Karanténa

Karanténa https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15391/bmid_karantena-vF2-15391.jpg 4 22 4

Druhá polovina jedenadvacátého století - doba, kdy bioinženýrství znamená, že lidé mohou modifikovat svou mysl, jak se jim zachce; éra formovaná také informačními systémy, které jsou tak rozsáhlé, že se bezpečnostní opatření v jakékoli podobě dají snadno překonat. Můžete být, čím chcete, ale nečekejte, že se svět nebo váš život stanou méně nejistými.A třiatřicet let již lidstvo žije s terorismem a náboženskými kulty živenými strachem z neznáma. Jedné noci zhasly hvězdy;všechno na obloze zmizelo. "Bublina" - dokonalá koule se středem ve Slunci - izolovala sluneční soustavu. Lidstvo bylo odříznuto. Uvrženo do karantény. Druhá polovina jedenadvacátého století - doba, kdy vědecký výzkum sahá po základních pravdách, kdy experimentování začne bořit zdi každodenní reality. Vědci nemají ponětí, s jak strašlivou silou si zahrávají. Jak blízko hrany tančí...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Quarantine , 1992


více info...

Přidat komentář

Bulba
14.09.2022 4 z 5

K níže uvedeným hodnocením nemám, co bych dodal, vystihují zcela i můj názor na knihu.

olle3
18.06.2021 4 z 5

Verdikt: Kvantové fantasy a hard sci-fi rozumování s dějovou linkou jako doplňkem. Pro milovníky fyzikálních výstředností i techno uctívače matriál k ukájení, pro ostatní hůře stravitelné intelektuální natřásání.


ludek.n
11.03.2019 2 z 5

Karanténa Grega Egana je skutečně výsostně intelektuální čtení, které si vyžaduje plnou čtenářovu pozornost. Jakékoli zatoulání myšlenek od příběhu se krutě mstí ztrátou souvislostí a tápáním ve tmě příčin a následků. Román žánrově balancuje na rozhraní detektivky, kyberpunku a hard science-fiction. Nejpřesvědčivější je přitom ve své první části, kdy se bývalý detektiv Nick Stavrianos vydává po stopách pohřešované dvaatřicetileté Laury Andrewsové, která záhadně zmizela z uzavřeného oddělení psychiatrie. Jakmile se ovšem vyprávění přehoupne přes prvních sto stran, zčistajasna ztratí tempo a začíná otravná žonglovaná se slovy, která dokáže beze zbytku pohřbít celý příběh. Principy kvantové fyziky, Schrödingerova kočka či vlnové funkce přece jen vyžadují alespoň základní odborné know-how. Nejste-li kovaní v Einsteinově teorii relativity, nechávají-li vás chladnými Planckovy a Dirrackovy výzkumy, pak pro vás Karanténa nejspíš bude těžko pochopitelný blábol. Erudice se autorovi upřít rozhodně nedá, sledování jeho zápletky však už není úplně snadnou záležitostí a ani finální rozuzlení nezvrátí k lepšímu celkový rozpačitý pocit.

zd0981
03.06.2018 3 z 5

Zajímavý námět zpracovaný náročně, až na hranici srozumitelnosti. Ztrácel jsem se.

Štítky knihy

hard sci-fi karanténa

Autorovy další knížky

Greg Egan
australská, 1961
1998  80%Axiomat
2002  81%Město permutací
2005  80%Diaspora
2002  75%Karanténa
2004  77%Úzkost

Kniha Karanténa je v

Přečtených28x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst11x
Chci si koupit7x