyhnanství v Evropě i vlastní éru jeho vlády, když byl po pádu republiky povolán na trůn. Autor vidí Karla II. jako panovníka, který se po drsných zkušenostech z mládí naučil trpělivosti, umění tolerance a kompromisu, vladaře schopného s nadhledem čelit pletichám nepřátel a citlivě ustupovat tlaku nových hospodářských sil. Zároveň ho však ukazuje jako člověka, který se uměl plně radovat ze života, měl řadu milostných avantýr (i nemanželských dětí) a který si z francouzského exilu přinesl zálibu v literatuře a divadle. Hesketh Pearson ve svém životopise čerpá z dobových materiálů, deníků a dopisů. Citlivě vkomponované citáty přispívají k autentičnosti a vtipnosti textu, který detailně zachycuje nejen životní osudy Karla II., ale i dobové mravy a události.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Domino
Originální název:

Charles II: His Life and Likeness , 1960


více info...

Přidat komentář

keselylenka
24.08.2023 2 z 5

Tohle za ně byla slabší biografie panovníka. Přitom jde určitě o velmi zajímavou osobnost. Pro mě zde ale bylo mnoho jmen a bitev a málo osobních zajímavostí a pohledů.

Kozel
11.01.2023 4 z 5

V rodové linii Stuartovců je Karel II. patrně tím nejoblíbenějším, neznámějším a rozhodně nejsvéráznějším panovníkem. A také nejlidštějším, jak říká Hesketh Pearson, který se touto knihou snaží vykreslit Karlův lidský profil. Z mého pohledu se mu to výtečně vydařilo. Ačkoliv autor chvílemi špatně skrývá obdiv, což chápu, protože odolat charismatu Karla II. je nanejvýš náročné. Pearson ve svém chytlavém vyprávění mnohdy využívá ironických šlehů a poznámek, které četbu jednak příjemně koření a především by nepochybně rozesmály samotného Stuarta, panovníka podle vlastních pravidel a krále (podle) intuice. Schválně říkám "vyprávění", protože o vyloženě odbornou knihu se nejedná. Což je trochu škoda pro případnou snahu vyhledat zpětně některé informace a detaily.

Je až s podivem, aspoň se mi zdá, jak často ti, kteří na trůn usednout vůbec neměli či na něj usedli dotlačeni okolnostmi, zanechají tu nejvýznamnější stopu. Zatímco Karel I. při vládnutí ztratil hlavu, jeho syn o ni nepřišel. A nepřišel ani o klid, který byl jeho cílem jak pro sebe, tak pro okolí. Pearson ve své knize na mnoha příkladech, událostech, a citacích korespondence a jiných pramenů dokazuje, že Karel II. nebyl pouhým prostopášníkem, který měl milenek a nemanželských potomků víc než ministrů. Třetí Stuartovec na anglickém trůně byl mistrem diplomacie, který vysával francouzskou pokladnu, aby naplnil tu vlastní bez hnutí prstu; milovníkem žen i života, který si zakládal na upřímnosti, přátelství a toleranci (především náboženské); obnovitelem Londýna drceného morem i požárem; panovníkem, který do zasmušilého ostrova, kde život v anglické části drtili Cromwellovi puritáni a sever skotští presbyteriáni, přinesl sluneční svit a srdečnou uvolněnost. Na 17. století skutečně odvážný kousek. Karel II. v ledasčem předběhl svou dobu, v mnohém příliš, mimo jiné položil základy konstituční monarchie. Protože jestli něco chtěl, tak to byl klid. Pro sebe i ostatní.


Anjin
19.12.2020 4 z 5

V podstatě útlá a čtenářsky vděčná syntéza Karlova života, zálib, charakteru a politiky. Vezmeme-li v úvahu, že tento král je znám zejména díky svým milostným eskapádám (nikoli neprávem), je určitě zajímavé si o něm přečíst něco víc. Je znát, že autor Karla do značné míry obdivuje (třeba v porovnání s jeho otcem a bratrem), přesto se snaží o nestrannost. Nejde o plnohodnotný vědecký životopis, ale svůj význam to má (mám legrační pocit, že knihu by si měli přečíst zejména obdivovatelé "protestantského parlamentarismu anglického typu" - dozví se spoustu zajímavého).

Štítky knihy

Anglie 17. století panovníci Stuartovci Karel II., 1630-1685, anglický král

Autorovy další knížky

Hesketh Pearson
anglická, 1887 - 1964
2001  80%Karel II.: Život Karla II., krále anglického
1948  93%G. B. Shaw: Jeho život a osobnost